След "черния печат" от САЩ – уволняват съдия Миталов?

Правосъдният министър иска от ВСС да го освободи от поста
312
След "черния печат" от САЩ – уволняват съдия Миталов?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

Още по темата

През седмицата държавният секретар на САЩ Майк Помпейо оповести, че Миталов вече няма да има право да влиза в страната, защото името му е замесено в корупция.

"Държавният секретар на САЩ има достоверна информация, че българският съдия Андон Миталов е участвал пряко и непряко в сериозна корупция, която подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България“, посочи и днес в съобщение Държавният департамент на САЩ.

Според Данаил Кирилов с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт, което е основание за освобождаването  му от поста.

"Неблагоприятния резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът  на върховенството на закона в нашата държава“, посочва в мотивите си до ВСС правосъдният министър.

Според него вредата от този случай е само за българко-американските отношения , но и за тези с останалите страни от ЕС и останалите партньори на България, работещи за утвърждаването на принципа на върховенството на закона.

Кирилов посочва още, че Миталов е нарушил законови разпоредби, когато е разрешил на на разследвания за шпионаж в полза на Русия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне България и да замине за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
1
 
2
 
! Отговори
до к.41 преди 4 години
До АнонименВие от следствието се промъкнахте покрай прокурорите в съдебната власт, макар че твърде много се родеете с дознателите и мястото ви е там. Стигнахте дотам, че вече се оплаквате на ВСС, та дори и на посланиците (най-вече на Мустафата) и искате персонално съдебната власт на USA да ви вземе на абордаж и да ви постави да управлявате България... Не вземат депутатите от НС да се съпикасат и да ви върнат там, където ви е мястото - в изп.власт. При Д.Кирилов - като филиал на USA.
281
1
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Вие, следователите, вдигнахте гребена. Вече се оплаквате навън от съдиите. Кажете къде в системата "съдебна власт" има думата "прокурорска" или пък "специализирано-прокурорска СпП"? Нито пък лелеяната от вас "следователско-прокурорска съдебна власт"? Бихте ли обяснили какво правите в съдебната власт? Вие сте "братовчеди" на дознателите. Гл.прокурор снове из страната заедно с гл.секретар на МВР. Обединявайте се с тях!
280
1
 
1
 
! Отговори
иванчо преди 4 години
ЦРУ - действа в България.ХВАНЕТЕ ШПИОНИТЕ.
279
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
барни,за освобождаване си ти, и началника ти,как позволявате на мустафа херо да се намесва,във вътрешните работи на една суверенна,демократична и членка на ЕС,каквато е България.
278
1
 
4
 
! Отговори
Tom преди 4 години
А кога ще бъде уволнена цялата съдебна състема. Хора не разбирате ли,че държава без читава съдебна система,не е държава. Защо тогава се чудите,че сме каймака на утайката.
277
2
 
11
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Докато не се представят доказателства от Държавния департамент на САЩ, уличаващи съдия Андон Миталов в корупция, съдийската колегия при ВСС няма да приеме действия по раглеждането предложението на Министъра на правосъдието. Така, че за сега се налага г-н Кирилов да се въоръжи с търпение.
276
16
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Мене ме е срам, че в българската съдебна система е назначен за съдия такъв ка *** като Миталов, който работи срещу държавата и даже не се показа да каже две думи за обяснение. Бийте му шута без право да да заема държавна длъжност.
275
6
 
19
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...niama nachin da nakarate balgarite da namrazim Rusia ! Kakvoto I da pravite ! Priateli s amerikanchite nikoga niama da badem ! Te nikoga ne sa imali priateli ! Niama I da imat !!! Tka izjiviavashtite se ,kato "gospodari na sveta " .imat samo lakei !!! S rusia I ruskia narod sme svarzani karvno I ot mnogo vekove !!! Proumeite go !!! Poviarvaite mi ...niama nikakvo znachenie ...kakvi banici se e naucila da pravi gospoja H. Mustafa !!!
274
5
 
15
 
! Отговори
СДС демократ преди 4 години
Барни Ръбал -президент
273
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мисирките от съдебната власт няма ли да защитят своя колега?Къде са доказателствата за корупция?Утре ще изкарат всеки българин,който е отишъл на екскурзия в Русия корумпиран.КЪДЕ ВИ Е ДОСТОЙНСТВОТО,БЕ???
272
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нещо на снимката е позор за всяка нормална държава.
271
1
 
19
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
Абе ЕВЛОГЕ къде си тръгнал бе - ами утре когато не си на власт как ще излезеш на улицата да си купиш кафе бе *** !!!!!
270
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо?Това че ит друга държава са си решили нешо, заради техни СК рождени, бе значи нищо!!!
269
1
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
хайде да не са всички, ама 2/3 от магистратите са за черен печат. И хич не им е зор за САЩ. Тук им е по-добре
268
6
 
33
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
А къде са доказателствата, че съдията е виновен? Май като при комунизма - имало данни.САЩ се държат като Сталин и това е мракобесие. А нашите послушковци са навели глави и папкат и изпълняват. Виж, ако бяха посочили с доказателства, каквито безспорно имат нещо за Цветан Цветанов, ББ, Цецка Цачева и позабравената вече Искра Фидосова, за която се говореше, че събирала вересиите направо в Сърбия - тогава щях да повярвам, че САЩ са демократи - ама не са. Бойко си бил куче,ама тяхно куче и го пазят.
267
3
 
11
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...na snimkata -amerikaanski sluga !!! Tozi bi napravil vsichko,koeto mu zapoviadat gospodarite mu !!! Neshto mai mnogo zapochnaha da nagleiat ot Koziak !!! Vreme e da gi natirim zad Goliamata voda !!! S tiah I vsichkiat im obslujvasht personal ot nacionalni predateli !!!
266
3
 
26
 
! Отговори
Не е за вярване... преди 4 години
...че правосъден министър може да предложи уволнение за съдия само на базата на недоказани с нищо обвинения в корупция. При това от чужда страна...
265
1
 
35
 
! Отговори
Направо дебилна преди 4 години
Кой крив кой прав не знам,но физиономията на снимката е направо ***.
264
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако захлебят и нас,не само вас и ние ще считам че е по-добре да ни управляват американците.Но така нема начин да се съгласим-вие да лапате,а ние да драпаме,драги марионетки в мезонетки.Въпрос на вкус,казало кучето и си облизало з...
263
33
 
5
 
! Отговори
u2 преди 4 години
До бгИ това по-скоро е добре...Защото видяхме какво става когато страната ни се управлява от ""великата"" Рассия...