KС се произнесе: Президентът не може да бъде разследван

Решението е прието единодушно
Обновена: 30 юли 2020 14:17 | 30 юли 2020 14:15, Павел Гълъбов
550
KС се произнесе: Президентът не може да бъде разследван
Снимка: БГНЕС

Koнcтитyциoнният съд взe peшeниe, че дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия.

Още по темата

Te нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзвaнaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx.

Ето и цялото решение, публикувано в сайта на Koнcтитyциoнният съд

„Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 1/2020 г., образувано по искане на главния прокурор на Република България  за  даване на задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

Приетият диспозитив на решението гласи:

1. По въпрос първи от тълкувателното питане - Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ?

Съдържанието на понятието „държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като „държавна измяна" следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.

2. По втори въпрос от тълкувателното питане - Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?

Понятието „държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката.

Понятието „нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.    

Конкретната преценка, дали „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което  само̀  решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.

3. По трети въпрос от тълкувателното питане - Понятията „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката " от Наказателния кодекс ?

Понятието „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката.

Понятието „нарушение на Конституцията“ може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.

4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане  -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер?

Възбуждането на наказателно преследване
е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление.

Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.

5. По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?

При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

6. По шести въпрос от тълкувателното питане -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях  и пряко засягат техни лични права и свободи.

Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение. Решението е прието единодушно.“, завършва позицията на съдиите.


550
Още от Темида
Спецсъдът ще решава дали да пусне ЛиЛана от ареста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
514
0
 
0
 
! Отговори
DAAA преди 1 седмица
no moge da bade smenen pri opredeleni obstoiatelstva.
513
1
 
1
 
! Отговори
ВИЖТЕ преди 1 седмица
КОМЕНТАРА НА БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, БЕШЕ В ЩАБА НА ПРЕЗИДЕНТА, И НЕГОВОТО ТЪЛКУВАНЕ НА КС. МНОГО ЯСНО И ТОЧНО Е. БРАВО.
512
1
 
2
 
! Отговори
До не лъжете преди 1 седмица
Какво да гледам на Нова. Нова е Работническо дело, телевизията, която денонощно хвали властта по поръка на собственика си Домусчиев. Имунитетът е даден на Президента именно, за да го пази от политически репресии под формата на "право". И жертвите на народния съд са били с обвинителни актове и пеокурори по делата. И тогава се е обяснявало, че се чисти държавата от коеупция. Е и?
511
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Главния прокурор да размаха още някое от подслушванията си. Ченгесарски номера.
510
2
 
7
 
! Отговори
извинение от преди 1 седмица
каскета и властелинът на ЧЕКМЕДЖЕТАТА
509
3
 
10
 
! Отговори
тодор преди 1 седмица
Мило послушно каскетче чакам официално да се извиниш или да си отидеш в калта от която се излюпи.„Всяка жаба да си знае гьола“
508
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство."

Ето ви го черно на бяло. Време с прасето с каскета да си подава оставката.
507
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност президентът подлежи на разследване ако налице е извършено от него престъпление, а такова няма.
Просто тьпоъгълния каскет не познава правото и използва КС като Гугъл за да разбере може или не може да пипне президента.
506
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
айде румка към панделата
505
4
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 седмица
А защо гешеФФ не попита дали може да разследва действащ премиер по обвинения в корупция и самоуправство, и да действа, ами се занимава с президента !!!
"каскета" е просто едно просто момче за мръсни поръчки на държавата-мафия !!!
504
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да за шпионаж и за измяна има много интересни неща за разследдване - например, кой и защо навремето предаде списъците с българските резиденти в чужбина в турското посолство и защо в западните посолства си бършат з.дниците с българските държавни тайни
503
6
 
10
 
! Отговори
Ай честито на фигур преди 1 седмица
Сега великия юрист без 1 ден стаж като такъв , Христо Иванов Бесепаров да вземе решението и да бяга при Радев да му чете,ама бавно , че Гешев МОЖЕ да го разследва по конкретно изброени начини. Особено е интересна Глава 1 = за шпионаж , измяна и т.н......
....
502
5
 
9
 
! Отговори
НЕ ЛЪЖЕТЕ преди 1 седмица
Гледайте новините по нова там обясняват подробно.......НИКОЙ НЕ Е НАД ЗАКОНА.....
501
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Do 491 - какво ще излезе за президента, бе, ***, паричните потоци текат през правитеслтвото и изпълнителаната влааст, а не през президенството. Оставка на мошеника Гешев. Той се праща тежковъоръжени щурмуваци в президенството, за да компрометира Президента. Държавата да не му е бащиния, а коституцията - тоалетна хартия
500
0
 
1
 
! Отговори
До DD преди 1 седмица
Промени със сигурност ще има, но нещата които предлагате са опасни и позволете ми, прекалено наивни. Хубава вечер!
499
0
 
1
 
! Отговори
До 1917 преди 1 седмица
Ясно е че Сте в друга часова зона , защото тук се нагледахме на партизанщина, прелитащи от партията в партия,но винаги на власт, да оправим "нашия човек" . Ножа е до кокала ,дори и бегълците от най бедните държави не искат да останат тук ,като теб. Промените са неизбежни .
498
0
 
4
 
! Отговори
До DD преди 1 седмица
Избягвам да се обяснявам по форумите, но с оглед на безумството, което сте написали, ще Ви споделя, че не съм във вашата часова зона, буквално и преносно.
Искрено се надявам да сте платен и пишейки подобни страхотни да си заработвате надника. Ако не и вярвате в тези неща - Боже опази!
497
4
 
4
 
! Отговори
DD преди 1 седмица
Като гледам от 1917 си на държавни дотации . А с двете си ръце и тебе и семейство храня. Парцалив партизанин.
496
4
 
4
 
! Отговори
1917 преди 1 седмица
Ей наискачаха DD-та. Ако не са толкова опасни подобни брътвежи, би било смешно. Да благодарим на Резидента, че легитимира средняческото, популистко сиромахофилство. Бог да пази България!
495
8
 
8
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 1 седмица
успокоихте ли се вече, герберунчета? Загряхте ли, че колкото повече се въртите, толкова повече ви влиза? Затова стойте мирно и трайкайте, вашата вече свърши