Доверието в съдебната система се сривало

Причината - системата за случайно разпределение на дела
62
Доверието в съдебната система се сривало
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Факт е, че тази система е убита. Това е срив върху доверието на съдебната власт.  Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“. Това коментира пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години.

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015  г. като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“, коментира той.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

„Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени. Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев ,вкарай някой в затвора ако имаш власт . Ние сме с теб
31
1
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Че кога пък някой е имал доверие в българската съдебна система? Тя винаги е била един цирк, който служи на този, който плати най-много.
30
1
 
14
 
! Отговори
ха преди 4 години
Че то доверието е сринато отдавна,още по времето на Цацата ,че и преди това. Ама причините са други.Корупция, подчиняване на съдебната власт от изпълнителната, използване на съдебната власт за саморазправа и прилапване на апетитни бизнеси от силните на деня и тия в сянка. Ехе..книга може да се напише..бестселър
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По- добре да говори за ревизията на приватизационните сделки, за завръщането на Божков, за къщите за гости и все за неща, които са му работа.
28
0
 
23
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Голям майтапчия,как може да се срине нещо,което го няма?Този само реклама си прави.
27
3
 
27
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До 7-Не беше избран, а назначен. Какъв избор от един единствен кандидат. Самата процедура покрай назначававето му също говори за липсата на доверие в съдебната система.
26
0
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
В прокоратурата също, както и в правителството... Въпреки стъкмистиките.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно заприлича на Цвък ,от първите му герберски години.Силен ,страшен ,решителен милиционер.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е той е от 20 години част от тая система.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пък, не може и седмица да изтрае без да се появи да си прави ПР.Да вземе да се самосезира кой получаваше години наред милиони от държавата за резерва, а когато ни е нужен се оказа разпродаден на безценица и разграбен.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушилка.Нещо като проверката на приватизационните сделки.
21
1
 
18
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Като чета написаното ,оставам с убеждението че на Гешев днес му е първия работен ден.Ама не е.Този човек наистина лъже и то много.И се прави на учуден за неща ,които са обществена тайна от поне 20 години.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако системата работеше, каскета нямаше да е на свобода.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази система е убита. И не от вчера. Доверие няма повече от десетилетие.Прокуратурата част ли е от съдебната система?
18
2
 
5
 
! Отговори
К'во за ония? преди 4 години
Плеснати през ръцете жестоко. ***! Значи имате възможност да убиете четири големи калмара - Костов, Сакскобурготски, Станишев и БПЦ. Абе лигьо кво ме интересуват дребните риби на ГЕРБ? Ти добре ли си с главата бе мухъл! Сривам банките след две седмици! И швейцарците ще пострадат! Вейл да ми е помощ! Класа, класа господа! Каквато вие нямате. Липса на индивидуална жалба до конституционния съд? Грубаааааа грешка! Конституцията е за всички граждани, а в момента не е за никой - така рече Чавес!
17
1
 
7
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
полза от тази система за случайно разпеделение вече няма. Съдиите негласно са се разбрали, без значение при кого ще попадне делото, да бъде подкрепен по-добре платилият. Което е друг вяра в системата, просто вярваш, че човекът с парите печели делото. Когато законите си противоречат, тази система работи прекрасно, съдиите са доволни, защото все пак те не са написали закон, пробит като решето, могат да го тълкуват винаги в полза на платеца и да не са виновни, пред себе си и другите.
16
2
 
20
 
! Отговори
обективен преди 4 години
4 месеца преди да го назначи Боко за гл.прокурор ,самия Гешев твърдеше че няма да се кандидатира!Факт.Как да имаш доверие на човек ,който си мени мнението?После се оказа че и Гешев е с милиционерско образование , че също е облажил от евтините апартаменти ,че и той купува имоти на името на жената с която живее.Крадеца вика: "Дръжте крадеца"!
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев защо няма осъдени партиини Величия. СТРАХ ЛИ ТЕЕ. Ако погледнеш архивите ако погледнеш и сегашните ще ти се създаде работа до 80-ата ти годишна възраст. Или викаш абе аз нема да доживеем и до 60 ако започнем да ги съдим и вкарвам в затвора. Що така бе да не би Мутрите да са на власт.
14
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Доверието в съдебната система много,много отдавна се е сринало! !!!!!!!!!!
13
2
 
25
 
! Отговори
ЧЕСТНО КАЗАНО преди 4 години
Нещо за Барселона ? За Цветелина Бориславова? За Цвъко Асансьора?-Ей Каскет ,наистина ли си вярваш, че правиш нещо?Честно казано ,когато видя осъден първия гербераст ,тогава ще обърна внимание на приказките ти!