Прокуратурата иска проверка на строителство край Синеморец

Терените попадат в Природен парк "Странджа"
7 окт 2020 15:01, Анисия Иванова
4
Прокуратурата иска проверка на строителство край Синеморец
Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура поиска проверка на строителните дейности в местността "Поляните" в с. Синеморец, чиито граници попадат в природен парк "Странджа", съобщиха от прокуратурата.

За целта ВАП сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка по случая.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се споменава, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи в Природен парк „Странджа“, местността „Поляните“ в с. Синеморец.

В информацията се твърди още, че за одобрените подробни устройствени планове (ПУП), издадени по Закона за устройство на територията (ЗУТ), за периода 2017 г. до юни 2020 г. е предвидено да бъдат построени тридесет и два обекта.

МОСВ и ДНСК трябва да проверят извършени ли са и продължават ли да се осъществяват строителни действия, както и съответстват ли на издадените строителни книжа; попадат ли поземлените имоти в обхвата на Природен парк "Странджа"; издадени ли са необходимите актове, изискуеми съобразно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и ЗУТ.

По време на проверката трябва да стане ясно дали е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони, съобразно характеристиките на инвестиционните предложения. Необходимо е да се изясни и спазването на конкретните правила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Данните, събрани по време на проверката, следва да се синтезират в доклад и да бъдат изпратени до ВАП в кратък срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата.Нека се напъне и проведе разследване за "избора" На собственият си "шеф"! Всички знаем Че беше "избран" под масата и на тъмно! Това е факт който НИТО ИСКАМЕ ДА ЗАБРАВИМ! НИТО ЩЕ ЗАБРАВИМ! ЗА това всяка сряда Ще му напомняме на господина с червената вратовръзка.Че Е на НЕПРАВИЛНОТО МЕСТО В ДЪРЖАВАТА! ОСТАВКА ГЕШЕВ!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анти-мафиот преди 3 години
Герберасткия КАСКЕТ пак отчита "дейност" и си прави PR :((((((
1
1
 
14
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Докато текат проверките, спрени ли са строежите ?!Аз мисля, че със или без проверка, строеж в защитена територия би трябвало незабавно да се спре !!!