ВКС отсече: "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски

Върховният касационен съд отхвърли иска на държавата
12 окт 2020 16:20, Красимир Ангелов
101
ВКС отсече: "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли иска на държавата срещу бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за двореца "Царска Бистрица", съобщава правният сайт lex.bg.

Още по темата

Това е първото дело, което царят и сестра му печелят срещу държавата. Досега държавата спечели делата за "Cитняĸoвo", "Capъгьoл", както и за бившeтo cтoпaнcтвo ĸpaй Bpaнa.

Тезата на държавата по делото беше, че тя притежава Царска Бистрица на три основания. Първо, по силата на Закона за горите от 1897 г., като поддържа, че се ползва от въведената в него презумпция, че горите са държавни.

Второто основание, което изтъкваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което води делата е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по давност от 1900-1930 г.

И последният мотив на държавата да настоява, че е собственик беше конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. Като твърдеше, че решението на КС, с което той беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила, нито реституционен характер.

ВКС обаче отхвърля всички тези аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
6
 
! Отговори
До викащото Ели преди 3 години
Напиши сега, че и Испания са влезли 86 пак заради него и ще те призная. Бааа колко заблудени /или платени/ хора има по тоя свят. Страшна история.
67
5
 
1
 
! Отговори
ДО 71 преди 3 години
ОТ ВИКАЩОТО ЕЛИКАНЦЛЕРА НА АВСТРИЯ ГО НА РЕЧЕ МИСТЪР ЕВРОПА РУМЪНИЯ И ТЯ ВЛЕЗЕ В Е СЪЮЗА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИЯТ ЦАРУЧУДВАЩО ПЛЕМЕ СА ГЕРМАНЦИТЕ -КОГАТО СА ВЛАДЕТЕЛИ НА ДЪРЖАВА ТЕ СЕ ДЪРЖАТ ТАКА ЧЕ ВСЕ ЕДНО СА ПО БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ПО РУСНАЦИ ОТ РУСНАЦИТЕ /ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА/
66
1
 
8
 
! Отговори
На преди 3 години
Процарските шебеци сега не можеш им затвори устата. Аз пък се сещам за алчните юпита и легитимацията на Борисов като политик.
65
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
леле!..."Осемстотинте дни" отдавна отминаха,но Негово Величество продължава да ни.."оправя"..
64
2
 
9
 
! Отговори
ММ преди 3 години
Проф. Джеров би се обърнал в гроба от това "брилянтно решение".
63
0
 
10
 
! Отговори
До викащото Ели преди 3 години
Тъй, тъй, те и румънците заради него са в ЕС, не е било политическо решение ама хич, само на дедо трябва да сме благодарни, че се е развънял на цялата рода из Европа. Че и на мароканската също сигурно. Сега дето се вика за помощта му да му се отплатим дърво няма да остане в цяла България. Монако одобрява това.
62
27
 
4
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦАРЯ СМЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗБЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦАРЯ СЕГА ПОЛУЧАВАМЕ ПО ДВА МИЛИАРДА ГОДИШНО ПОДАРЪК ОТЕВРОПА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГОВОТО РОДНИНСТВО С ЦЯЛА ЕВРОПА НИЕ СМЕ ЗАЩИТЕНИ ЧРЕЗ ВОЕННИЯТ СЪЮЗ НА НАТО ЗНАЧИ МОЖЕ БАНДИТСКАТА ГРУПИРОВКА МУЛТИГРУП ДА ЗАГРАБИ НАЙ ХУБАВИТЕ ХОТЕЛИ /КАТО ШВЕДСКИЯТ ХОТЕЛ В КУРОРТА ДРУЖБА/ А ЦАРЯ БИЛ НАХАЛЕН ЧЕ СИ ИСКА ИМОТА ОТ ДЯДО СИ И БАЩА СИО НЕ РАЗУМНИ ЛЮДЕ -ОСЪЗНАЙ СЕ
61
5
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Ай рупай *** пак банани,за тях ти скачаше и туй остана,скоро си в панелката под карантина,а Симеончо триста стай има.
60
1
 
20
 
! Отговори
Проиграна възможност преди 3 години
Трябвало е Стамболов не да ходи да търси пияни принцове по кръчмите в Европа, а да се обяви за пожизнен диктатор. То и 1918 е можело един здрав земеделски шут в дирни ка на Кобургите. Но за съжаление в историята няма ако. Затуй сега ще сече горите ни и ще си тананика в казината на Монако.
59
7
 
3
 
! Отговори
Комонизтолуп поет преди 3 години
Аз съм безродник и проста главамразя България обичам МаскваЦаря е врагПутин е драгпари немамисля схемацяла годинаще троля за мойта родинатакава е мойта орисиямразя България обичам Русияно не смея аз там да стъпяще ме разстрелят опятъ
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва също да върнем НДК на наследниците на Тодор Живков.
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти му подаваш пръст,то ти налапва цялата ръка! Заради неговия дядо Фердинанд - грубиянин и ***,загубихме две трети от териториите си с българско население и останали извън България,маса българи бяха избити и беше извършен геноцид над българите,срама няма!
56
2
 
8
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Тц, тц, тц.... и на "цар" не случихме, и той излезе калпав!Пфу, е...х тоз карък!Не ни върви ни на премиери ни на президенти, ни на царе!
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Претендиращ да е цар на българите човек да позволи внука му да го кръстят Хасан, е все едно премиерът на Израел да има внук Адолф. И имат наглостта да идват да влачат от тази земя.
54
2
 
4
 
! Отговори
Съдия преди 3 години
Още, ВКС отсече : България е на комунистите !
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38. Свалянето на Филип Димитрив от власт 1992г. от БСП и ДПС ДОВЕДЕ БЕДНОТИЯТА. А ТОВА Е ЗАЩОТО СЕ ПОПРЕЧИ ДА ИМА ДЕКУМОНКИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ..
52
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
и даже не научи български-------Хитрия евреин ще го проговори, ако няма накъде !
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакскобурготски защо забравя думите на баща си Борис III които е казвал, че той имоти няма всички тези имоти принадлежат на българският народ.
50
1
 
7
 
! Отговори
Еее нека, нека преди 3 години
да има за унуката Хасанчо...
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКОя партия му взе имотите??БКП приемник БСПи тогава 1944 г. е искала промяна и нови хора на власСега 2020 година лозунга е:трябва да разбием този модел,искаме промяна и млади хора в управлението каза Нинова----Стига писа глупости,комунистите никога не са убивали царя,нито са изгонили жена му и малкия Симеон,а руснаците даже са настоявали да останат в България и да не си заминават,решението да заминат си е изцяло тяхно.А през тези години БКП са поддържали тези сгради и са влагал