Красимир Живков обвинен за участие, а не в ръководене на престъпна група

В единият от братята Бобокови открити снимки на убити, имена и суми в милиони
Обновена: 30 май 2020 12:46 | 30 май 2020 12:17, Красимир Ангелов
78
Красимир Живков обвинен за участие, а не в ръководене на престъпна група
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 10 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. Трима от тях ще отговарят за данъчни престъпления, а останалите седем - за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на брифинга стана ясно, че според обвинението към момента заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е обвиняем за участие, но не и за ръководене на организираната престъпна група.

Още по темата
Според обвинението той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята,  свързани с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Това обяви един от наблюдаващите прокурори по делото Генка Брезашка.

"Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови. Наред с това е установено, че Красимир Живков в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение, е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица както в МОСВ, така и на директори на регионални инспекции по опазване на околната среда, със заплахи за уволнения и други въздействия.

В случаите, в които разпорежданията му не са били изпълнявани, е имало случаи и на уволнение директори. Тези дейности са свързани с оползотворяването не само на опасни отпадъци, а въобще на отпадъци. Контролът върху издадените нотификации и разрешителни, които са свързани с преработката на отпадъци се издават от МОСВ, но контролът се извършва от съответните директори на регионалните инспекции", уточни тя.

По думите на говорителят на главния прокурор Сийка Милева 7 от обвинените са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. "По отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично престъпление за управление на опасни отпадъци", уточни Милева, цитирана от "Фокус".

Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на мярка "задържане под стража". За други двама от участниците исканата мярка ще бъде "Домашен арест", а за един от тях ще бъде определена Мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1 милион лева.

"Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение "Парична гаранция", според тяхното семейно и имуществено положение", уточни Милева.

Тя посочи, че в хода на разследването са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.

"От жилището, обитавано от обвиняем беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева", посочи говорителят на главния прокурор.

Милева посочи, че в жилище, обитавано от друг обвиняем са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения.

От брифинга стана ясно, че за единия от братята Бобокови ще бъде искана Мярка "Задържане под стража", за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Са и тези ше изревът,че Бойко и Делян искат да им заграбят бизнеса:):):):)Абе работи си Гешев,че и пара се вдига:):):)Един по един всичките Червени спонсорчета,а този път двама наведнъж по братски:):):)
42
2
 
14
 
! Отговори
РукоВодител преди 3 години
То всички знаят кой е организатора и истинският ръководител, но няма кой да го пипне, през него минава всичко у нас.
41
8
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Покажете сега и снимката да видат Българите на кого Комунистите едно време раздадоха ограбените от Народа пари:):):)Да видат как станаха милионери с куфарчета на готово Червените спонсорчета:):):)
40
2
 
7
 
! Отговори
Кочин Остан преди 3 години
Хахайаааааха..даааа..даже,само е наблюдавал с ъгълчето на зеницата си,без да разбира ко стаа!Хахахаааа
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С хъшлашкия си стил на управление не вярвам Борисов да създава правова държава уважаваща законите. Самият той отбягва да ги спазва. Някак си не му се нравят.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че според как се е уредил внукът, че дядото на Будис е бил едвали не ръководител на дядото на тоя заммънидтър, което по най решително отхвълля факта че Будис е прочел 3 пъти романът Винотук - Винотам.
37
11
 
2
 
! Отговори
иСТУКАН преди 3 години
Засукан?!Видяло се какви са герберите??!! Аве ранкооулу,ако ГЕРБ бяха в основата на всичко,което се разкрива от прокуратурата,щяха ли да оставят Гешев да бъде избран за главен прокурор?!Щяха ли да оставят да бъде арестуван,Черепа,Бобоковите сега,преди пък Миневите и цялата плеяда ,настъпила пешкирът!!Не ви е удобно,че се тури ред в държавата и че на всеки се търси сметка за каквото е сторил,да си плати!Затуй виете и внушавате,че Борисов е виновен за всичко,а то не е вярно!Фалшиви внушения!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Айде и Бобокови вътре:):):)Христинка са да видим кво ше я правим:):):):)
35
6
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ако си част от правителството и те арестуват и обвинят за участие в престъпна група, се подава оставка веднага. Такива са герберите, мръсните им сделки лъснаха. Не случайно САЩ изтегли американците от България. Научили са, че България е използвана за тоалетна и взема опасни отпадъци, които замърсяват сериозно природата и хората и тази радиация е опасна, подобно на изпускане на атомна централа. От правителството не казват, но смъртността в България е точно заради тази радиация, а не от корона.
34
5
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
И моля ти се ГЕРБ били по-малкото зло :). Видя се как замърсяват природата с отпадъци от чужбина с техните мръсни далавери за неплащане на данъци и източване на пари. Гнусно е, нека видят хората какво са избрали да ги управлява. Ние ще дишаме лошия въздух и ще боледуваме, а те ще горят *** на Европа и ще си въртят техните далаверки.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо се почва от най нагли и крадливи олигарси!Ще дойде ред и на другите!Нищо не е забравено!Всичко под ножа!Стига са крали от тоз беден народ!Ей нямат насищане,особено червените олигарси!
32
5
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Това са герберите. Видяхте какви са патриотите, видяхте БСП и ДПС. Всичките тези са бандити като този.
31
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Гешев!Край на недосигаемите!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много нагъл.
29
3
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Такива са политиците в България, затона не гласувам. Що за апетит имат не знам, но като стане България с 300 000 души население и тогава ще се оправят нещата. Няма да има откъде да крадат.
28
0
 
19
 
! Отговори
сметка преди 3 години
Значи топлофикациите за гориво ползват *** , за който получават пари , после продават и ток , а ни дерат по две кожи през отоплителният сезон . Е няма такава държава , факт !
27
1
 
21
 
! Отговори
видими резултати преди 3 години
Поредната операция "Гущерът къса опашката си " за кой ли път ,както каза и Т. Дончева и това е възможно , тъй като никой не е назначен на високия си пост без да има дебела папка с компромати за него ! И за да излезе еднокнижника сух от водата , съответната папка се отваря и се предоставя на прокуратурата ! Тоз театър вече сме го гледали- гадното е , че обикновения българин не получава хляб , а само зрелища ...
26
2
 
26
 
! Отговори
Росенец преди 3 години
А Хидроинженера , Шиши и Ковачки кога бе Гешев ?
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава та дрънка! Ама на кухо! Къде си, Кьовеши?
24
12
 
4
 
! Отговори
Миньор преди 3 години
Ей *** ако чадъра е бил от Борисов и Горанов щяха ли да се случват тия арести бе аланкоолуци ? Що не ставаха при управлението на чурвените кратунари ?