20 000 души са под карантина, какви са причините за нарушаването й?

67 са досъдебните производства в Софийската районна прокуратура
Обновена: 4 май 2020 12:40 | 4 май 2020 12:27, Анисия Иванова
27

Наказанието за нарушаване на карантина предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв. Оказва се, че десетки, които трябва да се самоизолират у дома, не спазват правилата.

"До момента досъдебните производства са 67 броя. Тези, които са поставени под карантина, са повече от 20 хиляди. Нарушителите дават най-различни обяснения. Имаме случай на жена, която е нарушила карантината на седмия ден, като е отишла до офиса с мотив, че ѝ е скучно. Имаме друг случай на жена, която е около 65-годишна. Тя е посочила, че причината да наруши карантината е обстоятелството, че трябва да вземе домашния си любимец от хотел", разказа административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова в ефира на "България сутрин".

Тя посочи, че има досъдебно производство, което е образувано срещу мъж, настанен в "Пирогов". Той е тестван с бърз тест за коронавирус и е дал положителна проба. Мъжът е бил поставен под карантина, но малко по-късно е избягал от лечебното заведение.

След проведено издирване той е намерен в нетрезво състояние в района на Централна жп гара София и е прибран отново в "Пирогов".

"Органите на МВР разполагат с информация за лицата, които са поставени под карантина. Ежедневно се извършват проверки на техните адреси. Гражданите са доста активни, подават сигнали за техни познати, съседи, близки, които нарушават карантината. Наказанията, които предвижда Наказателният кодекс, са лишаване на свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лева", допълни Зартова пред Bulgaria ON AIR.

И обяви, че вече има няколко лица, които са осъдени в Софийския районен съд.

"Наблюдаваме случаи, в които гражданите дори нямат съзнанието, че трябва да спазват карантинните мерки. Те трябва да бъдат отговорни и да спазват наредбите на здравните власти. Гражданите подават сигнали до Софийската районна прокуратура за продажба на маски, дезинфектанти, спирт, които са на значително завишени цени. Имахме образувано досъдебно производство за продажба на маски на цена от 10 лв. Ежедневно постъпват сигнали от граждани за продажба в интернет на препарати, които не само че са рекламирани, че лекуват, но и предпазват от коронавирус", каза още административният ръководител на Софийската районна прокуратура.

Тя посочи, че се разследва продажба на препарат, който в руски сайтове се предлага за цена от 5 лв, а в България се предлага за около 100 лв.

"Тези препарати не са изследвани и техният състав не е ясен. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората", допълни Зартова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Отговарям ти - така през средните векове чумата е влязла в Генуа - то си имало карантина, ама собственика на товара от кораба бутнал рушвет, че да го продаде по-бързо. Резултатът - няколко стотин милиона умрели.А ако слушаше внимателно щаба, щеше да знаеш,че все още нямаме 100% сигурен тест. Да не говорим за починалата лекарка,която е била с 2 отрицателни проби.Да, в този случай е по-добре мрънкащият ганьовец да си стои под карантина вкъщи. А ако не иска - да не търси лекарите моля.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после аз ли съм виновен, че *** не щат да спазват карантината, или държавата, че е неспособна да ги накара?А?
22
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Aко някой се върне отвън, подложи се на тест по всички известни методи и се окаже отрицателен, за каква карантина говорим? Затваряме напълно здрав човек и го лишаваме от основни човешки права?! Или въпросът е да се насърчава и издига полицейщината до нови висоти...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПредположениеИма социални работници. Даже в началото имаше статия за това как семейство вдигнало скандал защото искали да им носят бира, водка и цигари а не продукти от първа необходимост. Като храна например.
20
0
 
0
 
! Отговори
? преди 3 години
И как се казва този руски препарт за 5 лв ? и от какво е ?
19
2
 
4
 
! Отговори
Предположение преди 3 години
Добре, едно е човек да наруши, защото му е скучно...но какво става, когато свърши храната вкъщи? Нали трябва да си купи??Кой държи вкъщи такива запаси, че да има какво да яде толкова дълго време и да не излезе???....
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Айде като останеш без хляб да те видим как ще си жив и здрав. Аман от толупи.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДеянНали. Да се чуди човек преди 10-15 години като приказваха за изтичане на мозъци какво е изтекло.
16
0
 
3
 
! Отговори
Зъл Пинчер преди 3 години
Много натокана прокурорка.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом 20 000 са под карантина,колко от тях са заразени,колко са тествани, не е ясно. И със сигурност много повече от тия 67 не спазват карантината.Това обяснява защо кривата на заболяемостта с ковид 19 в България върви все още стръмно нагоре за разлика от повечето страни.
14
0
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Вчера Полиция и Жандармерия, търсиха избягали от карантина в градчето ни.По полицейските радиостанции се чуваха имената и данни за търсените лица.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки открит заразен повлича със себе си поне още 10 свои близки контакти... ПОД КАРАНТИНА...Всички тези хора губят... правото си да излизат от къщи за 14 дни, заради карантината...Нали това ще стане сега след отпадане на тези мерки... Колкото повече заразени =10 пъти повече под карантина...
12
1
 
7
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Експерти посочват, че основната причина за нарушаване на карантината е кeлeшлък. Междувременно България разхлабва мерките за извънредното положение и възобнови вноса на пресен вирус от Холандия.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Бизнеса не е по-важен от здравето на човека... Не ми пука за никой бизнес, ако не съм здрав и... жив...
10
0
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Всеки ден-герберски шитни,българино, вкъщи да стойш !Ти спазваш, тарикат не спазва карантина,така е в нашата родина.
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вижте сега,така или иначе всички ще се заразим,дали по-бавно като се спазва някаква карантина или по-бързо е въпрос на време.В единия случай се печели време за докторите за да могат да смогнат и евентуално ако се намери лекарство да не умрат много хора.В другия случай се губи време за икономиката и връщането към предишния живот,защото се получава,че другите държави дето дадоха повече жертви ще рестартират по-бързо бизнесите.Всички знаем,че в бизнеса трябва да си пръв и бърз иначе гориш!!!!
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега... Да разсъждаваме, какво става С отпадането на някои мерки мерки ще се заразят повече хора... и те и техните контакти също ще бъдат под карантина... и тогава ще ги питам КАК... всички тези хора ще стоят 14 дни в къщи без право... да излизат...и да работят... ?
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден пристигат от Нидерландия и се разхождат
6
1
 
10
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
До 1. Също не се казва социална изолация, а физическа изолация. Не трябва да се събират хора едни до други, затова е физическа. Социална щеше да е, ако трябваше да не си говорим, пишем и въобще общуваме със себеподобни по каквито и да е начини.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По всички официални данни в страната са се върнали поне 200 000 души от чужбина, наши сънародници. Та как е възможно под карантина да са само 10% от тях? А пък това, че само 67 били установените нарушения от тия 20 000 е просто толкова смешно и жалко, че чак не ми се коментира