Васил Божков регистрирал само 212 артефакти, иззети са 3385

Прокуратурата: Предметите с културно-историческа стойност ще са над 10 000
5 юни 2020 13:12, Анисия Иванова
33

Снимка: Прокуратурата

От музей "Васил Божков” за периода от 30 януари до момента са иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Обвиняемият бизнесмен обаче е регистрирал по реда на Закона за културното наследство само 212 от тях, съобщиха от Специализираната прокуратура.

От спецпрокуратурата излязоха със съобщение във връзка с разследването по досъдебното производство, по което Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи.

Действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд.

На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно  от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

И към настоящия момент там се извършват действия по претърсване и изземване. Достъпът на  разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ, уточнавят от държавното обвинение.

Установено е, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение  на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

Още по темата

Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ.

Всеки един протокол се подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в  сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от тези артефакти ми изглеждат правени специално, за да бъдат продадени на Божков или на друг маниак с пари.
28
1
 
1
 
! Отговори
А пурите на Бойко? преди 3 години
А за пурите (и още нещо), които Бойко е получавал от Божков всеки месец да напишете нещо?
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа е направил поне музей.Държавата какво е направила?Къде са десетките хиляди археологически артефакти от хранилищата?
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Артефактите на Божков изчезват, картините на Цветан Василев, биткоините от тия от митницата, фирми се прехвърлят на наши хора, активи изчезват и после нямало задколисие и държавна мафия.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Туй са аборигенски маски прниципно, няма логика някой да си прави хилядолетна маска, никой не живее хиляди години, а пък древните хора ако са имали по една шатра, както и да е, ама си личи, че е измама грандиозна. Всичко е планирано със много ходове напред, дори и туй, че ще му вземат колекцията е планирал. Cега ще равне, че са фалшификати. Туй е планирано със години стъпка по стъпка, как излъга целия народ да търка билетчета.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да каже кой предмет от къде е и от кой край или град е!
23
3
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Останалите до 3385 вече са продадени !!!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ миналото така са обработвали дървото - опушвано и намазано със специални съставки(смола), че е можело да издържа стотици години,но не и хилядолетие.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете един музей някъде в центъра на София,изложете предметите и пуснете билетчета за граждани и туристи,който иска да ги разглежда,така ще имате още едни приходи за ремонт на тротоари и улици,че някои от тротоарите и централни улици в София са като след бомбандировки!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах монетите на Бобоковите,част от тях,които обявяват за скитски са от по-късен период или са фалшиви,да не говрим за надписа базиле или базилео(василевс,владетел),която титла се появява доста по-късно в хронологията,в ранното Средновековие
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая ще излезе, че е мамил и спонсорите си, нито отбора му истински имитация на футболисти и колекцията му фалшива. Джиросал го е туй нещо наречено отбор на Сираков и сега той да търси спонсори и да си троши главата.
18
3
 
13
 
! Отговори
към НИМ преди 3 години
Покажете ритона.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приличат на евтини имитации, маската особено няма как да е на стотици или хиляди години, освен вечно да е била зад някоя витрина от създаването си без да я гризат червеи и дървеници. Абе не е лошо, като идея купуваш си един оригинал нареждаш няколко фалшификата отстрани правиш си колекция и като дойде някой показваш квитанцията и казваш Брат гледай само е туй колко струва и после го водиш към фалшификатите да кълве Добре го е намислил.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази африканска маска трябва да е от третото хилядолетие преди новата ера... В Русия ги продаваха по 8 рубли отливките и 18 рубли дървените.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоментарИма наредба Н-3 за идентификация на културните ценности. В общи линии се свежда до работа на назначени със заповед комисии и "експерти".
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да ве, повярвахме на бай мафиота Бойко.
13
4
 
10
 
! Отговори
Браво на Божков преди 3 години
Вместо да налива пари в пропаднали отвсякъде отбори - добре че се отърва от Левски, той съхранява историческата памет на България и разкрива нови простори пред археологическата наука.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога успяха да изтъркуват останалите?
11
1
 
10
 
! Отговори
Колко са преди 3 години
Иззети никой не може да каже.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо трябва да вземаме отношение при мафиотските войни?Все ми е едно дали ще надделее Репата или Плякания или Тиквата...Щом ще ни управляват мутри и нямаме друг вариант ми е все едно коя точно мутра ще е шефчето.