Експерти от ЕС ще помагат за оценка на антиките на Божков

Спецпрокуратурата ще иска съдействие от учени и независими специалисти
Обновена: 5 ное 2020 10:28 | 5 ное 2020 10:25, Анисия Иванова
11

Снимка: Прокуратурата

Спецпрокуратурата ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Това съобщиха от институцията по повод разследването за културните ценности на бизнесмена Васил Божков-

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения относно иззетите от помещенията в сградата на ул. "Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно член от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Как на Божков???!!! Нали са отнети в полза на държавата ???! Или просто двама души ги откраднаха и сега ги търгуват???!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ритончето каза ли нещо - каде се намира
8
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Спортните залагания са нужни, защото подпомагат интуицията и въображението на съдиите и развитието на правилниците.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези предмети са законни. Божков ги е купил с парите на пенсионерите, които търкаха билетчета като алтави, когато си получаваха пенсията. Друг е въпросът защо се продават на гишетата в пощенските клонове.Всички видове хазарт трябва да се играят на закрито в определени за целта помешения, а не къде им падне!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въртим, сучим, все чужди специалисти ползваме..Толкова ли нямаме достойнство бе? Добре като плащате, да плащате на българи..Леваци..
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или поне на това, което е останало.
4
0
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Оценете ги и ги дарете на музея в с.Банкя !
3
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЧЕРЕПА ОТКРАДНА 10-КИ МИЛИОНИ ОТ МИНОРИТАРНИТЕ АКЦИОНЕРИ НА ХОЛДИНГ ПЪТИЩА ТЪЙ, ЧЕ И С ТЕЗИ И БЕЗ ТЕЗИ АРТЕФАКТИ ТОЙ ПАРИ СИ ИМА!!!
2
2
 
0
 
! Отговори
Цената преди 3 години
На експертизата ще повиши стойността на артефактите.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то остана ли нещо?