НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв. за теча на данни

Днес тръгва делото по жалбата на приходната агенция
10 фев 2020 07:36, Александър Попов
22
НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв. за теча на данни
За теча от НАП се разследва фирмата ТАД Груп. Снимка: БГНЕС
Днес тръгва делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5,1 млн. лв., наложена заради изтичането на личните данни на милиони българи. 
 
Приходната агенция обжалва акта на Комисията за защита на личните данни още през септември, припомня Нова тв.
 
Тогава трима съдии си направиха отвод и сега процесът започва отново.
Още по темата
Главният мотив за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и публичното им оповестяване са резултат от извършено престъпление. Те са осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.
 
От НАП обмислят и да съдят извършителите на хакерската атака. Целта е на тях да бъде наложено да платят постановената от КЗЛД глоба.
 
След незаконно разпространените ЕГН-та, адреси, имейли и други лични данни, Комисията постанови, че Агенцията по приходите не е приложила подходящи технически и организационни мерки и така се е стигнало до теча на информация.
 
Над 150 души пък заведоха колективен иск срещу НАП след теча на данни, те искат по 1000 лева обезщетение. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: глобаНАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Глобата преди 4 години
Глобата се налага за престъпна небрежност и безхаберие. Извършителите на хакерската атака ще ги съдят съвсем отделно от това. И няма как да прехвърлиш твоята глоба на извършител, който още не е осъден, защото в правовите държави си невинен до доказване на противното и на теория може и никога да не те осъдят. Ама с такива интелекти на всички нива в България, нищо чудно че *** НАП-аджии не правят изключение.А от морална гледна точка, бягането от отговорност е върховна наглост.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-интересното е кой персонално ще поеме отговорността за изтичането на данните. Защото глобата на НАП ще я плати отново данъкоплатецът - т.е. ние, тези, чиито данни изтекоха!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че е престъпление кражбата на данни - престъпление е.че е престъпление не осигуряването на защитата по закона за личните данни - престъпление е.Че вдигнаха на шефката заплатата за постигнати резултати - престъпление е.
12
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 4 години
Почти няма човек, на когото не са му изтекли данните, отгоре на всичко шефката получи бонус и сигурно вече обмисля, къде ще ваканцува тази година. И имат наглост да обжалват, все едно са невинни. Ясно, че всеки има право да обжалва, ама тяхното преминава всякакви граници.
11
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
по този начин поднесена информацията излиза че нап е някакъв свръх субект,който може да бъде глобяван,но не може да носи отговорност,защото всички поразии се размиват в колективната безотговорност,но това не пречи на шефовете в нап да си вдигат заплатите,и всичко се обезпечава с нашите данъци.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то през 2019г на НАП не им забиваха сървърите заради 0.0001% натоварване, после не бяха май дискови приблеми, после други мрежови хардуерни, после ги хакнаха... агенциия митници подобна картинка. туй то да си на държавна работа. най добре да купим още самолети, ракети и т.н.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това един от многобройните примери за *** решения, глоба от народа, който е прецакан от НАП. Смях в залата!
8
0
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Що за наглост?
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А заплатата на шефката на НАП се увеличи с 20% и вече подмина 5000лв. А вие как сте овце, още ли спите?На база какво си увеличават заплатките тези? На база спящи овце, хайде догодина ще им станат 6000лв а вие продължавате да тънете в мизерия и да си броите стотинките.Хора събудете се
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Администратора който е сложил лесна парола е за затвор. Експертите винаги препоръчват сложна парола за да си защитаваме данните.
5
0
 
28
 
! Отговори
Странен случай преди 4 години
Странен случай е това - миналата седмица си увеличават заплатите заради "постигнати резултати", таз седмица обжалват глобата наложена им заради престъпното невежество и безконтролност. Постигнати резултати - данните на народа са раздадени на когото трябва... спете спокойно, резултатите ще дойдат след няколко години ...
4
0
 
30
 
! Отговори
Жо преди 4 години
НАП ще бъде глобен 5 милиона, Комисията по хазарта ще баде глобена и българският данъкоплатец ще плати глобите.Няма "държавни" пари!Всичките пари в държавата са на данъкоплатците!Знайте го, когато чуете от Бойко, че ще глоби нарушителите или, че ще отпусне едни 25 милиона за водопровод до Перник.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
престъпление е Горанката да не е още в панделата и шефа му Лойко след всичките поразии, които направиха!
2
0
 
35
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Доста цинично... с парите на данъкоплатците - същите с публикуваните данни ще платят за гафа на НАП. За теч на лични данни от държавни институции не трябва да има парична глоба, а ефективни присъди за виновните
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пунта мара държавата ще премести едни пари от единия в другия джоб и най-много да намалят бонусите на нападжиите.