КС решава може ли редови прокурор да разследва главния

Съдиите се произнасят и по текстове от Закона за здравето
66
КС решава може ли редови прокурор да разследва главния
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конституционният съд ще обяви - може ли всеки прокурор да разследва главния. С това питане съдът беше сезиран в края на миналата година от Министерския съвет.  Съдиите ще се произнесат и по искането на  президента за обявяване за  противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка, съобщи БНР.

Заради  доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. Текстът, чийто тълкуване се иска е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо. Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния.

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от парламента е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
ОБИЧАМЕ ТЕ ГЕШЕВ! преди 3 години
ТИ СИ НОВОТО НАЧАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!БОГ С ТЕБ!/...и ние с него.../
58
2
 
2
 
! Отговори
Искахте преди 3 години
Кьовеши е те на ви Кьовеши. Верно българска - със съответното поведение излъчване и говор, ама нали Бойко ви каза : не бъдете много сигурни, че искате Кьовеши точно. Обаче не - Христо Иванов тука я води па ни запознава и Бойко клекна - добре нека е Кьовеши. Сега ходят по площадите и крещят ОСТАВКА. Айде разберете се какво искате. То вие като не знаете Бойко ли трябва да знае и да ви решава вместо вас - ще речете тоталитаризъм тогава.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ, когато се разследва прокурор или негови роднини се назначава извънреден прокурор за това разследване, който е юрист изцяло несвързан с прокуратурата. Открийте разликите!
56
2
 
8
 
! Отговори
Ей угодия преди 3 години
няма на тоя народ. Само лъжат и заблуждават, че искат да се бори главния прокурор с олигарсите и народните изедници. Тъкмо тръгнеш да му изпълняваш желанията и се почва ОСТАВКА. Подбирал си бил. Абе чожум то в тази държава от 30 години един осъден червен олигарх няма вие искате ИЗВЕДНЪЖ всички в затвора. Аче че нали човек трябва да започне от някъде. Това да не ви е баница - режи та яж. Доказателства трябват, съд, присъда па на няколко инстанции... Искате ли да се боря или да си почивам по лесно
55
1
 
2
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Внесено искане от мин. година пък чак се разглежда ......!!!!!!!!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е на този пост(гл.про)и е много ***..може
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не пиши глупости, келешев дори не бе избран по правилата, от една година е и хората са на улицата. Партийната ви линия не може да оправи тези факти.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе е така,всичко се знае в България,знаят се и кои са крадците-олигарси и бандитите,но не винаги могат да ги осъдят,защото престъпниците използват чадър и имат също свои хора по институциите,които спъват справедливостта в дъжавата ни по всякакъв начин!Гешев е добър прокурор,по-добър прокурор не е имало от много години насам.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Необразованите дори не знаят с какво би трябвало да се занимава прокуратурата.Работата и е да събере доказателства които да издържат в съда. Ако не издържат се счита за провал. Е повечето до сега не са издържали. Мит е че прокурора правел нещо. Вдига пушилка като събира полицаи и дансаджии на куп, колкото необразованите да му вдигат рейтинга и да маскира кражбите на някоя калинка.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КочоТака е,обаче има и друго нещо,струва ми се,че освен търсенето на справедливост от крадливите олигарси,има мачкане на конкуренцията,с какво им пречеше БСП например,с нищо,дори половината бесепари симпатизираха на ГЕРБ,защо ги удраят непрекъснато тогава? И особено президента,срещу който те ПЪРВИ започнаха да оплюват и преследват семейството му,обкръжението му,а после се чудят,че реагира Радев така и защо народа се вдигна срещу тях,кому бе нужно това преследване на президента и други хора?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може,но след това няма да бъде прокурор
48
8
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
А и за какво да го разследват? - че подпука маса олигарси и престъпнициТочно тези които искат да го свалят са олигарси или престъпници и техни поставени лица!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Ми значи е време, да променим системата! Досега не РАБОТИ! Ясно се вижда. Боклуче е нашата правораздавателна система! ИМА НУЖДА ОТ ПОДМЯНА!Връщане на крумовите закони!
46
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев трябва да има правото да разследва, съди и екзекутира! Само тогава, ще се оправи тая ***!!!
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИстината е,че Гешев пречи на бандитите и крадливите олигарси,не е идеален и може понякога да допуска грешки или се поддава на влияние,като всеки нормален човек,но общо взето е добър прокурор.
44
9
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
То ако всеки прокурор, може да разследва главният, то той може да се занимава само с разследванията срещу себе си и няма да му остане време за присъщата му дейност!А и за какво да го разследват? - че подпука маса олигарси и престъпници и почна ефективна борба с битовата престъпност.Ако сме умни българи, няма да допуснем да го отстранят. Нали искахме борба с престъпността!?
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 43Е ти ако си го избирал, аз не го избрах! Моят президент е друга личност, от друга партия и на нея сме верни! Не на вас, узорпатори! Взехте с помощ на комнистите властта от цар и народ!!! УУУУ!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам г-н Гешев ,като главен прокурор да мине тест за психическа пригодност ! Той вероятно е неадекватен за да заема този пост ,тест от независима психолаборатория....
41
2
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Изглежда, че нямаш грам мозък в Шкафчето си! Радев го избрахме за президент директно ние народа.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 йерархия има в казармата, гражданско право не знаеш какво е, раздешение на властите не знаеш какво е, презумпциите на конституцията дори нежзнаеш какво гласят. Неграмотен *** тръгнал да се прави на инквизитор по партийна линия. Ти или Гешев къде е разликата?Аа да, според теб имало йерархия и трябва да подражаваш на каскета. Мижитурка.