Задържа ли се коронавирусът по обувките?

Носете други на работа, съветват специалисти
2 апр 2020 22:30, Иванка Гъркова
14
Задържа ли се коронавирусът по обувките?
Снимка: Pixabay

Почистването на входа на дома, както и дезинфекцията на помещенията, е от особено значение за спиране на разпространението на коронавируса. Както много специалисти предупредиха неведнъж, от личната хигиена зависи нашето здраве. Доказано е, че вирусът живее по различни повърхности и може да се задържи там с дни. Това означава ли, че лесно може да го внесем вкъщи чрез обувките? 

Основният риск за предаване на COVID-19 е чрез въздушно-капков път, лице в лице, но въпреки това, възможността той "да влезе" у вас е голяма, ако не спазвате добра хигиена и не миете ръцете си след като сте свалили мръсните обувки.
 
Според редица изследвания, вирусът може да живее на картон 24 часа, а на повърхности като неръждаема стомана и пластмаса – от два до три дни, което е напълно достатъчно, за да го пренесете на други места.
 
По думите на общопрактикуващия лекар Джорджине Нанос, обувките ни може да са потенциален източник на замърсяване, ако сме били с тях по-дълго време на места, на които има голямо текучество от хора. Например в магазина, метрото, масовия градски транспорт, на работното място или в асансьора.
 
„Към днешна дата вярваме, че коронавирусът може да живее на повърхности до 12 часа. И сред тях определено включваме и тези на обувките“, обяснява той.
 
Според резултатите, направени от изследвания на различни материи, използвани за направата на обувки, коронавирусът може „да живее“ на стайна температура по 5 и дори повече дни. Това коментира специалистът по инфекциозни заболявания Мери Шмит.

На кои материали се задържа вирусът?
 
Вирусът може да е активен в продължение на дни върху обувки, направени от пластмаса и синтетични материали. Когато човек киха и кашля, част от секретите му могат да полепнат по неговите обувки и тези на други хора. Така например някои материи като спандекс, които са по-устойчиви на деформация, могат да задържат коронавируса за 2-3 дни.
 
„Коронавирусът може да остане активен на някои повърхности, като пластмаса, до два-три дни. Това предполага, че той живее върху по-некачествените обувки по-дълго, докато при естествените влакна изсъхва по-бързо“, отбелязва специалистът по здравни грижи Керол Уинър.
 
Независимо дали носите кецове или работни ботуши, трябва да обърнете внимание на подметката. „Тя е място за размножаване на повече бактерии, гъбички и вируси, отколкото горната част на обувката“, обясни Кванза Пинкни, специалист по спешна помощ.
 
Подметки от каучук, кожа и PVC съединения могат да привлекат повече бактерии, показва проучване, публикувано от Чарлз Герба, микробиолог и професор от Университета в Аризона. Но да не забравяме, че не всички от тях са вредни за организма, чрез някои ние изграждаме по-добър имунитет.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вчера като си ходих ритнах един вирус и го осакатих.
10
1
 
2
 
! Отговори
За един преател преди 4 години
На латекс задържа ли се?
9
3
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Как една китайска настинка съсипа всичко? Значи или нещо премълчават за тоя вирус или всичко е една нелепа истерия..
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два варианта да избиете вирусите - да си излеете водката върху обувките, или да я люснете на екс.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към днешна дата вярваме...------Към днешна дата не вярвам.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя вирус. Няма трепане. Извънземен ще е. Стои с дни на обувките и къде ли не???Това обезсмисля харченето на пари за маски и ръкавици *** й.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не се задържа. Но се задържа в мозъка и го прави гладък.
4
4
 
18
 
! Отговори
Фобия преди 4 години
След всяко събуване на обувките си ги хвърляйте.После си купувайте нови.......АЛОООООО СПРЕТЕ С ГРОЗНАТА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПРОПАГАНДНА ПСИХОЗА!!!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обувките ако са адидас или нике въобще не се задържа а ако са евтини български най много.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми пръскайте си краката с дезинфелтант.В Англия и САЩ боклучарите на социал скачат в кревата направо с кецовете.После що обмислят да отварят нов крематориум до Центръл парк...Е заради такива ***.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най се задържа между кожата и ***, иначе нямам обяснение за заразените депутатки.