Прокуратурата проверява ново сметище под магистрала "Струма"

ВАП: Кметът на Дупница не си е изпълнил задълженията
16 юли 2020 16:10, Анисия Иванова
8
Прокуратурата проверява ново сметище под магистрала "Струма"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата иска проверка на кмета на Дупница инж. Методи Чимев заради сметището под магистрала Струма. Задълженията на кмета по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти и това е продължило за период от време, през който са се натрупали нови отпадъци, съобщиха от прокуратурата.

Миналото лято част от отпадъци там пламнаха, а огънят нанесе тежки поражения върху пътното съоръжение.

От държавното обвинение съобщиха, че Върховната административна прокуратурата е открила данни за престъпление по служба или друго престъпление във връзка с нерегламентираното струпване на отпадъци под моста.

Още по темата

След проверки, възложени на контролните административни органи, след пожара под Струма миналото лято,  нарушенията, свързани с разполагане на отпадъци под моста и прилежащата територия, администрирана от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), са били преустановени.

По случая е образувано досъдебно производство, наложени са административни наказания, предприети са принудителни административни мерки, изброяват от прокуратурата.

След постъпване на нови материали е извършена допълнителна и контролна проверка, която е установила, че около моста на автомагистрала "Струма" все още има неотстранени отпадъци, попадащи в общинска територия.  До кмета на Дупница Методи Чимев е изпратено писмо от екоминистерството да почисти терена.

В своя доклад обаче той е отговорил, че отговорността за това е на дружеството "Феникс-Дупница". 

От прокуратурата цитират нормативни документи, свързани с кметските му задължения по дейностите, свързани със събиране, съхраняване, транспортиране и депониране на производствени и опасни отпадъци. Те не са изпълнени изцяло или частично и това е довело до натрупване на отпадъците.

Обстоятелството, че са наложени санкции и са образувани административни производства за отнемане на лиценз на дружеството „Феникс-Дупница“ ООД, че е предписано на „Балканфарма-Дупница“ АД да предприеме действия за почистване на отпадъци, не елиминира отговорността на кмета, допълват от прокуратурата.

Затова и Върховната административна прокуратура е сезирала Върховната касационна прокуратурата за наличието на данни за извършено престъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе този дивак пак ли изка да повреди моста!!!! В каква държава живеем, къде са институции те, покана ли изка тоя специално!!!!!!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Е, тя прокуратурата друго прави ли? Освен да проверява, някой осъден, нещо? Освен тъй наречените олигарси да седят в арестите, дела няма ли да има, обвинения? Или първо да им прилапат бизнеса и кинтите, пък после да ги пуснат по живо по здраво? Божков как го търсят, като на страницата на Интерпол не е обявен!? Изобщо търси ли го някой?
4
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Има една Държава в Света в която се строят магистрали а под тях се правят тонове сметища- После Сметищата се палят и Магистралите горят - После се прави пак ремонт на Магистралите и след ремонта веднага пак се слагат Сметищата под ТЯХ -- И така до безкрай!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
Феникс-дупница преди 3 години
Скоро ще има хълмове от *** от двете страни на магистралата.
2
0
 
7
 
! Отговори
ех преди 3 години
Абе собственика на фирмата си го каза човека, че ги е предупредил, че това си му е сметище на него и де преместят магистралата на стотина метра и готово, ама йок бате не го послушал...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроатлантически Ценности :)))) Кофа за ЕвроСмет стана БГ :)))) Отпадъци, Трошки из Улиците .....та какво ли Неееее ....Оооо Рая предстй след въвеждането на Еврото ....още по - пълна ще е кофата за смет ..... :))))))