Прокуратурата: Да се провери строежа на вила "Аглика" на Витоша

Разследване установило, че са правени ненужни преустройства
Обновена: 23 юни 2020 11:33 | 23 юни 2020 11:32, Анисия Иванова
12
Прокуратурата: Да се провери строежа на вила "Аглика" на Витоша
Снимка: Прокуратурата

Върховна административна прокуратура нареди проверка на строежа на вила "Аглика" в природен парк "Витоша".

ВАП сезира началника на ДНСК. Искането е да се извърши незабавна проверка на място и по документи дали са  спазени всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и нормативни актове по устройство на територията, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че имението е собственост на бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем за престъпна група, неплащане на данъци, поръчкови убийства и рекет. Именно оттам бе изнесена част от колекцията му.

ВАП е образувала преписката, след като от Специализираната прокуратура (СП) е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила "Аглика" са извършени ненужни преустройства.

ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства.

Следва да се проведат огледи на място, като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове.

По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с  изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП, допълват от прокурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков и на мен започва да ми харесва, даже бих гласувал са него, така и така имаме престъпник за премиер, защо да не е умен такъв. Какво стана с тия пачки от по 500 евро, реквизит от някакъв филм ли се оказаха?
10
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ си заминава... преди 3 години
Тия от специализирана прокуратура чупят *** вече! Как ги установиха "ненужните" преустройства? Според кой закон са нужни и ненужни?? Какъв кадастър и ПУП искат тия??Резиденция Аглика е строена преди 60 години, когато още не се ползваха хотели за подпорни стени...
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата трябва да установява дали нещо е законно или незаконно, а не дали е нужно или ненужно. Трябва да са много неадекватни да обвиняват някого, че е правел нещо "ненужно". На мен поне не ми е известно закона да преследва ненужните неща.
8
0
 
11
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
аааа управихме подпорната сетна с форма на хотел и сега ще захванете на бай Тошо ремонтираните барутарници
7
0
 
23
 
! Отговори
една подпорна стена преди 3 години
Има една подпорна стена - със стаи , стълбища и т.н.Ама по документи е подпорна стена ,а стаите само имат вид на стаи - така каза назначеният от ГЕРБ местен шеф на ДНСК ,който и друг път е помагал на ГЕРБерският кмет Панайот Рейзи.Стената е строена на самия бряг ,който би трябвало да е изключтиелно държавна собственост.Подпорната стена е проектирана от мъжО на ГЕРБерския външен министър Захариева.Баш Бойко пък се изцепи ,че там щели да гнездят птици.ПрокурВатурата ще провери ли и там?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя не беше ли на Тодор Живков преди това.Съмнявам се да намерят всички строителни документи, но може да проверят кой му я е продал и на каква цена, както и къшурките на Роската, Горанчо, Доганчо и още куп други политици и държавни чиновници.
5
0
 
14
 
! Отговори
А преди 3 години
ЛАФКИТЕ на Пеевски няма ли да проверяват?
4
0
 
22
 
! Отговори
едни летни сараи преди 3 години
Има едни летни сараи в парк Росенец до Бургас.Водят се още в строеж въпреки ,че Соnола вече си живурка там.Противоконституционни са защото са на самият бряг - който трябва да е изключително държавна собственост.Заграден е общински път за не се нарушава покоя на Соnола.Има изграден вълнолом без разрешение, кичозна беседка , кула и още няколко сгради без никакво разрешение - прокурВатурата ще провери ли нещо там?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да не забравят обектите на Шехерезада, щото тя е пипала, не взема...
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е зле. Като приключат могат да започнат черноморието от Резово на север та чак до границата. Ей тогава ще.ги призная !
1
0
 
31
 
! Отговори
друга вила преди 3 години
Има една друга вила на Витоша , в ЯремаСтроена в защитена територия от кръстника на Влади Говнанов със земя купена за 8 лв/кв - горе долу колкото средно скъп килимПо време на строежа Влади Говнанов и жена му често се появяват там и крещят на работниците. След завършването и ,пък са единствените обитатели тамКръстника на Говнанов е судръжник с Гелосания Домус, синчето на кръстникът работи на тлъста заплата във МФПрокурВатурата ще разследва ли и тази вила? Конфликт на интереси нещо?