Трайчо Трайков осъди за близо 100 000 лева КПКОНПИ

Искът му е за стрес и причинени имуществени вреди
66
Трайчо Трайков осъди за близо 100 000 лева КПКОНПИ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бившият министър и настоящ кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков осъди на първа инстанция антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за близо 100 хиляди лева поради причинени морални вреди и пропуснатите ползи. Бившият министър на енергетиката съди комисията заради воденото срещу него производство за конфликт на интереси, съобщи “Сега“.

Още по темата
През 2012 г. Трайков сам сезира тогавашната Комисията за конфликта на интереси, ръководена от Филип Златанов и неговото скандално тефтерче. По-късно се разбра, че Трайков присъства в тефтерчето с "Трайчо да се движи". Казусът на министъра бе решен много бързо от комисията, която прие, че той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин".

По-късно съдът отмени това решение на комисията, която в крайна сметка стана част от КПКОНПИ.

Трайчо Трайков заведе дело срещу антикорупционната комисия в последния възможен момент. В иска му се твърди, че заради решението за конфликт на интереси от "Балканстрой" са оттеглили офертата си за работа и заплата от 10 хил. евро месечно.

Бившият министър претендира и за 12 хил. лв. неимуществени вреди - понесени душевни болки и страдания. За тях пред съда разказват двама свидетели - жената, с която живее, и негова колежка.

КПКОНПИ пледира, че решението за конфликт на интереси е отменено от съда не защото нямало конфликт, а защото била изтекла давността. Комисията мисли, че Трайков сам си е навредил като е подал сигнал срещу себе си.

На първа инстанция съдът приема, че като бивш министър Трайков е бил добре известна в обществото личност и решението на комисията, отразено в публичното пространство и придружено с недобронамерени коментари, е увредило авторитета и доброто му име в обществото.

"Органите и длъжностните лица, работещи тогава в комисията е следвало разполагат с достатъчен административен и управленски капацитет, който да им позволи да предвидят, че в случая, независимо дали е имало или не конфликт на интереси, са изтекли сроковете за образуване на производство, а не самоцелно да провеждат такова", пише съдът.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искарайте една статистика тия от КПКОНПИ, или по-точно Цацаров колко пари са загубили от дела срещу тях + сбора на заплатите на работещите там и колко са върнали в бюджета. Осещам как ефективността е минус или върви към 0, което означава, че трябва да се закрива.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е върха.Един престъпник осъжда държавата.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КПКОНПИ е в конфликт на интереси защото вместо да конфискува от провинилите се, им плаща обезщетения
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КПКОНПИ изгони добрите си експерти още през 2015 г., затова сега губи важни дела
56
0
 
7
 
! Отговори
Иоб преди 1 година
Ех какъв супер съд имаме. Едва ли в света има подобен. Изключвам някои африкански страни.
55
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Червени каскети са тези, които защитават гл. прокурор Гешев, толкова е просто.
54
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Би трябвало да те интересува дали реално е имало конфликт на интереси, а не дали са изпуснати сроковете. ----Интересува ме, разбира се.И виждам, че конфликт на интереси няма.
53
1
 
7
 
! Отговори
тулуп преди 1 година
разклатило му се здравето.............и пари ще му набутат. как не ги е срам-всичко ще плащаме ние.
52
0
 
7
 
! Отговори
гггг преди 1 година
лозан никога няма да осъди трайчо.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувам,че Баневи съдят прокуратурата в Страсбург за 10 милиона лева,та ако спечелят кой ще ги плаща ние или каскетя?
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайчо тарикатчето ги мина с 200, ние ще платим оргията
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да припомня на моите сънародници, че 1989 г. конституцията и съдебната система беше направена така, че да е изгодна на престъпниците. Това е истината и сега младите хора се чудят , защо е така. Ами затова, че БКП-БСП-ДС още управляват България, чрез милиардите , които са откраднали от народа.
48
1
 
5
 
! Отговори
а после на бесилки преди 1 година
До Светозар - отговорните фактори наредени на бесилки и патом на прасетата - да се нахранят. по-тлъстичките може и през теца да минат - ще дадат топлина на бедните софиянци... замислял ли си се за такава развръзка? неслучайно след 10 некои отговорни другари беха по-ниски от тревата... чаушеско, разправят, войничетата стреляли още преди да се командва
47
0
 
13
 
! Отговори
Pay day преди 1 година
И кой ще плати сметката? Пак всички граждани плащащи данъци и осигуровки..Поредната подигравка. Като преди гуцанов осъди България в Страсбург и кой плати - пак народа. Някъде се прекъсва нищката на правосъдието и последиците са все в ущърб на народа.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те като го направиха консул във Валенсия, и българите там направиха протест и не го искаха ! Да се връща и да плаща ! КОЙ ИЗОБЩО ГО ПРАТИ ТАМ ?
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна пародия на правосъдна система. Смех
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,ся Трайчо хубаво им го надвижи,ама нали знаете парите пак от нашите джобове!
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашния консул да бъде отзован незабавно и да плати тия пари, тъй като той беше шеф на КПКОНПИ тогава
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе..е..е що ти ........като го гледам така се е стреснал, че го направиха кмет в София на центъра. Тази работа не е читава и тя ще избие на някаде и то с много лоши последствия за обикновените хора.
41
2
 
5
 
! Отговори
Показателно преди 1 година
ето затова все такива ще ни ЯХАТ щото никога не могат да ги осъдят. Те много добре си знаят как да си направят законите, така че да ХЕМ ДА ОТКРАДНАТ ХЕМ ДА ГИ ЗАОБИКОЛЯТ.