25 години след Сребреница – свикна ли светът с масовата жестокост?

В Сирия зверства има всеки ден, но те рядко намират мястото си в новините
7 юли 2020 21:30, Нели Христова
165
25 години след Сребреница – свикна ли светът с масовата жестокост?
Снимка: БГНЕС

През последните девет години, докато Балканите отбелязват годишнината от клането в Сребреница, Ратко Младич е в килията си в затвора в Хага. Той нарежда близо 8000 момчета и мъже да бъдат убити.

25 години по-късно светът вече е болезнено свикнал с жестокостите. Масовите убийства са толкова чести в Сирия или Йемен, че дори вече не стават част от новинарските емисия. А Китай налага стерилизация и аборти на милиони уйгури и ги затваря в "работнически лагери".

В наши дни, когато става дума за военни престъпления и убийства, Ратко Младич има много компания. Но разликата е, че той е заловен и е осъден за действията си. Преди три години той е обвинен в геноцид, след като по време на атака в така наречената "безопасна зона на ООН", 8000 мъже са били застреляни в Босна.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) повдига обвинения срещу Младич за пет престъпления срещу човечеството, четири обвинения за военни престъпления, етническо прочистване, бомбандировките и снайперистките атаки над Сараево и задържане като заложници миротворци на ООН. Сега съдът се състезава с времето - властите искат присъда за 77-годишният Младич, чието здраве сериозно се влошава. Още 90 души, заедно с него, са с повдигнати обвинения за престъпленията в Сребреница.

Дъщерният трибунал в Руанда също обвини и осъди 93 души, отговорни за геноцида там през 1994. МНТБЮ и МНТБР бяха първите трибунали след тези в Нюрнберг и Токио, които проявяват ентусиазъм в това да се противопоставят срещу масовите зверства.

Заветът "никога повече", появил се след Холокоста, отново бе на дневен ред. Появиха се и други, подпомагани от ООН, съдилища за масовите престъпления, извършени в Сиера Леоне, в Източен Тимор, както и в Камбоджа, за да донесат известно закъсняло правосъдие на оцелелите след управлението на лидера Кхмер Руж. ЕС създаде отделен трибунал за Косово, който преди седмица повдигна няколко обвинения срещу президента Хашим Тачи.

Очаква се спецсъдът, създаден в Хага, за да разследва и да постанови решение за убийството през 2005 г. на ливанския премиер Рафик Харири при взрив на бомба, който уби 21 души, незабавно да издаде най-значимото си решение. През 2002 г. в Хага Международният наказателен съд (МНС), започна да функционира постоянен трибунал за престъпления на жестокостта.

"Това бяха вълнуващи години. Ние имахме за пример само Нюрнберг и Токио, но успяхме да възпроизведем този образец в началото на 90-те години и продължихме да ги усъвършенстваме след това", казва Дейвид Шефер, бивш щатски посланик на САЩ по въпросите за военните престъпления от 1997 до 2001 г., който изиграва основна роля в създаването на няколко от специалните съдилища.

"Важното беше, че цялото това страдание и смърт не беше напразно", споделя босненската бежанка Нерма Йелачич, говорител на МНТБЮ. За нея онези години са били началото на нова ера, която ще даде уроци на бъдещите поколения.

Съдилищата са създадени, за да търсят отговорни за масовите убийства. Но ООН иска нещо повече - организацията полага усилия да предотврати бъдещият геноцид и да превърне слогана "никога повече" в политика. Принципът "отговорност за защита" е разработен вследствие на босненския и руанския геноцид и е официално приет през 2005 г. Той дава възможността на международната общностда се намеси, ако държава не защитава собствения си народ.

За първи път принципът е използван през 2011 година в Либия, за да се защити населението на Бегнази от режима на Кадафи. Но още тогава принципът "отговорност за защита" е силно ранен. САЩ, Франция и Великобритания подтискат намесата си, докато Кадафи не е свален. Русия, която стои на страна от резолюцията, заявява, че е била "принудена да приеме новият режим" и се зарича "никога повече да не бъде заблудена по този начин".

Убийството на Кадафи от мафията и разпокъсаността на Либия слагат край на глобалния отговор срещу военните престъпления. Година по-късно Владимир Путин отново е президент на Русия и тръгна по пътя на конфронтацията срещу Запада.

"Арабската пролет" се превърна в кървава баня в Сирия. Китай под властта на Си Дзипин стана по-репресивен и настойчив на световния пазар. А през 2016 година на сцената се появи и Доналд Тръмп.

Трудно е да си представим по-неблагоприятна обстановка за принципът "отговорност за защита" или за създаването на военни съдилища за престъпленията в Сирия, Йемен или Мианмар.

"Всичко приключи, след като се видя как проработи намесата в Либия. Но това, което позволихме да се случи в Сирия, е огромно петно върху съвестта ни. Убийствата и хората измъчвани до смърт се превърнаха в нещо нормално през последните десет години", казва Йелачич пред The Guardian.

А през последните седмици МНС, чиито правомощия бяха ограничени още при създаването му от големите сили, бе нападнат от администрацията на Тръмп, а служителите на съда и техните семейства бяха заплашени със санкции, ако продължат да разследват случилото се в Афганистан, Израел, Газа или Западния бряг.

"Особено след насилието в Сирия фразата "никога повече" за мен звучи празна, изхабена, безсмислена", каза Ива Вукушич, историк от Утрехтския университет. Що се отнася до отчетността за военните престъпления обаче Вукушич вярва, че всичко не е загубено. Процесите срещу Младич и други военни престъпници оставят незаличим белег върху историята.

"Преди трибуналите за бивша Югославия и Руанда беше напълно нормално да се очаква след гражданска война или диктатура нищо да не се случи. Но сега мисля, че през последните 25 години наистина сме свидетели на промяна в очакванията, тъй като академици, изследователи и активисти изискват отчетност. Мисля, че в този смисъл няма да се върнем назад", обяснява тя.

Подходът на Тръмп към МНС предизвика много негативни реакции, включително и у съюзниците на САЩ, които застанаха зад организацията. А след като няма трибунали за Сирия, съдилищата в Германия, Нидерландия и Скандинавия разследват военни престъпление по правилото за универсалната юрисдикция. През април съдът в германския град Кобленц започна процес срещу двама бивши служители на сирийския режим, които бяха емигрилали в Германия.

Това е първото вероятно от стотици съдебни дела. Събрани са доказателства от Международния безпристрастен и независим механизъм, създаден в Женева с подкрепата на преобладаващото мнозинство от общото събрание на ООН, като средство за заобикаляне на безизходицата на великите сили в Съвета за сигурност за преследване на справедливостта в Сирия.

Съдебният процес срещу Кобленц също се опира доказателствата в близо 800 хил. страници сирийски документи, които са били контрабандирани извън страната през годините, често на сериозен личен риск, от Комисията за международно правосъдие и отчетност (CIJA), независим орган, подкрепен в работата си в Сирия от Великобритания, Канада и Германия. Той също така събира доказателства за зверствата на Изида в Сирия и Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
6
 
