Разследващите откриха над 30 т отпадъци, заровени край Червен бряг

Имало части от акумулаторни батерии в силажни и изкопни ями
1 юли 2020 18:49, Анисия Иванова
13

Снимка: Прокуратура

Виж други галерии »
Разследващите откриха над 30 тона отпадъци, заровени в района на бившето ТКЗС край Червен бряг, Плевенско. От тази сутрин там се провежда акция под ръководството на Специализирана прокуратура.

Огледът е заради образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица, съобщиха от Прокуратурата.

Вече часове наред експерти установяват кога и как са заровени боклуците, както и откъде са доставени.

Още по темата

В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица братята Бобокови, са били загробвани в землището на Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями.

Според разследващите заровените отпадъци са били открити преди около месец, а са били заровени преди най-малко година.

По повод акцията главният прокурор Иван Гешев написа в Twitter: "Няма да допусна страната ни да бъде сметище!"

Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На мястото са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда, допълват от прокуратурата.

В огледа на местопроизшествието участват служители на ОДМВР - Плевен, Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението“, ТД - ДАНС - Плевен, Областна администрация - Плевен, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, експерти от  АЕЦ - Козлодуй,  МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на плевенското с. Рупци, също в община Червен бряг.

На място са и аблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Баце, ако са го донесли с контейнери, там контрола е минимален. Дори и в Ротердам се оплакват, че е невъзможно да се проверяват, по-голямата част от контейнерите. А 30 тона са два, три контейнера. Лесно за прекарване. Далавераджиите са за затвора. Комунистически ***, как пък един от тях не е с легален бизнес.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разровете в президенството, там има най-много отпадъци
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бизнесмен с АудиТака е брато, кво ви пречи ве мърморковци, икономиката трябва да върви :)
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам че в подобни села с месеци не се случва нищо- няма как никой да не е видял като карат отпадаците. Отделно на това , почти сигурно е че това бившо ткзс си има собственик.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщайте го този Бобоков в затвора. Ама за пари сте готови и Чикатило да пуснете на свобода.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са изсипани от преди година местните хора знаят от кога са изсипвани,кои са ги изсипвали,за колко време са напълнили силозите на ТКЗС-то,откъде са ги возили като вторични суровини или от околните автоморги от няколко окръга наоколо,но чак пък от русенския едва ли,което и председателя трябва да знае за икономичността на транспорта при транспортиране на товари на разстояния къси,средни,далечни по видове транспорти как за автомобилен,Желез ода Рожен,речен,морски,въздушен и съответния транспорт.
4
2
 
5
 
! Отговори
Невидял преди 3 години
Ей тук има 400 тона + отпадъци....https://maps.app.goo.gl/EAayhnD5hn7d1Geg9
3
4
 
2
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Браво. Сега чакам и обвинения за хората допуснали да бъдат внесени в България. Има товарителници, документи и всичко. Как са минали границата, кой е бил на смяна тогава. Не ми замазвайте очите с 30 тона всеки знае колко влакови композиции минават на ден а италиански ***.Задълбавай и намери кой стои над всичко това. Дали не е кръстника на Бобокови?
2
2
 
4
 
! Отговори
3= 6 преди 3 години
Някъде пишат за 40 т. Тука за 30т. А разберете се бе др. журналисти.......
1
7
 
7
 
! Отговори
Грую преди 3 години
А сметището в политиката - кога?