Гешев: Стандартите ни са еднакви, само президентът е недосегаем

Край Червен бряг било заровено опасно вещество около 200 тона
383
Гешев: Стандартите ни са еднакви, само президентът е недосегаем
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата прилага еднакви стандарти в работата си.

Не прилагаме стандарта в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, президент, за Доган, за Пеевски, допълни той пред журналисти.

Още по темата
"Какво е по-различното на президентството от другите държавни институции. Единствената разлика е, че единственият недосегаем в България е президентът, защото има пълен имунитет. По отношение на секретаря и съветника - те нямат имунитет, имаме разрешение и е нормално да бъдат разследвани, когато колегите са преценили, че има доказателство за извършени престъпления", подчерта Гешев.

Главният прокурор днес посети мястото, където неотдавна бяха открити незаконно заровени отпадъци край Червен бряг. Според него "ще излязат над 120 тона - може би до 200 тона, незаконно заровени боклуци", предаде БТА.

До този момент данните са, че това е оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии. То не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия, затова е много скъпо, поясни Гешев.

"За да се изнесе например в Германия трябва да се заплатят 2-3 милиона евро. По-лесното е да се зарине, където се прецени. Има леки нива на радиоактивност. Могат да протекат и химични процеси при определени условия, които представляват опасност за здравето на хората наоколо, за въздуха, за почвата. Тъжното е, че това е едно от местата. Наблизо има едно място - четири ями на бивше ТКЗС, пълни с идентичен отпадък. Има и две такива места около Плевен и едно место около София, близо до Кремиковци", допълни главният прокурор.

"Говорим за стотици тонове опасни отпадъци, с които някои трови нашите деца, семейства, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона или повече лева или евро, за да ги съхранява по правилния начин, да ги обезопаси, независимо дали в България или в Германия. Това е престъпление срещу бъдещето на България. По това дело има работни обвинения. Дали ще има допълнителни обвинения е от компетентност на наблюдаващите прокурори", каза още Иван Гешев.

Той посочи, че има маркировки по чувалите в заровените боклуци и ще стане ясно откъде идват. "Това е престъпление срещу децата на България, срещу здравето. Другият проблем е, че това са силни запалими вещества. Това е правено с години. Да си зададем въпроси: кой е допуснал това нещо, защо някои РИОСВ са пропуснали този въпрос", отбеляза главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Р.Р. - руски шпионин?Нали е бил български офицер?
237
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
решетниковата московска кукла на конци ВЗАТВОРА!
236
19
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Каскета пРЕЗИДЕНТда се готви за централен затвор
235
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бойка и мъжа ѝ гешев не се опитваха да се бършат по Президента ни, може би биха изкарали този мандат. Сега вече няма да им се отдаде!!! Няма да липсвате на никого престъпници нагли!!!!
234
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕШЕВ В ЗАТВОРА
233
31
 
9
 
! Отговори
бг преди 3 години
руските агенти В ЗАТВОРА Президента предател взатвора!
232
10
 
2
 
! Отговори
Елдорадо преди 3 години
До АнонименМи незнам за теб, *** аз от новините гледам, че тоя човек е винаги в движение и обикаля навсякъде...каква събота, каква неделя? Всеки ден... без почивка... аз не бих издържал, а ТИ?
231
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, гледай да оправиш битовата престъпност, широко поле за изява! Но не се бъркай в политиката, защото това ще ти изяде главата!
230
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Не чуди българино.Защо точно в събота и неделя д-р Борисов си Кара държавната тойотка по разни " инспекции" на Обекти в България! Ами страх го е при трафик през седмицата да кара!-:) Простичко е! То при изчистен път от автомобили всеки може! Майката му е в трафика!-:) Абе зарежете го вече тоя другар! Бита карта е отдавна! Само той самият все още Не го осъзнава! Ще му светне на парламентарните!-:)
229
7
 
3
 
! Отговори
Елдорадо преди 3 години
До АнонименАбе свирчо... Пеевски го съборихме от Герб... ти си на принципа че ако една простотия я повториш 100 пъти ще стане истина :)
228
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев вярното кученце на Пеевски и Борисов
227
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскет ! И ти си недосегаем както и други прокурори вие сте мафия
226
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев хвърли камък в блатото на кремълската kлиka
225
0
 
18
 
! Отговори
77 преди 3 години
Борисов е за събота и неделя.милионерката с вилата за милион Арнаудова е взела страха на всичкси телевизии.БТВ ДВА ПЪТИ ПРЕКЪСНА СУТРЕШНОТО ПРЕДАВАНЕ в събота.Помислих че някоя държава ни е обявила война. Първият път беше да се види как преминава пред събраните мисерки от всички телевизии но пропуснал да спре. България на 111 място по свобода на слово
224
1
 
12
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
До МРАЗЯ РУСИЯти драги на коя планета живееш?Що си мислиш ,че аз харесвам комунистите?Радев не е лъжица за твоята уста, изглежда си не достатъчно умен за да проумееш някои работи.
223
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, Гешев.
222
14
 
5
 
! Отговори
Елдорадо преди 3 години
Наааай-големия :) Ако не е Гешев ще тънем в мафия... давай бате... разкажи им играта :) нека мафиозчетата да реват и техните потдръжници... изчисти БГ от корупцията най после за да започнем ноемален западноевропейски живот!!!
221
1
 
13
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Гешев, какво стана с "Осемте джуджета" , не се отплесвай.
220
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
И още нещо за г-н Гешев! През 1989 г.Гешев е бил едва на 19 - 20 г. Неориентиран в политиката! Но с явното желание да учи право! Няма лошо! Завършило момчето! Аз съм на много повече от него! И съм на ясно със системата през соца!-:) Не знам как са се Сдушили с д-р Борисов. Но му е като вярно кученце във властта в момента!-:)Сговорна дружина? А уж сме " демокрация"? Да бе Ама друг път! Всичко е " политика" ! Такава каквато и при Живков нямаше!-:(
219
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази клоaка се разпада.