Шефката на фармацевтичния съюз с обвинения за всяване на паника

Била предупредила, че ще има недостиг на лекарства
34
Шефката на фармацевтичния съюз с обвинения за всяване на паника
Снимка: Прокуратура на България

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е била обвинена по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника.

Според държавното обвинение тя е отправила  неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти в телевизионно интервю. Проф. Стоименова е на свобода с гаранция от 20 хил. лв.

Разследването е на Софийската районна прокуратура продължава.

В съобщение до медиите тя посочва, че, като представител на фармацевтите у нас, в свои медийни участия е повдигнала важни за обществото въпроси по време на пандемията.

Още по темата

„Информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, пише Стоименова.

Според нея обявените като битка със спекулата проверки на аптеките от няколко институции едновременно е довело до затруднения при обслужването на гражданите.

„Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове“, подчертава проф. Стоименова.

Тя отбелязва и че по логиката на прокуратурата, би трябвало да бъде обвинен и началникът на Европейската агенция по лекарствата, защото и тази институция е съобщавала за недостиг на лекарства.

„Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус – криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици. И как ще я назовем?“, завършва позицията си проф. Асена Стоименова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започва новия комунизъм. Боко Тиквенската диктатура. Той вече има всичко, прокурор, медии, полиция и пожарна. Сега започва да прибира по арести и затвори всички несъгласни с него, всеки който го изобличава или който говори нещо което не му харесва отива на съд. Най вече интелигентните и образовани хора защото те са опасни Да не забравяме, че на примитивната мутра от Банкя, учител му е не друг,а *** Тодор Живков. Боко си е червена комунистическа мутра и половината ГЕРБ е комунисти
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на оня със 75 милиона - кога?
25
0
 
7
 
! Отговори
хмм преди 4 години
къде са маските и лекарствата, жената не е излъгала?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овчаря с каскета тоя път просто прекали с тъпизмите си. Като е толкова праведен и ербап защо не обвини началника си от Банкя който ни плашеше с камари от трупове в случай че не харесваме действията му?
23
0
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен 25Т.е. да не казва нищо, което може да злепостави правителството? Няма значение на какъв пост си. И мен ще ме арестуват, ако кажа, че правителството и лично Кабинетът създаде условия за спекула и масова психоза с маските, които се появиха в деня, в който ги обявиха за задължителни!Явно Борисов не е разбрал Урсула фон дер Ляен, която го нарита именно заради репресиите в България! След като откраднат и 10-те млрд., после ние ще плащаме и обезщетенията от Европейския съд!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най много паника внасят медиите всички го виждат,в някои държави им забранено да говорят за вироса
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре кой да е в коментарите може да бъде обвинен, че всява паника. Защото се е паникьосал и споделя мнението си. А анонимността в нета е трудно достижима. Това е светлият път към цензурата. Радвайте му се, нали ходихте там на един контра-протест да викате за знаеге кой. Пък си късаха ризите съдии и прокурори, пък писаха писма в негова прослава. Ами това е. С обвинение, защото споделяш факти. Ти да видиш.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да си мери приказките , като е на този пост.
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короната може и да не ни засегне много, но фашисткото управление на Борисов и генералите му, ще ни довърпи!
18
7
 
3
 
! Отговори
+- преди 4 години
Хубав работа,ама......... . Даа,това е си чисто нарушение на закона и при сегашното положениае -полувоенно-си засужава 1 година условно... и 3 години да не заема държавни дължности.
17
1
 
10
 
! Отговори
Ген. Проф. Др. Муфта преди 4 години
В Аптеките има спирт.
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво всяване на паника иде реч? Базови лекарства са опоскани от аптеките, факт. В Медея една лелка с мъж- англичанин пзаруване до мен с рецепта и търсеше 2 вида антибиотици, един изчанчвн и Оспамокс. Изчанчения го имаше, но Оспамокс в цялата мрежа на Медея няма, а те са голяма верига. Не останах да й слушам мякането, понеже според мен бяха зьравни турсити и се лекуваха домашнп от ковид, но тази женица абсолютно неправомерно и задържана
15
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конституционният съд ще се произнесе до седмица за Радев и предчуствам, че това ще влезе в световните новинарски емисии, като първия действащ президент, осъден за престъпления
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чух интервюто и много се паникьосах.
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахааааа!!!Един и същ гербераст пуска постове срещу Генерал Радев.Сопри се, бе хаиpcъзино! Паниката я всява оня доктор-генерал-незнамсикво и банкянския цъpвyл.
12
9
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Уважаема проф. Стоименова, нима забравите, че Гешефтурата е гей-клуб?
11
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ПешоА Годжито не всява ли паника? А Тиkвата не всява ли? Трупове, смърт, ще се видим в ада? Хм?Аре, гербераст недоkлaтен, вентилирай кожената палка!
10
11
 
13
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Щастието ,рядкото щастие Гешев се е снишил докато мине бурята, ама после като ги метне бабичките бандитки дето варят незаконно ракия ,ще видят те... боко барселонския ,пеевски, доган, домусчийски горанов, караниколов и сие? Ко речи ко?
9
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокич, май извънредното положение ти хареса а? Ред дисциплина...после терор и произвол. ...глупавите послушковци които те избраха треперят от страх...а? :)) това е съвършенството за теб нали ???? хаха
8
15
 
17
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
Затворете Радев!Гешев искай му имунитета от КС