Прокуратурата погна обекти по Черноморието, има нарушения и на "Росенец"

Достъпът до плажа на "Росенец" бил ограничен незаконно
Обновена: 22 юли 2020 15:42 | 22 юли 2020 15:42, Камелия Цветанова
95
Прокуратурата погна обекти по Черноморието, има нарушения и на "Росенец"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата установи много нарушения при изграждането и експлоатацията на обекти по Черноморието, както и незаконно ограничаване на достъпа до плажна ивица, съобщиха от държавното обвинение.

На 20 и 21 юли 2020 г. под ръководството на заместника на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) и в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас извършиха проверки по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието. Проверките на компетентните органи констатираха редица нарушения, в т.ч. незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица.

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

Проверка в местността „Аркутино“ установи, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

В местността „Буджака“ се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

В парк „Росенец“ се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на Комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствие с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед на това, че е липсвала изрична заповед, кметът на община Несебър е издал такава на 21 юли 2020 г., с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
6
 
! Отговори
Бай Прокопи преди 3 години
На Доган сараите на Отманли са незаконни.При мен на Буджака до скалите на Германката и до Даляна всичко е ОК!Христо Иванов ще потвърди.
60
1
 
6
 
! Отговори
До:Един от БКП преди 3 години
Аз пък предлагам да откраднем всичкия кашкавал от Кауфланд,Била,Лидъл и Фантастико и да го изядем на протеста!$$$$$$$$$$$$$$$$$$$Трябва да се уточните с Бойчо (агент Буда) - член на БКП/ДС! Добър апетит, на контра-протеста!
59
0
 
5
 
! Отговори
За съжаление преди 3 години
с натрупване на промени в законите се стига до такива абсурдни ситуации, че убийци да ходят по улиците в условна, и примерно за неплатена винетка, наказанието да е по-голямо от това за минаване на червен светофар. Има и много други абсурди. Имаше един омбусман, който обърна внимание, че обществото трябва да се обедини около концепция за значимостта на престъпленията, и да се направи цялостна ревизия, а не на парче и в заключителни разпоредби. Но това е къртовски труд.
58
1
 
9
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
То и моят Дядо крадеше - ама аз го предадох на Комунистите -после не го видях повече!!
57
6
 
4
 
! Отговори
Един от БКП преди 3 години
Прадядо ми едно време в партизанските години що кашкавал и сирене е откраднал от българските мандри ви е бедна фантазията!
56
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ами филе "Елена" -забравихме го ?-- То за Прасетата!!
55
5
 
5
 
! Отговори
Един от БКП преди 3 години
Аз пък предлагам да откраднем всичкия кашкавал от Кауфланд,Била,Лидъл и Фантастико и да го изядем на протеста!
54
1
 
3
 
! Отговори
До:Правосъдния преди 3 години
"А за справедливостта на законите търсете отговорност на Народното събрание. Има си ред в тази държава. С викане на посоки на оставка не става."=============Ахаа, това е било разковничето. А, същия министър няма ли право да внесе предложение на закона в НС, за да не се случват подобни абсурди?! Иначе ще продължаваме да виждаме убийци по улиците с условни присъди, примери бол!
53
2
 
5
 
! Отговори
Един от Герб преди 3 години
Предлагам да изядем СУДЖУКА на всички БГ Бизнесмени с месарски цехове !!
52
2
 
3
 
! Отговори
До:Радев преди 3 години
Предлагам да се съберем на Шипка, и да направим гладна стачка с кебапчета и бира !...........Не ти ли е достатъчен шпека на ТУЛУПА, продължавай да го дъвчеш и не говори с пълна уста!
51
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Прокуратурата каза на Прокурорите и КРАЙНО нуждаещите се Съдии (Съдийката от София с хотел в Приморско) за момент да спрат ДА СТРОЯТ !! СЛЕД КАТО БУРЯТА ОТМИНЕ - ще бъдат информирани как ще се строи бързо и невидимо! там са много колеги близки -Шефа на КЕВР ,,Синдикалисти на КНСБ ,Полицейски шефове и всякакви наши хора!!!
50
0
 
2
 
! Отговори
Съдиите преди 3 години
са също хора и граждани и имат право на собственост. Ако имате някакви съмнения съберете доказателства и се обърнете към прокуратурата.
49
0
 
4
 
! Отговори
Правосъдния преди 3 години
министър няма общо със съда, а по скоро е връзката между съда и парламента Съда е независима институция в България. Няма защо да търсите отговорност на министъра на правосъдието за решенията на съда. А за справедливостта на законите търсете отговорност на Народното събрание. Има си ред в тази държава. С викане на посоки на оставка не става.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСЪДИИТЕ...че колко "крайнонуждаещи" от жилище съдии де захотелиха по морето ;)
47
1
 
1
 
! Отговори
Хм, преди 3 години
До Работата В такъв случай, съдиите са много по-виновни от прокурора. И друг прокурор да дойде, нищо няма да се промени.................Не съвсем, прокуратурата трябва да има неопровержими доказателства за престъпление, в противен случай, обвинението пада в съда, а обвиняемите завеждат дела срещу България!
46
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Прокуратурата е погнала някой?? Не може да бъде!! Това е някакъв ЛЕТЕН ВИЦ!
45
9
 
4
 
! Отговори
Радев преди 3 години
Предлагам да се съберем на Шипка, и да направим гладна стачка с кебапчета и бира !
44
5
 
3
 
! Отговори
Радев преди 3 години
На протест ! Оооставка... ооставка... !
43
2
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
На Ченгене скеле сигурно има пребиваващи около 100 човека-рибари.На тях защо не им разрешат да си построят един кей в морето,като Догановия.Еееех Българийо,Българийо разкостиха те тия разбойници мръсни.
42
4
 
4
 
! Отговори
Точно така е преди 3 години
Добре де, нали прокуратурата само обвинява и се опитва да събира доказателства. Съдът е този който осъжда. Това означава, че всичко зависи от съдебната система, прокурорът може да си обвинява, но всичко зависи от съдът.=========Затова ТУЛУПА назначи РЪБЪЛА за правосъден!