Омбудсманът пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие

Гражданите все повече се оплакват от затруднен достъп до съдилищата
1 юли 2020 14:48,
9
Омбудсманът пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев с питане на какъв етап е процесът по въвеждане на електронното правосъдие у нас и кога то ще заработи на пълен капацитет, съобщава пресцентърът на обществения защитник.

Още по темата
Поводът за писмото на доц. Ковачева са зачестилите жалби до обществения защитник заради затруднен достъп на гражданите до съдилищата по време на извънредното положение, заради COVID-19.

"Пандемията постави по категоричен начин на дневен ред въвеждането на електронното правосъдие в пълната му функционалност и този дефицит е особено видим в ситуация, в която съдилищата спряха работа, а на българските граждани бе практически отказан достъп до правосъдие. Въпросът за ефективно функциониращо електронно правосъдие постоянно се поставя и от адвокатите като защитници на законните права на техните клиенти", пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че по-специално моли да й бъде предоставена информация кога ще могат да се ползват следните функционалности:  предприемане на процесуални действия в електронна форма, електронно връчване на съобщения и призовки, заявяване на извършването на удостоверителни изявления и достъп до поддържаните от органите на съдебната власт електронни дела и съдебни регистри.

"Отговорът на тези въпроси е още по-важен в контекста на неясната обстановка с продължаване на пандемията и готовността на съдилищата да разглеждат дела в подобна ситуация. Осигуряването на електронното правосъдие в пълния обем функционалности е в интерес на гражданите, защото предоставя прозрачен и лесен достъп до правосъдие. А това е особено необходимо в ситуация на извънредно положение, когато именно съдът е най-важна защита за гражданите при ограничаване на техните права", категорична е доц. Ковачева.

През извънредното положение: 30% скок на жалбите до омбудсмана

Тя припомня, че с темата за електронното правосъдие е ангажирана още от 2012 г. в качеството й на министър на правосъдието и че още тогава е внесла първата за страната ни концепция за електронно правосъдие, приета с решение на Министерския съвет през ноември 2012 г.

"Тази концепция постави една много важна цел – да се повиши ефективността на съдебната система чрез използване на електронни документи от органите на съдебната власт при взаимодействието им с други административни органи, организации, гражданите и бизнеса. През 2013 г. внесох в Народното събрание пакет от законодателни промени с цел въвеждане на електронното правосъдие в Република България. Същите бяха разгледани на по-късен етап и приети през 2016 г., но процесът по въвеждане на електронното правосъдие все още не е приключил", акцентира още омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева набляга на факта, че достъпът до правосъдие е безспорно и неотменимо право, което следва да се осъществява безпрепятствено и като обществен защитник тя е категорична, че държавните органи и институции следва да предприемат възможните мерки и действия за създаване на условия за неговото осъществяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
електронно правителс преди 3 години
Тя трябва да пита кога ще има електронно правителство а не електронно правосъдие.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е проблема *** сеяндурко. Я виж какво правят монополистите. Вдигат тока а от там инфлацията ще достигне космически висини. Ти с колко лева живееш на месец маЕла да ти дам моята 350 лв пенсия да те видя колко дни ще издържиш.
7
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Новия омбудсман Ковачева е много по-адекватна от предшественика си Мая Манолова. Поставя на дневен ред сериозни теми. А Мая само беше тъпана на популизма и пищеше как не и обръщали внимание. И какви хубави закони ще напише. Нещо, което като депутат въобще не и се отдаваше.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви терминатори от сорта на T-800 обикалят по улиците и стрелят по нарушителите с M2 HMG. Така си го представям аз електронното правосъдие.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не е готов изкуственият интелект.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Манолова още ли митарства из страната да вика "Стани България" седнала на сгъваемия стол ?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и сега има електронно правосъдие, нали се трият коментари и се банват потребители.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато достатъчно пари бъдат усвоени и чекмеджета напълнени ще има електронно правосъдие.
1
1
 
3
 
! Отговори
АмчъмдейвиС преди 3 години
Когато сикито ми стане тогава ще работи!