Съдът отхвърли жалба на ексшеф на БНР за уволнението му

Мандатът на Светослав Костов беше прекратен предсрочно
2
Съдът отхвърли жалба на ексшеф на БНР за уволнението му
Снимка: Pixabay

Административният съд в София отхвърли жалбата на бившия шеф на БНР Светослав Костов срещу уволнението му като неоснователна.

След като мандатът му бе предсрочно прекратен на 17 октомври 2019 г., Костов заведе дело срещу Съвета за електронни медии, че е неправомерно свален от поста. СЕМ взе решението си единодушно, след като излъчването на програма "Хоризонт" бе спряно безпрецедентно на 13 септември 2019 г. от 6,00 до 10,34 ч.

Според жалбоподателя Костов при вземането на това решение били допуснати съществени процесуални нарушения, свързани с липсата на дължимото обсъждане на обясненията и възраженията от негова страна.

Съдът обаче отхвърли жалбата като неоснователна, тъй като според него Светослав Костов като ръководител на БНР е нарушил задължението по закон радиото да разпространява програма "Хоризонт" 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Със спирането на сигнала на "Хоризонт" до българските граждани не са достигнали 5 емисии новини, сутрешен осведомителен бюлетин в рамките на 15 минути, 5 емисии кратки новини, установява съдът, посочва "24 часа".

Освен това от събраните по делото доказателства ставало ясно, че реално е липсвала техническа причина, както и не са били налице форсмажорни обстоятелства, които да налагат спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за почти 5 часа.

В съдебното решение е описан и фактът, че Костов на практика е дал обясненията и възраженията си пред СЕМ.

Според съда с решението на СЕМ за прекратяване на мандата на Костов "е гарантиран общественият интерес и са защитени конституционните права на гражданите да търсят и получават информация".

Мотивите, с които административният съд отхвърля жалбата му, почти не се различават от мотивите на СЕМ за уволнението на Костов, обясниха юристи пред "24 часа".

Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Светослав Костов бе избран за генерален директор на БНР на 28 юни 2019 г. след провеждането на конкурс, организиран от СЕМ. Той встъпи в длъжност на 2 юли същата година.


2
Още от Темида
Лютви Местан отива на съд заради катастрофата с починалото бебе
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 2 седмици
Хахахахаах, докато се случваше всичко, вие дори не го отразихте, а сега изведнъж пишете за делото. И въпрос - от какъв вид шизофрения страдате?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо ли ми се струва, че това е нагласена работа....