Съдии на протест пред ВСС, за какво настояват?

Кадровият орган ще проведе извънредно заседание
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради проблеми с Единната информационна система на съдилищата.

Тя беше въведена преди два месеца с решение на Съвета. В писмо те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им.
   
Насрочено е и извънредно заседание на съдебния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат обсъдени възраженията на съдиите - не само от най-големия български съд, но и от други съдилища в страната. Съдиите настояват, докато проблемите със системата не бъдат решени, тя да бъде спряна.
 
Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм “пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия” c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeтpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщанието на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

Масово е недоволството от тази система, обясни Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години, нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, допълни той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща - от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, посочи Дечев пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари