Васил Божков регистрирал само 212 артефакти, иззети са 3385

Прокуратурата: Предметите с културно-историческа стойност ще са над 10 000
5 юни 2020 13:12, Анисия Иванова
33

Снимка: Прокуратурата

От музей "Васил Божков” за периода от 30 януари до момента са иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Обвиняемият бизнесмен обаче е регистрирал по реда на Закона за културното наследство само 212 от тях, съобщиха от Специализираната прокуратура.

От спецпрокуратурата излязоха със съобщение във връзка с разследването по досъдебното производство, по което Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи.

Действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд.

На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно  от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

И към настоящия момент там се извършват действия по претърсване и изземване. Достъпът на  разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ, уточнавят от държавното обвинение.

Установено е, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение  на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

Още по темата

Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ.

Всеки един протокол се подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в  сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни интересува давайте ги в някой музей, туй е история за всички хора и артефакти. Утре някой ще реши да си купи Земята и да каже пичаги аз понеже имам много кинти Земята сега е моя. Има неща, които не би трябвало да могат да се купуват и продават. Вместо да е наливал тука пари да ги е наливал във футболисти и Левски да побеждава на Евротурнирите, не да се влачат като баби на теренa.
8
12
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БОЖКОВ колко човека съсипа
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе да го екзекутират...ок.Ама междувременно и ще го ограбят...
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаех си, че нещо сериозно е объркал в регистрационните режими за да го подгонят така!А някакви хора си мислят, че става въпрос за мафиотско преразпределение на едни огромни пари...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни колекции са по-изкушаващи дори и от "билетчетата". В България може да се позволи да се правят бизнес-лотарии, но надали ще позволят да има колекции от такъв мащаб. Културата не е нещо, което е харесвано и одобрявано на тази територия.
4
1
 
14
 
! Отговори
Гешев-Африканец преди 3 години
Закона за културно историческото наследство засяга само вещи свързани с българската история.Та тия дървени фигурки какво общо имат?Освен ако Гешев не се смята за африканец (не че не действа като изпълзял от някое африканско племе)
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властта е не по-малко престъпна!
2
13
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ВАСИЛ БОЖКОВ е престъпник
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесен повод да го ограбите!