Съдии на протест пред ВСС, за какво настояват?

Кадровият орган ще проведе извънредно заседание
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради проблеми с Единната информационна система на съдилищата.

Тя беше въведена преди два месеца с решение на Съвета. В писмо те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им.
   
Насрочено е и извънредно заседание на съдебния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат обсъдени възраженията на съдиите - не само от най-големия български съд, но и от други съдилища в страната. Съдиите настояват, докато проблемите със системата не бъдат решени, тя да бъде спряна.
 
Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм “пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия” c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeтpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщанието на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

Масово е недоволството от тази система, обясни Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години, нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, допълни той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща - от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, посочи Дечев пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Няма как Европа да иска отговор на несъществуващ проблем от Борисов. Но, някой вярват на всички лъжи и манипулации сътворени и разпространени от обвиняемата за кражба на пари от КТБ - милиончева, алчния бабишкян, придворната на ц.в. курвалезич, и бобокови, и на други манипулатори и агенти на *** и червените олигарси... То не беше остров в Гърция, къща в Барселона, снимки на чекмеджета и кръчми.... Жалки лъжци и още по-жалки вярващи на лъжите им. Не, че Борисов е цвете, но ....
12
1
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
искат гешев долу
11
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Да не би да искат оставката на човека с каскета.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕП чака от Борисов и Гешев отговорите на 30 неудобни въпроса,един от тях е Барселона-гейт! И какво ще правим сега?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновено когато човек каже софтуера не работи без детайли ,вероятно има някакъв в проблем в софтуера но е сигурно че основния проблем е в задклавиатурното устройство, за да разберете какъв е проблема първо трябва да се подмени това устройство и тогава става ясно има ли или няма реален проблем.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става ясно какви са проблемите , все едно читателите всеки ден работят на тяхната система и знаят всички проблеми на техния софтуер и е наясно какви проблеми има, труден ли за употреба , трябва ли да си IT гуро , прекалено *** ли е и няма никакви допълнителни опции, грешни резултати ли дава като 2 *2 =5 и т.н?
7
1
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Какъв софтуеър бе, има един съдия в софийски районен съд, който си пише решенията на ръка, защото не ползва компютър. Даже не на пишеща машина, на ръка. Много ясно, че ще протестира срещу всякаква дигитализация.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли изобщо нещо в тази държава, които да е вред? Затова: оставка - служебен кабинет - нов изборен кодекс - избори.
5
2
 
7
 
! Отговори
citizen преди 3 години
Преди като въртяхте делата докато се избере най-подходящ съдия проблеми нямахте, а ?Ботове или се адаптирайте към новият софтуер или си подавайте документите.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз настоявам да има лустрация при съдиите.Всички били членове на БКП и наследници вън.Вън гнилите ябълки от системата.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Радев скоро ще поеме контрола и проблемите ще се решат. Когато има интелигентни лидери, нещата стават лесно.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европарламентът изпратил въпроси на Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов.Барселонагейт и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пространство, са част от темите, по които Европейският парламент е пратил въпроси до главния прокурор Иван Гешев, е написано на сайта на ЕП. Въпросите са общо 29 и освен към главния прокурор, са насочени и към премиера, правосъдния министър и правителството като цяло.
1
1
 
10
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Едно и също е на всички нива в държавата и всички звена. Това е нивото.