2
 
! Отговори
ma4enik преди 3 години
До Анонимен144; Давай доказателства лумпенчо, не думи.През 2007 г. рекоха да изследват църквата Св. Неделя в Батак за да видим колко от кръвта по стените е човешка и колко животинска. Колко от отрязаните глави са на българи и колко на други наций, колко от главите са наистина отрязани приживе със секира(както е споменато в лъжите ви) и колко от тях са изровени много след въстанието от пресни гробове в региона и са изхвърлени в църквата от вашият граф Игнатиев и сие. Всъщност Игнатиев е предател.
139
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 142 ma4enik - я да си затваряш кривата устичка, лъжецо нахален. Има много свидетели за мюсюлманските зверства в цялата европейска преса и европейските посланици добре ги описаха в отчетите си пред своите правителства. Твоите дрънканици са като на оная от бардака, която я инструктирали - и гола на кълбо с някой да те хванат - пак ще отричаш
138
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патриархът на Йерусалим каза, че скоро няма да останат християни в Близкия изток. Навсякъде там те са подложени на тормоз, избивания, геноцид и прогонване от родните им места, а църквите им се разрушават. Но за това великият запад мълчи. Дайте ги тия телевизионни кадри за християнски зверства в Босна, дайте да видим какви "сафарита" са устройвани там и кой даваше оръжие и оръдия, за да може да се стреля там. В Босна живеят и милиони християни, а мюсюлманите са по произход сърби и хървати.
137
7
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 3 години
До Shark; Точно за споменатите градове и аз мога да кажа,че е имало кланета срещу турците. В Батак заклахте 16 годишно дете на Ахмет ага Барутлията. Подпалихте и удавихте в кръв околните села. Стара загора е подполена от руснаците си приз изтеглянето им под ударите на войската на Сюлейман паша.Една настъпваща армия не би опостошила своя територия защото й трябват заслон и провизий. ***, като че ли в България няма въстания."Клаха народа си както турчин не го е клал" са ваши думи.Мръснапасмина
136
4
 
4
 
! Отговори
ma4enik преди 3 години
Който тук се опитва с "християнска солидарност" да оправдае геноцида над мюслюманите днес да е проклет и прокълнат веднъж за винаги. Не е важно какво религия изповядваш,важното първо и главно е да си ЧОВЕК.за да си ЧОВЕК, трябва да си справедлив,честен и да любиш ближния си.Ако едно от тези качества ги нямаш и се основаваш на някакви измислени "исторически последствия" за които няма документи, снимки, значи си недъгав и бездушен.НЕ СИ ЧОВЕК.С КАКВО ОПРОВДАВАТЕ СМЪРТТА НА ЖЕНА,СТАРЕЦ,ПЕЛИНАЧЕ,ДЕТ
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен140;Къде го видя това за което споменаваш? На филм? На снимка? Но това което стана и става в мюслюманските държави срещу техните народи е записано на ленти и ежедневно се излъчва по телевизията.Не е значи измислица на някакъв идеот от твоето нищожно племе, което мързеливо и лениво се е развивало в мир и благоденствие цели 550г под моята сянка. Положение на държавичката ти и показател какъв народ сте всъщност.Благодари се на мен,щеше да говориш английси и да се кръстиш от ЛЯВО НА ДЯСНО
134
4
 
4
 
! Отговори
ma4enik преди 3 години
Едновременно, войната в Босна показа какво се готви на мюслюманите през идните години. Босна е разделена и разпокъсана на кантори, области, общини,околия , махали и улици спаред религия, език,народност...Толкова много е разпокъсана,че в света няма друг аналог за пример. Същото се случва сега и със Сирия,Ирак,Либия, Афганистан,Сомалия, загубената Палестина...Кръстоностният поход срещу мюслюманите започнал в началота на 20-век с Първата световна война продължава.А шейховете,кралете спят дълбок сън
133
6
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 3 години
Сребреница и войната в Босна е срамът на Европа.Тогава светът разбра какви са "европейските и християнски ценности".Пред камерите на най-големите и известни телевизионни канали хиляди мюслюмани бяха избити буквално пред камерети им. Цял свят гледаше като на филм този геноцит над мюслюманите, който едновременно се запечатваше с обективни снимки във световната история.Богатите християни ходеха в Босна на сафари за хора и стреляха срещу мирни деца и жени срещу заплащане.Наглост, безочие и БЕЗДУШИЕ.
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще започне изучаването по История в Училищата за насилственото Славанянизиране на Българите от Византия?Тва манипулиране и дезинформиране за цял живот ли ще е?
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 145 Превивайки се от смях, чак паднах от стола. Добре развита фантазия имаш. Запиши в НАТФИЗ. - Фантазия ли , манипулаторче, тия версии на османската история си ги натовари на камилата и ходи да опознаваш родината си по арабските пустини. християнина в османската империя е бил длъжен да ахрани, всеки мюсюлманин мързелив и съдран, ако е дошъл в дома му и да му плати пари след това, че си е търкла зъбите, докато е плюскал като не видял
130
3
 
