100 хил. лв. за бивш кмет за дело, продължило над 10 г.

Съдът в Пазарджик осъди Прокуратурата за неимуществени вреди
5
100 хил. лв. за бивш кмет за дело, продължило над 10 г.
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик осъди Прокуратурата за продължило повече от 10 години дело срещу бивш кмет на Белово. Държавното обвинение трябва да заплати на В.Н. сумата от 100 000 лв. за причинените му неимуществени вреди.

С исковата си молба ищецът е претендирал обезщетение за вреди, претърпени във връзка с повдигнатото и поддържано от Прокуратурата обвинение, което се счита за незаконно. В периода от 20.06.2003 г. до 15.01.2014 г. срещу него са поддържани обвинения в извършване на тежки умишлени престъпления по служба в качеството му на кмет на Белово.

За този период в Пазарджишкия окръжен съд са образувани общо 6 наказателни дела от общ характер, като 3 пъти делото е било прекратявано и връщано на Окръжна прокуратура - Пазарджик за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на подсъдимия, 3 пъти делото е било връщано от Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане от друг състав на съда.

Следственото дело е прекратено през 2013 г., поради това, че престъпленията не са извършени от В.Н. и деянията не са престъпление.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Пловдивския апелативен съд в двуседмичен срок.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не напишете името на прокурора, да видим до къде се е издигнал ?
4
1
 
12
 
! Отговори
ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ преди 3 години
на разни държавни чиновници докато не се въведе така ще е. Прокурори и полицаи и просто дерибеии на държавен пост НЕ ПЛАЩАТ от джоба си когато държавата претърпи щети от тяхното безобразие. Даже докато се реши делото те вече току станали Главни прокурори --- Примерно
3
8
 
5
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Хем е крал използвяйки вратички в закона хем сега ще му платят ,защото е крал.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега държавата трябва да започне дело срещу прокурора който си е позволил да използва държавни инструменти за лични цели.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не се промени закона некадърните съдии и прокурори да носят лична, а не колективна отговорност за решенията и действията си - ще продължават да "правораздават" както си знаят, без да мислят за последствията. Сега 100 000 от джоба на данъкоплатците, а ако трябваше да ги платят некадърните прокурори сигурно щяха да мислят преди да действат.