KС се произнесе: Президентът не може да бъде разследван

Решението е прието единодушно
Обновена: 30 юли 2020 14:17 | 30 юли 2020 14:15,
550
KС се произнесе: Президентът не може да бъде разследван
Снимка: БГНЕС

Koнcтитyциoнният съд взe peшeниe, че дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия.

Още по темата

Te нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзвaнaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx.

Ето и цялото решение, публикувано в сайта на Koнcтитyциoнният съд

„Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 1/2020 г., образувано по искане на главния прокурор на Република България  за  даване на задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

Приетият диспозитив на решението гласи:

1. По въпрос първи от тълкувателното питане - Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ?

Съдържанието на понятието „държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като „държавна измяна" следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.

2. По втори въпрос от тълкувателното питане - Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?

Понятието „държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката.

Понятието „нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.    

Конкретната преценка, дали „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което  само̀  решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.

3. По трети въпрос от тълкувателното питане - Понятията „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката " от Наказателния кодекс ?

Понятието „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката.

Понятието „нарушение на Конституцията“ може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.

4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане  -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер?

Възбуждането на наказателно преследване
е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление.

Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.

5. По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?

При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

6. По шести въпрос от тълкувателното питане -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях  и пряко засягат техни лични права и свободи.

Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение. Решението е прието единодушно.“, завършва позицията на съдиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
ТОЙ ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ РАЗСЛЕДВАН И СЪДЕН, МАКАР И СЛЕД КАТО ПАДНА, А РАДЕВ....НЕ?????? НЯМАТЕ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯ МОЗЪК!!!!
432
6
 
13
 
! Отговори
Проф. ПЛАМЕН КИРОВ преди 3 години
" ПРЕЗИДЕНТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН, НО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН ПО ВРИМЕТО НА МАНДАТА МУ." ЧЕТЕТЕ. ЧЕТЕТЕ, Р.У СКИ ПО.Д.ЛОГИ!!!!!!
431
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскета на Дебелян, Лойко и Доган е пълен провал и резил. Само министъра на правосъдието Барни го бие по тъп0тия и то с много, но са си голяма конкуренция. Най-добре ще е да се вземат заедно и да заминат извън страната с еднопосочен билет - денят ще бъде обявен за национален празник и ще е неработен ден.
430
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато един президент направи нещо кофти, народът се вдига и го сваля от власт, същото е и когато някой министърпрецедател започне да крде безобразно и реши че държавата му е бащиния. Така работи демокрацията и така трябва да бъде. Народът дава мандат, плаща им заплатите и народът им го взима.
429
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпиа летиц пак го скриха
428
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само *** може да пита такова нещо !
427
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха,Глупи го питат за решението на съда,а той - Аз ви казах,че тези протести ще променят държавата :-))
426
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятелю, никой от нас не се страхува от съюзниците ни в САЩ, по скоро ме притеснява информация дадена на руснаците, защото те не са ни съюзници, а като капак на всичко са дружки с арабите! Информация в ръцете на последните много ме притеснява, защото русофилчетата дърпат шалтера на метрото, а ония другите правят други неща в метрата! И по тоя повод- някой от вас знае ли въобще къде е шалтера на метрото!?
425
3
 
11
 
! Отговори
Й.Йовчев преди 3 години
От Световния гимнастически съюз съобщиха, че коремното възлизане на лост, вече е патентовано под името "фигурантно"
424
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радефф КАТО Е ПРЕЗИДЕНТ ДА НЕ Е МИРОПОМАЗАН ,ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА ВСИЧКО КОЕТО Е НАДРОБИЛ!КАТО ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ ГЕШЕВ ЩЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА!
423
2
 
7
 
! Отговори
До 447 преди 3 години
Абе пич, ти луд ли си, каква е тая секретна информация която американците не я знаят. Американското разузнаване знае всичко за всеки, колкото и да не ти се вярва. Знаят много добре точно какво се случва в тая продадена страна и кой кой е.
422
0
 
0
 
! Отговори
Още идеи преди 3 години
По радикални - две прокуратури едната както е сега централизирана и субординирана в изпълнителната власт с шеф мин. на правосъдието. Осъществява държ. политика в наказателното правораздаване. Другата - абсолютно независима с прокурори пожизнени и несубордунирани никому освен закона. Следят за законността на държ. Органи, конституционност на закони и т. Н. И евентуално дела срещу лица на висши държавни длъжности
421
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не четете ли? Президента може и ще бъде съден за държавна измяна и нарушаване на конституцията - при РР те са очевадни. От ГЕРБ обаче решават да изчакат края на мандата му.-------Не чета нищо такова.Ти къде го прочете?
420
3
 
4
 
! Отговори
до 429 преди 3 години
Ей другарю, предаването на секретна информация на нашите бойни съюзници от Американското посолство не подлежи на санкции, а иначе освен славният Росен Плевнелиев, всичките ни предишни президенти бяха руски шпиони, затова никой не ги разследваше и не се прави на интересен...
419
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което съдът ни каза е да избираме президент по това, коя държава искаме да има достъп до секретната ни информация! ОК, разбрахме! От сега нататък това ще ни е единственият и основен критерий при избор на президент! Хубаво е че ни го казахте преди избори, за което благодаря!
418
2
 
1
 
! Отговори
До мечо кух преди 3 години
То ако ще прави сериозен полит проект, по-добре да събира идеи, отколкото ***. Ето една-две от мен:След Гешев да стане гл. Прокурор, такъв от кариерата, който е почнал като младши и е стигнал до ВКП. Досега имахме адвокат, съдии, научен работник, следовател. Президентът в парламентарна република да се избира от НС. Иначе с прекия избор се получава разделяне на легитимността на властта и от това сегашната криза.
417
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата си лаят, кервана си върви...
416
6
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
"НЯМА КАК С НЯКАКВИ ПИКЛИВИ 5-6-хил.ЧОВЕКА ДА ИСКАШ СВАЛЯНЕ НА ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!" При Орешарски колко бяха? 6500? Тогава можеше, сега не? Хахахахха лице мери
415
6
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Кешев не може ли да прочете в Гугъл какво е позволено и какво не, ами занимава конституционни съдии да попълват дупките в образованието му?
414
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
След 30 - сет години "право" на избор, поне един свестен и почтен беше ли избран от народа? Другари и другарки, комунизмът не си е отивал, а всички управляващи биват назначавани. Да не би да се заблуждавате, че бай Тошо е спечелил властта на избори?