Гешев поиска отнемане на БГ гражданство заради измама

Става въпрос за чуждестранно лице с инииали С.Ш.
27 май 2020 13:35, Красимир Ангелов
34
Гешев поиска отнемане на БГ гражданство заради измама
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев предлага да бъде издаден указ за отмяна на натурализация на лице, получило българско гражданство на база на неверни и несъществуващи документи, съобщават от прокуратурата.

Става въпрос за човек с инициали С. Ш., придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България.

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), от които става ясно, че въпросното лице е получило българско гражданство на база на неистински документ, а именно Предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

При направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв  документ  не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски.

Съгласно императивните изисквания процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която Република България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.

С оглед  преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са  отделени  материали и изпратени по компетентност в Софийската районна прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
11
 
! Отговори
Симеоново, бате преди 3 години
От ГЕРБ всички са тъ по ъгълни за да не засенчат Вожда Тулупа - най-учения. Прочел е цяла книга, почти докрай.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, кога ще погнеш Домусбей, да ти се изпразня на каскета, фигурант!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Да помен, ама до обяд ще има три папки със компромати, в скалъпени, я не и предупреждения, домследобяд ще има уволнение, ако не слуша, а до вечерта ... може и да не изкара.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиционера от Волуяк да заминава да брои кокошките по селата и да не се занимава с неща, които не разбира.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека лъха на....... Справедливост.
4
2
 
18
 
! Отговори
Каскет преди 3 години
Каскета да вземе да разследва Горанов , Пеевски и Домуса.Нали е голям мъж - ама май ще се окаже малкото момиченце на Пеевски.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С.Ш. звучи доста загадъчно. Явно Гешев обича да си играем на "бесеница".
2
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
въх!...Е,доживяхме и ние "Полирания Боздуган" да "въведе ред в държавата"....."Сичко Мара фтасала,само са не сресала"....Нема КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ,НЕМА МАФИОТИЗИРАНЕ на "държавата", и за това опряяме до некакъв,който бил излъгал нещо си за да получи Бг гражданство ,и за това скочийме на.."С.Ш."..Забележете с какво се занимава ГЛАВНИЯ "прокурор" на републиката:-С НЕКОЙ СИ "С.Ш.".....да се смее ли човек,да плаче ли...
1
1
 
10
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Гешев поиска отнемането на "БГ" гражданството на всички роми, тоя ще е на власт още 100 години.