Шестима с обвинение за пътния ад край Своге, отнел живота на 20 души

Сред тях са шофьорът на автобуса и шеф от АПИ
21
Шестима с обвинение за пътния ад край Своге, отнел живота на 20 души
Снимка: МВР

Софийската окръжна прокуратура започна предявяването на обвинения за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души, а 10 бяха ранени. Инцидентът стана на 25 август 2018 г.

Още по темата

Шофьорът е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата. Останалите обвинени са директорът на фирмата, ремонтирала 4 години по-рано пътя, един началник Асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и директор на АПИ.

Според държавното обвинение всички те са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на пътя.

Техническата експертиза сочи, че при катастрофата е имало значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество. Грапавостта на пътното покритие е незадоволителна, а съпротивлението на хлъзгане е по-малко от минимално допустимото. Установено е, че пътят в района на катастрофата е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане, а в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда.

Шофьорът беше привлечен като обвиняем още в деня след катастрофата за това, че е шофирал с по-висока от разрешената скорост (53,5 км/ч при максимално допустими в конкретния участък 40 км/ч) и по непредпазливост е причинил телесна повреда и смъртта на повече от едно лице.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Тиквата защо липсва? Поставили са асвал без да го питат ли?
16
1
 
3
 
! Отговори
Бъдете точни преди 3 години
Не ПрокОратурата, а следователи от НСлС са започнали "предявяване".Бас държа,че до сега ПрокОрътурата не е извършила нито едно процесъално-следствено действие,защото впечатлението ми е,че там са събирани с конкурс по правна неграмотност.(Нищо лично.)Освен шофьорът на автобуса,другите обвиняеми няма да бъдат осъдени,защото нямат отношение към катастрофата,но вероятно така е бил решил Цацата.
15
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
За случай като този има застраховки,никой не става на пътя убиец ако е спазвал правилата и въпреки това има инцидент.
14
1
 
4
 
! Отговори
www преди 3 години
В момента на катастрофата шофьора е бил обърнат към пътниците, говорил с някого от тях. Това го каза пътник от автобуса. Кой е виновен?
13
1
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Анонимен 1 Вината на шофьора не е най малката , а е единствена. Дъжд , превишена скорост и отвличане на вниманието и готово.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това със сцеплението заради асфалтовата смес няма да издържи в съда !
11
2
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Стотици коли автобуси и камиони минават оттам.Ама само един е паднал
10
2
 
8
 
! Отговори
Ха преди 3 години
За ТРЕЙС Груп нито дума... МАФИЯТА УПРАВЛЯВА!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е, че има все пак обвинение след 2 години. Ако човек направи още по-брутално убийство, може и да го обвинят след 10 години ... Супер съдебна система си имаме
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спорно е дали превишената скорост на автобуса е част от причините за катастрофата. Ако автобуса беше с разрешената скорост от 40 км/ч, най-вероятно щеше да се случи същата катастрофа.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновен е единствено шофьорът на автобуса.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пътят в района на катастрофата е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане-------За оняденшния "ад" на Тракия, Боко ще влезе ли в затвора, понеже нарочно не е сменял мантинелата 13 години?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега понеже има напрежение и почнаха да обвиняват дребни душици по веригата, да замажат положението уж. Ако не бяха тия протести и толкова нямаше да направят...Смях!
4
2
 
11
 
! Отговори
Оставка за Каскета! преди 3 години
Обвинението на Каскета работи бързо. След 10 години ще ги пуснат всичките като минат през три инстанции.
3
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 3 години
Не внимава,сто виновни!Сега коли не минават ли?Май че ,е шерше ла фам!
2
3
 
35
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 години
А къде е този, който за да получи поръчкате е дал 40% от нейна сттойност като рушвети? И тези които са взели рушветите. Всеки който е участвал в такива процедура знае - не си ли платиш, няма договор. С останалите 60% може да се извърши само такъв ремонт или строителство, каквито са извършени. За по-качествени материали средства не са останали. Трябва да ги купиш за собствена сметка. Ето така работи системата на Бойко, затова хората са на площадите, а неговата шайка се ослушва и се прикрива.
1
2
 
15
 
! Отговори
Суджук трибунал преди 3 години
Дано през идните хилядолетия, получат справедлива условна. Това заслужават.