Съдът в Белград обсъжда екстрадицията на Цветан Василев

Това става три дни, след като Гешев писа до евроинституции
74
Съдът в Белград обсъжда екстрадицията на Цветан Василев
Снимка: архив, БулФото

Висшият съд в Белград разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

Още по темата
Това съобщиха от съда в Белград.

Пояснението идва само три дни след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече 6 години отказват да екстрадират Василев, съобщи сръбската редакция на радио Свободна Европа, цитирана от БГНЕС.

На 5-ти февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Василев.

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", се казва в писмото на главния прокурор.

В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Вчера бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”.

"Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата", каза Живкович в сградата на Скупщината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
0
 
! Отговори
хм преди 4 години
Гешев да рсазследва Доган , Бойко,Делян, Цацаров, Искров и още няколко ДС генерали в сянка-те са ва виновниците за събарянето на банката,те прилапаха милиардите.Я да им проверят сметките.
67
0
 
2
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Василев осъди БГ и адвокатите са му от водеща американска фирма -делото ,,Магнитски,,Това е , че Русия стои зад Василев е смехотворно изказване ,а дано американците повярват ,а сърбите да се стреснат.Няма да стане.Всеки средно интелигентен и следящ случая КТБ,знае ,че банката беше умишлено атакувана исъборена,докато Ц.В.беше във Австрия.Много пъти Ц.В.призоваваше да бъдат изслушани показанията му по скайп.Логично е да се страхува ,още преди всичко това ,той имаше инфо ,че му готвят убийството
66
5
 
6
 
! Отговори
бай Иване преди 4 години
Цветан Василев е само чиновника на Б.Б и Цв. Цв., той е само подставено лице, на което беше създадена държавна пирамида, за да се окрадат 4 милиарда лева от българският народ. Толкова ли е сложно за разбиране? Повечето вложители бяха държавни предприятия и малко *** като Веждито, които бяха само за стръв. Баш играчите си взеха пая навреме, защото бяха в играта. Всичко е било режисирано по сценарий на управляващите. Българино опомни се, тези мутри ще ни довършат!
65
2
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Цветан Василев е олицитворение на нашият криминален преход- корупция,кражби,заменки,групировки,фалшива съдебна система!
64
4
 
2
 
! Отговори
Без опеката на преди 4 години
тогава управляващите, този герой нямаше да разиграе този сценарий. Даже и бягството му е по сценарий на същите опекуни. Правят ни циркове, същото правят и с Божков -мижайте да ви лъжем, това им е играта. Сега жертваха един съдия, че бил най голямото зло за България, че и от длъжност го свалят, уронвал името на съдебната система, и то от кого е набеден-от най оцапаният в системата, лично от Лозан Панов. Крадеца вика дръжте крадеца, голям цирк правят!
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те добре го викат в България за да го съдят,но кой гарантира безопасноста на този човек? Искат да го съдят за фалит на банка,а в България всички знаем че такива хора са ,,измислени герои'',подставени лица.Дойде ли си в България,началниците му ще изтръпнат от всякъде.Нали не си мислите че този човек е откраднал парите на поверената му банка?
62
5
 
5
 
! Отговори
това ДС ченге преди 4 години
никой не го иска в България, БСП и подлогата им ГЕРБ няма да си вкарат таралеж в гащите, та чрез КТБ комунисти и ново-демократи издоиха държавните фондове с 5 милиарда валутни лева, вече заличиха дирите и нямат никакъв интерес ченгето Василев да се връща в България и да се оправдава, че не бил виновен.А и Русия никога няма да предаде агентите си, особено когато са във васална Сърбия.
61
5
 
6
 
! Отговори
женева преди 4 години
Веднага да върне парите на българските данъкоплатци, които изнесе в Швейцария. За пенсии да се употребят.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешефф не на Брюксел трябва да се обаждаш за Цветан Василев, обади се на началника си бб, от него зависи дали сърбите да го върнат,каквобсе правиш на ударен
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не на членството на Сърбия в ЕС и НАТО !!!
58
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
пак ще повторя,защото въпроса е ПАРЕЩ и ПРИНЦИПЕН:-Не го познавам тоя Василев,не му знам далаверите,НО:..-ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА се иска САМО с основанието лицето да не се укрие,да не попречи на следствието и да не извърши нови престъпления.Е,лицето НЕ се е укрило-ВСИЧКИ знаят къде е!..-Няма как и да попречи на следствието,тъй като е далече от него!-Няма как и да извърши нови престъпления,защото банката,в която СПОРЕД "прокуратурата" е извършил престъпления,вече не съществува.Тогава:-ЗАЩО?
57
0
 
3
 
! Отговори
През проосото... преди 4 години
Тва изнесоха парите на България към Америчка, Южна Африка при бананоядите и по КакМанду плажовете. Абе една АммНиСтИйка на всички незаконни капитали прокарайте бе ГХеш функцио измайнена прокурорска.да си узаконят всички хора парите и от днес било квото било почва се на евро с 1000 евро заплата и така. Толко да е трудно ама иска акъл и воля. Ще останат само Ставрополяпиновските Траки от Факултурното скоро както сте я подкарали.Всички държави перат пари.Швейцария се пере 1сек колкото тук за 100г.
56
3
 
12
 
! Отговори
Дядо от село преди 4 години
Защо досега никой , от българска страна , не му е снел показанията , там , в Сърбия?! Толкова е просто ! Никой не ги иска ли?! Шантава работа
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма интерес путинова Сърбия да влезе в ЕС и затова за нас е по-добре сърбите да откажат да ни върнат беглеца Цветан Василев, отколкото Сърбия да стане член на ЕС и НАТО.
54
5
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименОще малко остава - като му свършат парите - край! Връщат ни го. Без пари.
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бегълците олигарси толкова много вярват в българското правосъдие, че не искат да се върнат в България. Ще се върнат, ама друг път.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко години ще го обсъждат? Днес ще получим ли отговор
51
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
много ЗАГРУБЯ мафиотската "Омерта" на нашата Територия!..Чудя се как не ви стана ясно,че ТЕ -всичките до един ПРЕСТЪПНИ ЕЛЕМЕНТИ, САМО се бият през пръстите?!НИКОЙ от тия "величия",УЗУРПИРАЛИ властта в Бг, НЕ МИСЛИ за нацията и държавата,ЕДИНСТВЕНОТО,което ги интересува е КАК ДА ДОКОПАТ КРАДЕНИТЕ МИЛИАРДИ на бившите си "другарчета" и съратници!!!!!
50
6
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
МИЛИЦИОНЕРА,турен за МАША на ЕДИНИЯ ОТ КЛАНОВЕТЕ НА МАФИЯТА ,се изживява като "СЪДИЯ"!Неговата задача е ДА ОБВИНЯВА,НЕ ДА ОТСЪЖДА кой е направил престъпление и кой-не.ИМА СИ СЪД за тая работа!!!!ТЕРОРА придоби УРОДЛИВИ ФОРМИ!...ще го осъзнаете,но ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!!!!..Сега се радвате на милиционера,че "погнал" некакви си,но УТРЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕТЕ ВИЕ!!!ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!!!!
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоУруш всички *** да защитавате Цветанов,На амбразурата.