Отчетът на Гешев: След удара по ало мафията спад с 90% на измамите по телефона

Битовата престъпност намаляла с 22%, кражбите на коли с 13 на сто
Обновена: 14 окт 2020 14:15 | 14 окт 2020 13:58, Камелия Цветанова
154
Отчетът на Гешев: След удара по ало мафията спад с 90% на измамите по телефона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първите пет месец на годината има спад на телефонните измами с цели с 90,7% спрямо миналата година.

„Това  беше хроничен проблем и всичко го възприемаха като нерешим, но той вече не съществува и вече нашите баби и дядовци могат да живият без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети от организирани престъпни групи“, похвали се главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в НС.

Още по темата

Според него безспорно са много успешни съвместните акции между прокуратурата и МВР за противодействие срещу битовата престъпност.

„Резултатите са впечатляващи въпреки пандемията“, похвали се той.

„С 22% са намалели кражбите, грабежите с 19%, кражбите на коли с 13,4%. Само  в София се крадяха десетки коли, а в момента има дни, в които няма такъв случай или са няколко на месец. Сериозен е успехът, който е в резултат на работата и той е за най-уязвимите в обществото и това са възрастните“, посочи Гешев.  

Той отчете още, че са иззеети доста сериозни количества наркотици, предлагани около училищата.

„Проверени са над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки“, каза Гешев.

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е шофиране след употреба на наркотици.

От 16 000 катастрофи 10 000 са с участието на дрогирани шофьори.

„Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков“, призна Гешев.

Според него проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт.

„90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици.  През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока", заяви Гешев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мнгоо добра работа Гешев!
127
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
много убедително се прави на мутра......
126
0
 
5
 
! Отговори
Каскет пр...т преди 3 години
Два месеца хората си бяха в къщите. Сега даже има ръст на кражбите на коли и той е сериозен. Защо този *** отчита за своя работа тази на МВР
125
3
 
7
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
До АнонименНо главният олигарх - боко , стои незасегнат !!!Я кажи, кога гешеФФ ще проследи шафчетата на шефа си - точно никога, нали, пък се пъчи, че бил независим !!!гешеФФ подгонва само неудобните на боко олигарси, но престъпленията на спират, просто преминават в други ръце - гербаджийски недосегаеми !!!
124
4
 
7
 
! Отговори
Смях! преди 3 години
Гешев лови само тези, които му се каже ! Ако върши нещо то е, защото така му е заповядано ! Всичко останало е "мижи да те лъжа" !
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнаха да правят атентати срещу България,когато Гешев им потърси отговорност за извършените престъпления,сринаха системата с данните,заразиха животните - домашни и дивите прасета,подпалиха площи,запалиха и сарая на Доган,източиха водата от язовирите,притискат правителството,вдигнаха протести,макар и с малко хора,злепоставяха България в чужбина,за да спасят кожата си от затвор разбуниха цялата държава и Европа!
122
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепям Гешев на 100% ,поискаха му оставката точно когато бръкна в гнездото на осите-олигарси ограбващи България,вижте цялото интервю на Георги Стоев,той каза,че проблема на България и населението са ОЛИГАРСИТЕ,нито мутрите,нито депутатите са проблема,а олигарситеА тези олигарси обират държавта в полза на ЧУЖДИ,ВЪНШНИ интереси и ги пазят,всеки който се опита да ги засегне,бива убит по един или друг начин!Започнаха да правят атентати срещу България,когато Гешев им потърси отговорност за прест
121
2
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
До ДДРонегНапример?
120
9
 
11
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Най-опасната престъпност е гербеската, а точно нея гешеФФ не я закача !!!
119
3
 
6
 
! Отговори
Пил само се возя преди 3 години
Застрахователните компании натискат за повече дрогирани и пияни за да не плащат щети.То виното остава 40 дена в кръвта според техните тестове...
118
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 години
От Доза "" Обич "" им пускат и уж анонимни изследвания обаче с пълните имена и лъжат като дърти , че било изключено това е една от най -лъжливите фирми
117
2
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Значи затова ППО вие толкова жално и вдига Велки въстания!
116
0
 
4
 
! Отговори
Теди преди 3 години
От Доза "" Обич"" им раздават тръбички да шмъркат и презервативи да проституират
115
4
 
6
 
! Отговори
Бочко преди 3 години
До БоляринАло мафията 95% бяха парирани дори и румънските копанари спряха да бръмчат на българи,ти живееш до алоджийки.Роми или копанари въртят "любов" по телефона с богати пенсионери от Балканите и арабския свят ....
114
3
 
10
 
! Отговори
Болярин преди 3 години
Ало мафията не се е спряла за ден,живея до такива хора
113
7
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Оставка МУТРО!
112
8
 
7
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Ало мафията е разработка на ДС имаща за цел да накарат хората да си вложат спестяванията във банките,ало мафията е съставена от хора от ромските гета,тези същите хора които скандират Гешев прокурор
111
1
 
4
 
! Отговори
беливъ е последен преди 3 години
Ин Гешоу Веритас
110
5
 
6
 
! Отговори
10405 преди 3 години
Божков: Като го напраиме фигурант като Президента, точно к`во ше нивреди Гешев...
109
8
 
9
 
! Отговори
Хан Тервел преди 3 години
Браво Гешев ! Лови мишоците, не ги слушай че цвърчат и пискат.