6
 
! Отговори
До 140 преди 3 години
Османската империя е била изградана изцяло на плячкосването, включително отвличания и продаване в робство на хиляди хора, на подчинените народи. В целия балкански полуостров се извършва насилствено ислямизиране, християните са били репресирани и избивани. Но именно това води и да разпада на османската империя, нейната ориенталска и дегрантска структура, води до фатално икономическо и научно-технологично изоставане, което я прави лесна плячка за европейските сили след 17 век.
129
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 140. Затова е имало Батак, Стара Загора, Чипровци и още хиляди кланета и изгорени църкви и манастири. Затова е имало въстания. Като е било хубаво защо са се бунтували. Затова е имало насилствена промяна на религията и сега цял един район в България е населен с българомохамедани, чиито предци са били чисти българи. Или това не е са били кланета, те са си играела на стражари и апаши. Много ви се иска да подмените историята, но няма да стане!
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Югославия Западът и ЦРУ подпалиха гражданската война като финансираха и въоръжиха бошняците, а Германия въоръжи хърватите. Защото без оръжие не могат да се водят войни. Същото те правеха и с джихадистите в Сирия, на които дадоха оръжие и боеприпаси за няколко милиарда долара. Само че за зверствата и провокациите на бошняците не се говори, а се демонизират сърбите, които бранеха държавата и своето население. Кой е морално отговорен за това е ясно
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"християните в османската империя са плащали четиридесет вида данъци, включително димнина, данък "изтърквне на зъбите" и кръвен данък. А рилският манастир е опожаряван три пъти през вековете от ордите и монасите са били избивани. Земята е била собстеност на султана до 1850 г., селяните са работели ангария и са били мобилизирани в обоза по време на войните. Широко е било разпространено робството."----Превивайки се от смях, чак паднах от стола. Добре развита фантазия имаш. Запиши в НАТФИЗ.
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато си слаб идват по-силни от теб и те подчиняват, просто е, така работи света. С реване и плюнки, едниствено може да станеш за смях. Всеки се стреми да брани и налага интересите си, ако не го правиш си обречен на заличаване, буквално.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 142 Мазен и лъжлив ....., християните в османската империя са плащали четиридесет вида данъци, включително димнина, данък "изтърквне на зъбите" и кръвен данък. А рилският манастир е опожаряван три пъти през вековете от ордите и монасите са били избивани. Земята е била собстеност на султана до 1850 г., селяните са работели ангария и са били мобилизирани в обоза по време на войните. Широко е било разпространено робството. Същите лъжи като за Сребреница
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"например през илинденското въстание...да припомним и за тракийските бежанци...ами арменския геноцид..."Илинденско-преображенското въстание убива мирни мюсюлмани. Просто ей така ги убива, за кеф на убийците християни.А за арменците ли си се загрижил? - Заради арменците България пада под 200 годишно византийско ИСТИНСКО робство, защото арменски отряди опустошават България в онези минали години и спасяват Василий 2-ри император на Византия. Воюват на страната на Византия, срещу България.
123
1
 
1
 
! Отговори
На фона на... преди 3 години
...това, което се случва в Сирия, Ирак, Либия и пр, събитията в Сребреница изглеждат като игра в детска градина
122
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Светът да признае 500годишния геноцид спрямо българите! Тогава може и да започнем да сме съпричастни с избити мусли"Какъв геноцид, след като българското население по време на Османска империя си увеличава бройката неколкократно? Строили са хората църкви, турците са давали пари за ремонт на манастири (например за Рилския), хората са имали собственост. Християните не са ги карали да ходят в казармите и да воюват. ДДС-то макар и наречено по друг начин е било само 10%, а сега е 20%. И т.н. и т.н.
121
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега лее сълзи за Серебрница ,а мълчи за Катин и други комунистически престъпления.-----Не виждам връзка между комунистическите убийства и Сребреница. В Сребреница християно-фашистите убиваха цивилни хора.