Прокуратурата ще проверява продажбата на лекарства и храни

Целта е да няма спекула, проверките - до края на извънредното положение
Обновена: 14 мар 2020 15:35 | 14 мар 2020 15:31, Анисия Иванова
23
Прокуратурата ще проверява продажбата на лекарства и храни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Върховната административна прокуратура ще възложи на няколко институции да направят проверки на продажбата на лекарствени продукти и храни.

Проверката ще се прави от Изпълнителна агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите предприемането на спешни мерки по предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, осъществяването на търговия с лекарствени продукти, без съответното разрешение, както и на продажбата на лекарствени продукти от разстояние (чрез интернет сайтове), съобщиха от Прокуратурата.

Проверките ще продължат до края на обявеното извънредно положение във връзка с предотвратяване последиците от разпространението на коронавирус COVID-19.

Още по темата

При необходимост следва да се търси съдействие от структурите на НАП и на МВР. От държавните органи е изискано още да уведомяват съответните териториални прокуратури, ако се установят данни за извършване на престъпления.

Копия на писмото на заместника на главния прокурор при ВАП е изпратено до министрите на здравеопазването, на вътрешните работи, на икономиката и на финансите, както и до изпълнителния директор на НАП, допълват от прокуратурата.

 Върховната административна прокуратура ще възложи на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните да следи за нарушения и предприемането на спешни мерки във връзка с обявеното извънредно положение, свързани с предлагането на храни и хранителни продукти.

На ръководителя на БАБХ е обърнато внимание контролните органи да налагат санкции и принудителни административни мерки при установяване на нарушения на Закона за храните. По преценка следва да се информират органите на МВР, а при наличието на данни за извършени престъпления съответната прокуратура.

За горното са информирани административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, на които е възложено да осъществяват контрол по провеждането на допълнителни
проверки във връзка с продажбата на лекарствени проверки и храни, които са се осъществят от съответните окръжни прокуратури, Регионалните здравни инспекции и БАБХ, а при необходимост и със съдействието на
органите на НАП и на МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Филипините армията е по улиците. ??? Стига с тия либерастии европейски. Проблема се решава с твърда ръка.
17
0
 
8
 
! Отговори
За тая работа преди 4 години
В мвр-то си има икономическа полиция.Тоя с каскета що не си прочете длъжностната характеристика и най-после да вземе да си върши работата.
16
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
леле!..А какво стана с "битовата престъпност"-кокошкарите и крадците на тенеке от бабите?Нали щеше "да закриеш държавата",ако са не справиш с нея?!..НОВА ПЕСЕН запя "Полирания боздуган" /както се изрази един колега тук/.........Щастлив,щастлив ми българино!....Такъв късмет с "цивилизоващите" не са извадили и американските индианци!..И НЕ,НЕ е "Българин"!..По-скоро е ..от сорта на МУС Алла..
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за вилата в Барселона кога?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата ще арестува корона вируса. В момента цялата милиция е мобилизирана в издирване на вируса
13
2
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
Тази така наречена "прокуратура" С новият стар "главен".От както е встъпил на власт.Се занимава с всичко в държавата. Но не и с основната си дейност!И няма Още Ни един осъден! Нещо като "курджия" в държавата я ползват на последък!-:) Значи.При проблема в държавата покрай този вирус.Единствен министъра на Здравеопазването трябваше да се намеси и Никой друг! А се показаха всички останали в държавата по тв. Пиар пиар! Наплашва се излишно населението ни!
12
0
 
3
 
! Отговори
Дино преди 4 години
До 10: Таван на лекарствата има, още от склада като дойде фактурата и там има цена аптека и надценката е до 20% по здравна каса доста неща дори са с 0% надценка, но на неща като маски стоки които се водят OTC ( май идва от английския) цените са нагоре особенно като няма.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 Благодаря. То май никой не е наясно какво става после. Създава се хаос без да са конкретно взети мерки за последствията.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този прокурор ли е или мениджър продажби????
9
0
 
14
 
! Отговори
А такааа преди 4 години
Една обикновена предпазна маска е 2 лв - забавиха се с проверките. Трябва да се гласува таван на определени лекарства и предпазни медицински материали !!!
8
0
 
14
 
! Отговори
Дино преди 4 години
До 3: това е вярно за аптеките, работя в аптека и надценките са между 60-140%. Парите боса прибира а ние прибираме повечето работа.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5, Носят се слухове, че оздравелите също носят вируса известно време а "повторното заразяване" в същност е повторно му активизиране. Не гарантирам за 100% достоверност
6
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
От народната туршия - и Гешев взе да става дебел като Цацаров...
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се случва с оздравелите носят ли вируса или имат вече.имунитет
4
3
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Прокуратурата да вземе да провери и законността на основанията за това извънредно положение!На маймуни ни направиха.
3
0
 
17
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Да проверят аптеките едно обикновено витамин ц от 3 лв кутията стана на 8 лв...
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истински президент
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е наистина сега като се включи и Каскет Бонд ще му се разкаже играта на вируса.