Коронясаха "Темида Българска" за "Царицата на корупцията"

Символично от национална гражданска инициатива
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Символичен протест организира пред Съдебната палата Националната гражданска инициатива "Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава".

От НПО-то поставиха кукла, която са кръстили "Темида Българска" и са коронясали за "Царицата на корупцията".

Според инициативата съдебната власт в България дублира законодателната, а с правомощията, които има, я игнорира.

"Излизайки извън границите на изпълнителната, тя се е превърнала в най-влиятелната и на нея е подвластен целият обществен и политически живот. Решаването на делата е превърнато в инструмент за престъпно решаване на човешки съдби. Магистрати безнаказано лъжат в протоколите, определенията и решенията. Дела се гледат и решават от състави, на които не са разпределени. Решения се постановяват преди последното заседание по делото. Институции и юридически лица безконтролно печелят делата, чрез документи с невярно съдържание", посочват от организацията.

Според нейните представители съдии тълкуват законите, без да имат право на това, а в затворите лежат хора без да е доказана вината им.

От НПО-то критикуват и обстоятелството, че обезщетенията по загубени от България дела в ЕСПЧ се изплащат от данъкоплатеца, вместо от виновните за това магистрати.

"Нито един прокурор, нито един съдия не носи никаква отговорност за "грешките” си. Магистратите не понасят нито наказателна, нито финансова отговорност за решения, взети срещу подкупи, под натиск, за "покриване” на дела, нито пък се спира кариерното им развитие. Това е узаконяване на корупцията в съдебната система", посочвато още от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 години
Корупцията е по най- високите върхове , затова няма пари в държавата !
27
0
 
3
 
! Отговори
История с поука преди 3 години
Попитали един мъдрец : - Учителю още дълго ли ще протестираме символично и ще правим мирни шествия докато животът стане по-хубав.А той отговорил : - Докато протестирате символично и правите мирни шествия, чакането ЩЕ Е ДЪЛГО .
26
2
 
5
 
! Отговори
До про преди 3 години
Абе пич ти живял ли си в Германия та пишеш подобни глупости, там се следи за спазването на законите, ако метнеш фас на магистралата, ще си платиш глобата, а тук за нащо правосъдие мога да ти кажа, че имам приятел на който му повдигнаха абсолютно измислено обвинение, за да искарат някакви пари, също така на баща ми му взеха един парцел, сезира прокуратурата и нищо. Въобще тука нищо не става.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България деградира, защото няма контролен орган, ако ще корпоративния данък да стане - 10%, пак никой няма да дойде в дивия изток България, а хората ще продължават да бягат отук. Щом не може да се гарантира часната собственост, за каква държава, за каква демокрация говориме.
24
1
 
13
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Не знаех, че в БГ има съдебна ситема! Мисля, че това е поредната бияческа фирма на бойко борисов - тиквата, която бие и събира дълговете и неудобните на тиквата! Сериозно нека някой сподели очаква ли справедлиост камол и съдебна система в тази "държава" !!??
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз чичо бая голямо гадже си намерил.Затуй ще го дели с другия, на задния фон. Споко - ще има и за двамата. Ако не се разлютите много, де.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката - един, дето не си намерил по-дашна жена и затуй - купил си такава. И втори - дето го изчаква да приключи и да я ползва под наем. Що за новина?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените циркове на изпълнителната власт и вечната й битка със съдебната с цел последната да й се подчинява безпрекословно. Да й оправдава министрите и останалото род калинки, да й гони враговете. За целта се ползват подобни "организации", нашенските медии и работещите в тях куклите на конци. Пардон, вече са надуваеми. Общи приказки - бошлаф работа.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един се снимал с жена си на публично място - голяма новина.
19
8
 
6
 
! Отговори
про преди 3 години
Много провинциално и наивно е това оплакване. Винаги 50% са недоволни от съда щото половината печелят, а половината губят делата. Това фиксиране в съдебната система е неправилно щото 99% от съдиите и прокурорите си гледат съвестно работата, но да обвиниш съда е безопасно и недоказуемо- просто хвърляш едни думи ей така. Корупцията ни е точно колкото в Германия отчетено спрямо икономическото ни развитие и богатството на обществото. Нищо не е просто така абстрактно.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нормален, трезвомислещ човек не вярва на съда. И няма как да му се вярва, щом за едни и същи неща едни съдилища отсъждат по един начин, а други - по съвсем друг.Ама той съдът съдел по вътрешно убеждение и край, никой не може да го барне съдийчето.А къде остава справедливостта и прилагането на законите?
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- голямата гняз е точно в съдебната система, това, което правят там е жив бъзик със законите и съсипване на свършената работа от всички други институции.Върти, сучи, *** се съдията, само и само за изкара всички невинни.
16
3
 
16
 
! Отговори
така де! преди 3 години
Требеше на куклата да турят каскет.
15
3
 
18
 
! Отговори
Видял преди 3 години
При нивото на корупцията в съдебната ни система, всяка друга е без значение.Докато на съдия не може да му се търси каквато и да е отговорност, все хората с парите ще са прави!
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да плюе общо против всичко на тоя свят.Подобниприказки отдавна са неинтересни.Хайде като сте толкоз окомуш - посочете имена, дела, факти. Да има смисъл от словоблудството ви, поне. Ама не смеете, нали?Бабешки работи.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другото: " Магистрати безнаказано лъжат в протоколите, определенията и решенията. Дела се гледат и решават от състави, на които не са разпределени. Решения се постановяват преди последното заседание по делото." - е просто едно обобщение. Вярно в едни случаи и нагла лъжа - в други.Господата от частната организация за частно правосъдие да говорят с примери и доказателства. Тия общи лафове - за лелите на пазара само стават. Дори за политика вече са изтъркани.
12
0
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Ако си организатор на корупцията, схемата която си направил е сбъркана и няма да проработи, естествено народа трябва да мисли като тебе и да не разбира схемата за да не може да противодейства.Ако правиш престъпление първото което е важно ако хванат как да се измъкне. Това е първа стъпка за всяка организирана престъпност.
11
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
чудесно само дето сега там на това място трябваше да се е изсипала цяла българия за да изрине тази корумпирана ***
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дирижираният спектакъл и не особено високата правна грамотност на управляваната от ясно КОЙ организация проличават в безумното изказване:"Излизайки извън границите на изпълнителната, тя се е превърнала в най-влиятелната и на нея е подвластен целият обществен и политически живот." Темида не бива и без друго да е никога в тези, точно, граници. Ако влезе в тях - край официално с правосъдието. Лелеяна мечта на изпълнителната власт е да натика Темида "в границите на изпълнителната".
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално през 89 година, първата цел е била корупция на съда, след това на синдикатите, което позволява създаване на борчетата които да защитават новият елит, като унищожават всеки които се опитва да е средна класа.Но това, че борчетата станаха излишни не означава че корумпирани съд е излишен за новият елит.Народа нито тогава нито сега има думата, решенията се взимат от елита.