ВКС отсече: "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски

Върховният касационен съд отхвърли иска на държавата
12 окт 2020 16:20, Красимир Ангелов
101
ВКС отсече: "Царска Бистрица" е на Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли иска на държавата срещу бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за двореца "Царска Бистрица", съобщава правният сайт lex.bg.

Още по темата

Това е първото дело, което царят и сестра му печелят срещу държавата. Досега държавата спечели делата за "Cитняĸoвo", "Capъгьoл", както и за бившeтo cтoпaнcтвo ĸpaй Bpaнa.

Тезата на държавата по делото беше, че тя притежава Царска Бистрица на три основания. Първо, по силата на Закона за горите от 1897 г., като поддържа, че се ползва от въведената в него презумпция, че горите са държавни.

Второто основание, което изтъкваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което води делата е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по давност от 1900-1930 г.

И последният мотив на държавата да настоява, че е собственик беше конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. Като твърдеше, че решението на КС, с което той беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила, нито реституционен характер.

ВКС обаче отхвърля всички тези аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая справедливост!Имотите са семейно наследство и е нормално и редно всичко да бъде възстановено на Царската Фамилия!Viva el Rey!
7
2
 
26
 
! Отговори
paul61 преди 3 години
Съда в България съди според съвеста на съдията, а не според закона .Това просто трябва да се промени .И съдията да носи отговорност за решрнията си ако се разминават със закона .
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данъкоплатеца сега ще плати 82 000 лева разходи по делото от името на МРРБ. Честито на българския данъкоплатец - данъкоплатеца с най-дълбоко изтърбушения джоб
5
1
 
24
 
! Отговори
Знаем я тая игра преди 3 години
Богат Дедо - Беден Дедо.Беден Дедо - Богат Дедо.Ти ми дай туй, пък ще взема и унуй и тука едни пари хоп, троп, после ти вика чекай малко.....Знам ги аз как стават тия мошенгии. Старият мадридски хитрец си е опекъл работата.Въпроса е защо още носи титлата цар след като е господин никой и реално дори не е българин.
4
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадливото височество каза, че няма каквито и да било претенции към България, а като докопа кокала и почна да ламти за имоти.ВКС - слуги на мафията. Няма една осъдена едра риба, напротив, дори и по веригата някой съд с *** да постанови справедлива присъда, тия тропат на метеното и му я отменят. Цветанов, Костов, Софиянски, Топлото...
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук журналята така и не разбраха, че използването на гаголи като "отсече" или любимото им "подскочи" ги приравняват на най-долнопробните жълтеникаво-кафяви парцали. Тук хората влизат предимно да четат коментарите.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е,че царо е търмък и не му дреме на короната. Важни са кинтити.
1
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НДСВ и Царя - спасението на България. ФАКТ