Прокуратурата подхваща скандалните заплати в HelpKarma

9% от дарените средства отивали за шефовете на фондацията
6 ное 2020 17:37, Анисия Иванова
37
Прокуратурата подхваща скандалните заплати в HelpKarma
Снимка: БГНЕС

Софийска районна прокуратура ще проверява информацията, че служители на фондация "HelpKarma“ са получавали високи заплати от дарения за благотворителност.

Държавното обвинение се е самосезирало по повод материал, излъчен в ефира на една от националните телевизии. От него става ясно, че служителите на фондацията, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, взимат сериозни месечни възнаграждения, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец, съобщават от прокуратурата.

Още по темата
Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари. От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите.

Според материала излъчен в телевизията, начисляваната за заплата сума само на техническия директор на "HelpKarma" за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Според журналистическия материал публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти  9% от всички постъпили дарения.

По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Таня христова преди 3 години
НАКАЖЕТЕ И КОНФИСКУВАЙТЕ ОТКРАДНАТОТО ОТ ТЕЗИ МОШЕНИЦИ. ВЯРВАМЕ В ПРОКУРАТУРАТА!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Не, просто българите сме състрадателни и емпатични.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Собственикът е член на УС на Кредисимо и бивш член на колекторска фирма. Хелпкарма е плащала смешни осигуровки, защото всъщност се е осигурявал само техническият директор. На него са пишели огромни суми и е давал пари на останалите и т.н. наглост и корупция за сметка на болните и бедните!
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е собственик и на кредисимо.Та поршето и апартаментите са му по-скоро оттам.Мен друго ми е чудно - този явно е милионер, кво се е полакомил и от даренията да блажи?
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е въпросът в заплатите. На теория могат са получават и сто бона.Въпросът е, че не им съвпадат нещата.
27
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Принципно всички, които просят пари са измамници. Няма значение дали ще е просяк на улицата или някаква фондация събираща дарения за нещо си.
26
0
 
16
 
! Отговори
Сулумон Ингел преди 3 години
Пирамиди, фараони и каскети..
25
6
 
7
 
! Отговори
мхм преди 3 години
ДМС да не би да не взимат? Българската коледа да не би да не взимат? Държавата? Защо не отидете при нея да искате пари, когато вашите деца са на болничното легло? Смешници!
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дарих. Три пъти. За две деца и една млада майка. Сега и тримата са мъртви. А аз днес се чудя дали поне стотинка е стигнала до техните сметки. Не знам дали ще дарявам повече. Тъжно е, но не съм чак толкова добра!
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, взели са 10% от даренията. Ок.Я обаче кажете защо народа продължава да събира капачки за бебетата и да дарява за лечение на деца, при положение, че правителството харчи милиарди за изтребители и кораби?Вие разбирате ли, че само у нас вървят телефонните измами "блъснах дете и трябват пари" (с гръцкия вариант "блъснах човек в България и ми искат пари там")?Къде е държавата, какво прави, че да няма нужда от такива НПО-та? Спонсорира щатите....
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България кражбата е законна и е нормално и други да се възползват. Няма по каква линия да ги осъдят, но може да им вземат бизнеса. Тук грешката им е, че не са се отчитали нагоре по веригата, чак до депозиране в шкафчето на Тиквичко.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nikoga ne sum vyarvala v tazi fondatzia.
20
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чуя за фондация и НПО ,винаги си представям далавера и неправомерно присвояване на пари.
19
0
 
31
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
Teзи млади измамници, тези мръсни, raдни, долни коопиленца ще си харчат паричките и няма да им пука. Все пак Коцко Кармата е собственик на "Kpeдисимо", с подставени лица, но пак дърпа конците. Никога не съм им вярвал на тия, никога! Дарения - само на банковата сметка на болния! Толкоз!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали е за прокуратурата, но със сигурност е за данъчните. Защото когато един човек взима едни произволни пари, това обикновено значи, че някой друг също взима и изобщо...мазало. И така или иначе, не вярвам хората, които даряват, да намират тия заплати за оправдани. Така че това си е измама.
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте го как изглежда този "технически директор".... пълен уби...так. Той е бушон на собственика. Фирма с 17 човека ама дирвктор имат.... Ще взимаш 25к-30к на месец и ще вземеш заем 51к да си купиш апартамент?! Ми изчакай 2 месеца и ще ги имаш. И защо собственика ги е върнал после?? Отделно фирмата била 17 човека. Какво работят тези 17 човека за един сайт? Да не се окаже, че само се водят на работа за определен процент от заплатата срещу която се подписват.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще имитират дейност, каот ги държат една година в ареста.Аз ако съм но гопосдата, вече съм продал всичко на пазара източил съм сметките и с нова самоличност в САЩ.
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123"Още по-брутална мерзост е, ако е истина и че е управител на фирма за бързи кредити едновременно..."Лол ... защо?
14
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би си върши добреработата и затова има толкова много дарения, а висе сте завистници, duuuuuh!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Насакото ЯкатаАми то си е така. Сега Гешев е отчаян за бонус "карма" точки (хи-хи)!