ВАП пита: Колко спирт има в данъчните складове?

Прокуратурата иска да знае има ли мониторинг на цените
10
ВАП пита: Колко спирт има в данъчните складове?
Снимка: БГНЕС

Какви количества спирт се съхраняват в данъчните складове, иска Върховната административна прокуратура данни от Агенция "Митници".

Държавното обвинение иска още информация за състоянието на производствените мощности и мониторинга на цените, предвид факта, че редовната дезинфекция е една от задължителните мерки за борба с Covid-19.

Още по темата
Искането е във връзка с образувана във ВАП преписка по информация, публикувана в сайта на митниците на 25 март за наличностите на мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти.

Според публикацията производителите на етилов алкохол в страната държат на съхранение над 4 млн. литра в данъчни складове.

ВАП изисква данни от Агенция "Митници" дали съхраняваното количество етилов алкохол е действително разполагаемо и отговаря ли на повишеното търсене, както и създадена ли е организация за мониторинг по отношение на цените, на които се предлага заради засечената отчетлива тенденция за тяхното покачване.

Анализът на митниците показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 хил. литра средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол (етилов спирт), който може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде, пускайте го по аптеките бе, климбари!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен5

Това за "мощностите за денатуриране" е глупост. Денатурирането означава в спирта да се добави съставка, която го прави негоден за консумация. В съд с примерно 150 000 л се добавя тон денатурант, разбърква се и готово. Такъв спирт ежедневно заминава към производителите на горива, защото по закон в бензина трябв да се влага 7 % спирт. Там е големия разход на спирта, износ почти няма.
8
0
 
7
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 3 месеца
КЪДЕ Е СПИРТА В АПТЕКИТЕ-ПРЕСТЪПНИЦИ, БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изнасят го гадовете!
6
3
 
3
 
! Отговори
Водка91 преди 3 месеца
Ай пускайте го,че ми свърши пиенето!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спиртът си е там, но е акцизна стока. За да бъде освободен от митнически склад трябва или някой да му плати акциза или спиртът да бъде денатуриран. Агенция Митници не разполага с мощности за денатуриране, а държателите на митнически складове не са заинтересовани нито да го денатурират, нито в момента да купят бандероли за производството на алкохолни напитки. Не се знае какво ще е търсенето, а производителите на дезинфектанти искат евтин спирт.
4
0
 
14
 
! Отговори
Етанол преди 3 месеца
Тука има-тука нЕма. Хубава работа,ама българска.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И да има е за Ивайло Пенчев. Той се е договорил с баце да има спирт само за неговите близки и служители в Уолтопийката!
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойко го родаде отдавна, нали е секретна информация , за да могат да крадат спокойно!
1
1
 
22
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 месеца
Намалел е спирта, правили са купони и са го изплюскали