Задържаха и съветника по сигурността на Румен Радев

Според прокуратурата е замесен в разгласяването на държавна тайна
122
Задържаха и съветника по сигурността на Румен Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съветникът на президента по сигурността Илия Милушев е задържан, съобщиха от Военна окръжна прокуратура.
Задържан е и служител на Държавна агенция “Разузнаване”.

Екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за разгласяване на държавна тайна. Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България, информират от прокуратурата.

Още по темата

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел.

След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”.

Доброволно той е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“, допълват от прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
13
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Абе цоциалистите , къде е БСП?Къде е Нинова?Защо няма митинг на здравите сили пред Президентството?Как може така да изоставят Румен Шведски в този труден за него момент?Излагаме се другари!
77
9
 
13
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Сори, Щирлиц! Някой път и на явните руски шпиони в България им се случва да ги арестуват. Те и затова троловете тук така свирепо съскат.
76
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще напиша: РР И КУРНИК НЕМОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА. ВВС погром, НСО ,ПРЕЗИДЕНТСТВО пълен крах, ДАЖЕ НЕ Е РАЗРАЛ , ЧЕ НОСИ ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗБОРА НА ШЕФА НА СЛУЖБА И КОНТРОЛ .
75
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гешефтатурата е бухалката на Лойко, Дебелян и Доган срещу неудобните. Ако това не е престъпно обсебване на институции и използване на правораздавателната система на страната за лични цели - здраве му кажи!
74
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мирише на постановка на службите подчинени на Борисов.
73
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам какво плюете по Радев, като президент на България той няма интерес от неправилно съхраняване на секретни документи и прави чест ,че когато това се случва в неговото ведомство реагира адекватно и взима мерки за отстраняването, още повече че Радев няма лични симпатии към Гешев но в името на интересите на България, действа правилно и взима мерки за спиране на кражбата на секретна информация.А на такова действие , се казва мъжка постъпка и именно такава се очаква от всеки президент.
72
7
 
22
 
! Отговори
бели конци преди 3 години
Брей! На задържания за тероризъм българин от сирийски произход в Бургас не успяха да му отключат телефона, а на съветника на президента всичко му видяха веднага???После, бандитите в Лондон използвали криптирани канали като CryptoChat, нашите президентски "шпиони" ползват обикновени телефони?!?!?!?Сега очаквам от прокуратурата да арестуват и някой мармот, който е бил източника на "секретната" информация!!!
71
11
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Съвсем откачиха гербавите..Ако мислят че така ще се спасят-в голяма грешка са.
70
14
 
12
 
! Отговори
последно преди 3 години
Президента е гол нинова му шие ***.
69
9
 
17
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Герберските ттолове в действие за стотинки. Барселона, Шкафчета с евра и злато, министъра каза в прав текст, че се краде от Евро фондове, една кърджалийска минджа и още и още, но касета е под каишка. Радев им каза в прав текст, че трябва доган да няма НСО и днес Каскетски е в атака. Скоро народен съд предатели
68
3
 
27
 
! Отговори
Божков е прав преди 3 години
Цирка "Българско лято 2020" започваааа..... Сега!
67
9
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Каскет Пикчърс в действие, очаквайте следващата седмица новите серии на култовия сериал.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът да иде в Осемте Джуджета, там има един скъпчия, който ще му реши всичките проблеми.
65
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбирам как ги изнасят тия секретни документи нелегално? Това значи не само че той ги е взел нелегално, а и че някой се е направил че не е видял че ги изнасят. Защо няма арестувани хора и там? И изобщо за какви документи става дума? Така и така са ги разнасяли насам-натам, едва ли вече става дума за държавна тайна. Обаче прави много лошо впечатление как прокуратурата се разправя с президентството. Много много лошо. Ние този човек сме го избирали, Гешев - не. Не ми харесва тая работа.
64
15
 
11
 
! Отговори
GG преди 3 години
Ако бях на мястото на Радефф, си заминавах на момент вкъщи в Русия !
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да коментирам, вместо да правят панаири онлайн, трябва да се сезира прокуратурата (щом има явно нарушение) и да оставят тя да работи! Разбирам, че на "Да България" и трябва електорат за предстоящите избори и набират медийна скорост. Апропо, ще отбележа, че досега не е излязал "собственика" на въпросната снимка и разговор с Борисов за да каже къде, кога ги е направил! Защо се крие?
62
10
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Абе петолъчниците, някой да има информация кога съветника на Румен Шведски ще пътува за Рассия за да си вземе медала?
61
0
 
7
 
! Отговори
до 65 Питам се преди 3 години
Да имат оторизирани лица за достъп до секретна информация, но нямат най високия достъп, такъв достъп имат само три лица президент,министър председател и председателя на народното събрание.
60
5
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
Време беше държавата и прокуратурата да заработят за спазване законодателството в България.Вече 30 години живеем в " Демокрация" по комунистически модел.Червените бандити си разделиха държавата и саботират демократичният процес.Целта им е,хората да достигнат до просешка тояга и се отвратят от новият строй.Следващата им стъпка е да спечелят изборите с ласкави обещания и брекзит по английски,но с остър завой към Русия и Китай!
59
7
 
14
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 3 години
Цирк "Гешев" отново е тук! Очаквайте в програмата фокуси (тука има,тука нема), илюзионисти, клоунада и дресура от световна величина! Насам, насам граждани и селяни!