KС се произнесе: Президентът не може да бъде разследван

Решението е прието единодушно
Обновена: 30 юли 2020 14:17 | 30 юли 2020 14:15,
550
KС се произнесе: Президентът не може да бъде разследван
Снимка: БГНЕС

Koнcтитyциoнният съд взe peшeниe, че дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия.

Още по темата

Te нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзвaнaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx.

Ето и цялото решение, публикувано в сайта на Koнcтитyциoнният съд

„Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 1/2020 г., образувано по искане на главния прокурор на Република България  за  даване на задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

Приетият диспозитив на решението гласи:

1. По въпрос първи от тълкувателното питане - Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ?

Съдържанието на понятието „държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като „държавна измяна" следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.

2. По втори въпрос от тълкувателното питане - Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?

Понятието „държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката.

Понятието „нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.    

Конкретната преценка, дали „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което  само̀  решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.

3. По трети въпрос от тълкувателното питане - Понятията „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката " от Наказателния кодекс ?

Понятието „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката.

Понятието „нарушение на Конституцията“ може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.

4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане  -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер?

Възбуждането на наказателно преследване
е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление.

Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.

5. По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?

При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

6. По шести въпрос от тълкувателното питане -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях  и пряко засягат техни лични права и свободи.

Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение. Решението е прието единодушно.“, завършва позицията на съдиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е някой от пишещите ще напише ли какво точно е пишело в тия документи или само се чудите какво да измислите. То такива мръсни неща се случват във МВР, Прокуратура министерски съвет и въобще навсякъде където има интереси и власт, а вие за някакви безмислени глупости се хващате. Президента казва нещата, каквито са, на който не му харесва да д*ха супата.
412
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това си решение КС направи така, че народът никога повече няма да се подлъже и да избере социалист за президент! В стремежът си да изрисуват веждите на Радев, съдийте извадиха очите на БСП! Браво! Не знам дали нарочно го направихте или просто така се случи, но критериите за президент току що бяха променени драстично!
411
4
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ , *** ИЛИ НЕ.....НЯМА КАК С НЯКАКВИ ПИКЛИВИ 5-6-хил.ЧОВЕКА ДА ИСКАШ СВАЛЯНЕ НА ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!ТОВА , КОЕТО ИСКАШ--МУ ВИКАТ "ДИКТАТУРА" НА МАЛЦИНСТВОТО!АКО ИСКАШ ДА ТИ ВЯРВАМЕ ...СЪБЕРИ 1,5-мил. НЕДОВОЛНИ ОТ ГЕРБ ....И ЩЕ ТИ ПОВЯРВАМЕ В "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ"...ХА,ХА,ХААААААААМОЖЕШ ЛИ БЕ УСРО...??!
410
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОКУРОРЪТ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СИ СЪБИРА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЦЕС СЛЕД ПАДАНЕТО МУ ОТ ВЛАСТ------А може ли да разгласява факти и по същество да позори най-висшата държавна институция, фактически злоупотребявайки със служебното си положение?
409
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът да внимава кой избира, защото ппсле последствията са за него. Не го ли разбрахте вече.
408
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще чакаме, а за следващ президент МНОГО СЕРИОЗНО ЩЕ ИЗБИРАМЕ по това на кого бихме искали да предават секретната ни информация! Аз гласувам за ЕС!
407
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото нямат топки, там взимат едни големи заплати и профисионалното развитие на всеки прокурор зависи от главния прокурор. Прокуратура от сталински тип.
406
10
 
7
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
Пичове, уважавам тролската професия, срамна работа няма, цените скачат всяка седмица, имате семейства. Но на ваше място отдавна щях да съм на борсата и да търся нова работа. На всички е ясно, че това е краят на герб. Всъщност познат прави политически проект и търси добри ***. Един двама тук ставате, но останалите имат много да работят още
405
0
 
10
 
! Отговори
До 426 преди 3 години
НЕ СИ ЮРИСТ ЯВНО. ЧЕТИ РЕШЕНИЕТО. МОЖЕ ДА ИМА РАЗСЛЕДВАНЕ , НО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН И ОСЪДЕН, ДОКАТО Е НА ВЛАСТ. ПОСЛЕ - МОЖЕ. ПРОКУРОРЪТ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СИ СЪБИРА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЦЕС СЛЕД ПАДАНЕТО МУ ОТ ВЛАСТ. ТОЙ ДАЖЕ ТОДОР ЖИВКОВ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН, АМА РАДЕВ...НЕ МОЖЕЛ!!!!!! ХА ХА ХА ХА
404
12
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Нали всеки прокурор може да разследва Главния прокурор. Защо още не са го направили?
403
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според заглавието на статията президентът и неговите съветници могат да предават на американското посолство секретна информация и не могат да бъдат разследвани. Браво. Затова ли не разследваха трима от предишните президенти?
402
6
 
12
 
! Отговори
ИСКАМЕ преди 3 години
ИСКАМЕ НАРОДНА ПОДПИСКА ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА РЕЗИДЕНТА!!!!!!! ВЕДНАГА!!!!!!!!!
401
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е ако следващият президент се окаже, че предава информация на турското посолство, днешните конституционни съдии ще си скъсат ли дипломите?! Защото това решение е действащо не само за Радев, но и за всеки следващ президент!
400
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЖЕ ДА ИМА ПРОИЗВОДСТВО И РАЗСЛЕДВАНЕ , НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГА ДО СЪДЕБЕН ПРОЦЕС ДОКАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ Е НА ВЛАСТ--------И това не може да има, а да разгласиш някакви глупости по адрес на Президента от позицията на ддържавен служител, вече си е престъпление срещу държавата.
399
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът точно както е по Конституция, "олицетворява единството на нацията". В случая всички са за "Мутри вън". Нацията не иска мутри във властта.
398
6
 
9
 
! Отговори
До 419 преди 3 години
Хората трябва да викат :" Р. УСКИ МУТРИ - ВЪН!!""
397
4
 
10
 
! Отговори
Много е сложно! преди 3 години
Но има и друг , по-лесен начин:Пускаме подписка за инпиичмънт ....и след това търсим отговорност от РУСКИЯ ФИГУРАНТ!2/3 от депутатите може и да са съгласни...ха,ха,хааааааа..току-виж , успяла.САМАТА ПРОЦЕДУРА Е ДЕМОКРАТИЧНА И ПОУЧИТЕЛНА ЗА БЪЛГАРИЯ И ГРАЖДАНИТЕ!
396
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Конституцията е казано, че президентът е обединител на народа! Но с поведението и изказванията си той показва обрарното! Това означава ли че президентът моментално е влязъл в гарафа нарушител на Конституцията?!
395
1
 
7
 
! Отговори
ВСИЧКО РАЗБРАХМЕ преди 3 години
Според заглавието на статията президентът и неговите съветници могат да предават на руското посолство секретна информация и не могат да бъдат разследвани. Браво.
394
3
 
9
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
ПРОКУРОРЪТ НЕ Е НАРУШИЛ АБСОЛЮТНО НИЩО.