Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
15
 
! Отговори
Офис Плъх преди 4 години
До Lan 146Няма такъв филм сезонните работници да не могат да отидат до чужбина. Ей го на- англичаните чартърни полети организират за да си докарат българи и румънци за работа на полето. Единствения начин българското замеделие да проработи така, както чорбаджиите искат- за без пари и с дерибейщина е да излезем от ЕС, да си турим за властник Ким Чен Ун, да затворим границата и да стреляме на месо при опит за бягство и под дулата на калашниците да подкараме хората към ТКЗС.
141
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма бунтове, защото на 1 човек се падат по 10 полицая ! :)
140
5
 
10
 
! Отговори
Припять 1990 год преди 4 години
Те и "братушките" така затвориха Чернобил навремето, само "за малко", после щяло да се нормализира.КАКВО КРИЕТЕ? ДО КОГА ЩЕ СМЕ В ТОЗИ РЕЖИМ?
139
6
 
8
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Засега в България няма бунтове и това означава че сме по-добре от южна Италия. А и от северна Италия имаме много по-малко заразени и починали. Кажете и вие една добра дума за България за разнообразие.
138
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига с тази паника за икономиката.И какво ще ядеме и т.н.Като сме били по 5 години във война да не са измрели българите?Имало е купонна система,храна е имало осигурена за всеки.Мъжете на фронта,жените и децата жънат реколтата.Това са били истински трудности.И после икономиката винаги е тръгвала рязко нагоре.Ама тук е ролята на премиера.Да излезе и да каже>Никой няма да бъде изоставен.За всеки ще има храна и минимален доход осигурени от държавата.Бъдете спокойни.Заедно ще се справим!
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Каква е ситуацията в България?У нас засега е спокойно..."Щото сте богати...Затова не ви пука !
136
1
 
4
 
! Отговори
До Лан 146 преди 4 години
Може и да си прав не знам, но то това се получава накрая! Аз го написах това понеже 137 ми казва как всеки искал да е шофьор, дистрибутор и друго! Еми иска след като със земеделие не може и себе си да изхранва ще иска що да не иска! И аз искам да мога да си клатя краката и да получавам пари ама досега не съм разбрал как точно става това! Инак в крайна сметка и най-простите ше разберат, че по добре у френско италианско и другаде отколкото тука!
135
4
 
11
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Всеки ден, в който отлагаме епидемията, стоим, вярваме в Месията и очакваме, че ще ни размине, ни приближава към разпад на икономиката и държавата! А това значи МНОГО смърт, толкова, колкото никой вирус не може да предизвика.
134
1
 
14
 
! Отговори
Lan преди 4 години
145, дотациите за селско стопанство, "патент" на богатите държави прави безумният факт - високи заплати и ниска себестойност на продукцията. Така купуваме френски картофи, защото са по-евтини от българските. Това въведе до положението, в което България не може да се изхранва от собствена продукция. Сега обаче сезонните работници няма да отидат нито до Франция, нито до Гърция... и храната ще започне да не достига, разбира се първо за бедните - демек за нас!
133
0
 
19
 
! Отговори
До 137 преди 4 години
Хъм аз не съм от голям град и не знам какво е там! Но няколко години подред в нашия град нямаше кой да бере лозята! Не за друго ми всичките роми и други ги натовариха на автобусите и беряха лозята я в Италия я във Франция я в Испания! Е верно във Френско им давали по 65 евро на ден + храната е верно, че тука при нас им даваха по 10 евро на ден и трябваше да си плащат транспорта по 2лв на ден, ама ко да се прави пазарна икономика! Та така!
132
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 4 години
До колкото си спомням Борисов обеща, че при три поредни дни с по-малко болни, ще вдигне мерките. Днес е четвъртия ден! Безумно е да вдигне всички мерки - може да остане разделното пазаруване и намаляването на хората в магазините и аптеките както до сега. И сериозно трябва да се замисли да осигури ХРАНА, т.е. спешно да обмисли да забрани износа на пшеница!
131
1
 
21
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Gigy, докато има държава - да. А ако си представиш половината население без работа и без храна, а другата безнадеждно обедняло и оскотяло...ми никакви полицаи или армия няма да се справят! НИЩО няма да се справи, даже и Господ!
130
6
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
127, даже и при 400-500 болни на ден, ужасът, който ще си причиним ПАК не си заслужава! Интензивните легла трябва да работят поне на 70%, което ще рече около 1000 ТЕЖКИ случая,т.е. заболелите трябва да са около 900-1000 НА ДЕН, за да има някакво оправдание съсипаната държава, икономика, здравеопазване, масова безработица, глад, други болести, култура, спорт...ще се отрази на ВСИЧКИ и във всичко! Ако си мислите, че свършва и се връщате на работа...грешите страшно грешите!
129
4
 
3
 
! Отговори
Има начин преди 4 години
Ама пуснете хората ,които искат да работят и не вярват в карантината-да работят и да си изграждат стадния имунитет. Защото сега започват да шантажират и изнудват правителството,което и бездруго е шашнато и се чуди как да минимализира кризата.Изолирайте ги ,да живеят по хотелите и колко му е ,да се организират в някакво производство , или там където най- много има нужда. Това се отнася и до българските недоволни и притеснени от икономическите загуби.
128
1
 
32
 
! Отговори
Офис Плъх преди 4 години
До анонимен 137Вися в София в офиса и си чакам обедната почивка понеже получавам 10 лева на час нето. И се осигурявам на пълна сума. Ако ми платиш 15 лева на час и ме осигуряваш на около 2000 лв бруто- ще дойда да бера рози, джанки, каквото кажеш.Но при условие, че плащаш 2 лева на час и не плащаш осигуровки- нека ти пустее нивата. Те и ромите ще престанат да идват , да не са глупави. Робите свършиха, чорбаджи.
127
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Русия най-големият износител на пшеница....А бе Цашко, миналата седмица руснаците умираха от глад, сега Русия най-големият износител! Ти на ясно ли си какво пишеш?А как е въпроса с експорта на пилешкото месо? Пак ли Русия - е пак са те!За всички български злословници - попитайте се как стои въпроса с България! И не започвайте отново да се молим на Русия - ще ни се изсмеят! България сама трябва да търси решението, ама дали с това правителство!
126
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При глад винаги има бунтове, друго не познава човешката история. Стига само да са основателни, а не от подстрекатели...
125
7
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До .!. За каква безработица говорите?Полетата пустеят,няма кой да бере розите,лавандулата.Всички искате да сте шофьори,фризьори,дистрибутори и т.н.Ако не са братята роми да вършат селскостопанската работа,сме умряли от глад.По големите градове висите по офисите и чакате обедна почивка.Нещата трябва да се променят,така не може.
124
2
 
13
 
! Отговори
az преди 4 години
кефят ме тия. как си мислят,, че като се дигне карантината и икономиката магически ще си продължи от където я спряха. Свърши рахата. Ако работиш в бранш, дето не е продължил да работи нормално по-време на карантината, забрави да продължи на нивото на което е бил преди това. Особено важи за търртеите дето смучаат пари от другите, като ресторантьори, турстаджии, продавачи по пазарите и т.н. Демек услугите.
123
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това е богатия Запад, дето денонощно ни навират в очите колко е велик и преуспял, а ние колко сме изостанали. Спрете да се самоненавиждате и да се срамувате, че сте българи.