Дрогираните шофьори - при строг режим в затвора

Друга идея е колата, участвала в ПТП-то, да се конфискува
Обновена: 27 апр 2020 21:48 | 27 апр 2020 21:25, Веселина Йорданова
25

Последно санкциите за дрогираните и пияни шофьори, причинили смърт на пътя, бяха драстично увеличени през 2015 година.

Статистиката обаче сочи, че подобни инциденти не намаляват, въпреки че над 90% от шофьорите, причинили катастрофи под въздействието на алкохол или наркотици, са ефективно осъдени.

Още по темата
Затова освен още по-голямото увеличение на наказанието, което беше внесено в парламента, се планират и други промени - осъденият да изтърпява наказанието си при строг режим в затвора.

Според депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, извършителите на катастрофи трябва да бъдат лекувани и от зависимостите си зад решетките. "Смятам, че едно такова предложение може да бъде обсъдено внимателно", добави той.

Ще бъде обсъдена и друга идея - осъдените да могат да изтърпяват наказанието, като полагат общественополезен труд, но в лечебни заведения, където се лекуват пострадали от катастрофи. Експертите обаче са на мнение, че тези мерки не са достатъчни, за да намалее черната статистика. Затова предлагат при тежките случаи да се конфискува задължително автомобилът на виновния шофьор, независимо кой е собственикът на колата.

"Ще има много силен възпиращ ефект спрямо семействата на тези наркомани, където родителите, заможни хора, купуват на синчето скъпия джип. Ако знаят, че този автомобил може да бъде конфискуван, със сигурност ще ограничат употребата на наркотици или поне няма да му дават да шофира", посочи председателят на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Другата идея е свързана с превантивните мерки - да се въведат тестове за наркотици на определени места при зададени часови зони.

"Ако знаеш, че вероятността да те спрат и да те тестват е едни 60-70-80 %, ако всеки втори автомобил се тества в тези часови пояси, пред тези дискотеки - най-вероятно това ще има превантивен ефект и няма да се стига до катастрофи. Тоест превенцията е много важна и физическият контрол", обясни Владимир Тодоров

От правосъдното министерство съобщиха за Bulgaria ON AIR, че за подобни престъпления у нас в момента в затворите изтърпяват наказание 57 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеално. В болниците ще к.ра.д.ат опиатите
18
0
 
4
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Да се ползва опита на развитите демокрации!
17
0
 
10
 
! Отговори
И преди 3 години
Да им се отнемат шофьорските права, докато не докажат, че са "изчистени" !
16
4
 
6
 
! Отговори
ьяааьаьаь преди 3 години
Хванем ли някой с наркотици, *** му топките. По-допре от това няма. Какви затвори. нека ходи бе топки
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТНЕМЕТЕ НА ТАКИВА ЛИЦЕНЗА ЗА УПРАВЛЯВАНЕ НА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО,АКО ТРЯБВА И ЗАВИНАГИ!АКО Е ЗА ДВЕ-ТРИ ГОДИНИ/като в др. държави/ДА ИЗКАРВАТ ОТНОВО КУРСОВЕТЕ!КАСАЕ И ДРУГИ НАРУШИТЕЛИ,ДОКАЗАЛИ ЛИПСА НА НЕОБХОДИМОТО СЪЗНАНИЕ,МОРАЛ,ДИСЦИПЛИНА И Т.Н.! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА"НЕГРАМОТНИТЕ"ВОДАЧИ НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ НЯКОИ МАЛЦИНСТВА,КОИТО СА УЖАСЯВАЩО МНОГО НА БРОЙ ЗА НАШАТА СТРАНА,И КОИТО СА СИ"КУПИЛИ"/как ли става това в Европа/КНИЖКИТЕ,А И"КАМИКАДЗЕТА"БЕЗ ИЗОБЩО ДА ПРИТЕЖАВАТ КНИЖКИ! И"СПРЕТЕ"ДРОГАТА!
14
0
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Всички деца на политици и бизнесмени- на лечение: самостоятелна стая, телевизор, климатик, компютър, прислуга.....да не ги стресираме, миличките!Другите- те си знаят!
13
0
 
6
 
! Отговори
Бистришки тигри преди 3 години
Кога решим тогава
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В.УзуновЛипсват ти съществени компоненти личностната цялост.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОГА???
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава строг режим?Самостоятелна килия ли?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма направете тестовете да отчитат до 6 часа, а не до 36 часа, пия ракия тая вечер и след 3 дни съм пиян зад волана---------------------------------------Няма да пиеш. За ко ти е?... Това че е легален опиат алкохола не значи че не е опасен.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ко ще я конфискуват тая кола? На кой ще я дадът после? Смъртна присъда е нужна за тия дето се дрогират и шофират. В тази категория трябва да попаднат и консумиралите алкохол даже. Разликата не е голяма между дрогиран и пиян шофьор.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За резервни части ли ще конфискуват колата? Или за курници ще ги използват?
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а тези, които са под влияние на алкохол - напълно легален наркотик, който буквално те прави неадекватен със хипер забавени реакции, често и агресивен, за тях няма ли да има строг режим?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама направете тестовете да отчитат до 6 часа, а не до 36 часа, пия ракия тая вечер и след 3 дни съм пиян зад волана
4
2
 
22
 
! Отговори
A преди 3 години
Защо отварят вратичка в закона дрогираните да могат да откажат тест и да се разминат с 300лв глоба. Щото депутатските дечица са до едно нароманчета. Който отказва тест трябва автоматично да получава най високото наказание без право на обжалване. Ама не во стиска да го гласувате -гадове
3
7
 
17
 
! Отговори
И особено преди 3 години
тези пушили преди седмица зад волана и им е показало на недаждните тестове. Тези DRUG5000 не се ползват в нормалните държави не показват под влияние а, че си употребил някога назад във времето. *** корумпирана система
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на Малдивите що не ги пратите. И им сложете по три филипинки да ги тормозят.
1
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И задължително строг финансов АНАЛиз...!