Шефката на фармацевтичния съюз с обвинения за всяване на паника

Била предупредила, че ще има недостиг на лекарства
34
Шефката на фармацевтичния съюз с обвинения за всяване на паника
Снимка: Прокуратура на България

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е била обвинена по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника.

Според държавното обвинение тя е отправила  неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти в телевизионно интервю. Проф. Стоименова е на свобода с гаранция от 20 хил. лв.

Разследването е на Софийската районна прокуратура продължава.

В съобщение до медиите тя посочва, че, като представител на фармацевтите у нас, в свои медийни участия е повдигнала важни за обществото въпроси по време на пандемията.

Още по темата

„Информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, пише Стоименова.

Според нея обявените като битка със спекулата проверки на аптеките от няколко институции едновременно е довело до затруднения при обслужването на гражданите.

„Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове“, подчертава проф. Стоименова.

Тя отбелязва и че по логиката на прокуратурата, би трябвало да бъде обвинен и началникът на Европейската агенция по лекарствата, защото и тази институция е съобщавала за недостиг на лекарства.

„Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус – криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици. И как ще я назовем?“, завършва позицията си проф. Асена Стоименова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а Радев за паника кога
6
10
 
19
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
фашизъм,затвор за каскета!
5
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е вярно това което прокуратурата е направила - много прилича на Сталинските чистки през 1937 г. за преследнане на враговете на болшевишката партия и саботьорите на народното стопанство...
4
5
 
20
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Еми то вече има "Тамифлу" не може да го намериш никъде от месец вече! Ни в аптека, ни онлайн ни Боже Господи.
3
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се сетя за "полевата болница" която спретнахме в зала Армеец и я показвахме по вси ТВ, като се сетя за за зверската словесна атака на Негово Величество -премиерчето срещу д-р Мангъров само защото си позволил да каже че не е чак толкова драматично положението в БГ и като се сетя за днешната статия за масовите гробове в Ню Йорк считам че всяването на паника е национална политика към момента. Това което са направили с жената меко казано е е нечовешко, но за сметка на това Българско
2
25
 
18
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
президента радев също всява паника, него кога??
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още едно загубено дело в Страсбург.