Адв. Марковски: Мярката "зелени коридори" е незаконна!

Ако има основание съдът може да я отмени, има това право
19 ное 2020 11:00,
39
Адв. Марковски: Мярката "зелени коридори" е незаконна!
Снимка: БГНЕС

Мярката "зелени коридори" е категорично противоконституционна, заяви пред Нова тв адвокат Марин Марковски.

"За да бъдат разбрани и спазени, правилата трябва да бъдат кратки и ясни. В Закона за административното производство има записан един основополагащ текст. Той гласи, че всеки един закон и административен акт трябва да е целесъобразен. Когато той не е такъв – той подлежи на отмяна. Въпрос на здрав разум е да не може да се отиде в аптеката по всяко време", обясни адвокатът.

Още по темата

По думите му нормата която казва, че държавата се занимава и отговаря за живота и здравето на хората има пряко действие. "Когато тя е нарушена, както с тази административна заповед, имаме нарушени закони. Ако има основание съдът може да я отмени. Той има това право“, каза още Марковски.

Вчера сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги у нас, настоя да отпаднат т.нар. "зелени коридори" за пазаруване на хората над 65-годишна възраст. Становището бе адресирано до министрите на икономиката и здравеопазването.

Позицията на сдружението бе разпространена от Българската стопанска камара, чийто член е обединението на търговските вериги. От там споделят виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните потребители и успоредно с това създава предпоставки за струпването на хора от всички възрастни в и пред търговските обекти, свързано с допълнителни рискове за тяхното здраве.

Освен това мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери над 65 годишна възраст, както и работещите в самите обекти, които често се затрудняват в определянето на възрастта на един или друг клиент, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност, посочват от Стопанската камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
11
 
! Отговори
D преди 3 години
То не остана време кога по-голямата част от населението да пазарува. Целият ден е зает.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марковски - компетентен по нсички въпроса (На всяка манджа - мерудия)! А медиите като че ли не познават други, та за всичко питат само Марковски!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е. Да, за хранителни стоки може и да има резон, но да слагаш коридори в магазин като Аванти?! Сутрин, преди работа, да няма от къде кафе и закуска да си купиш. Да, не говорим, че щом има коридори, нека възрастните пазаруват САМО в тях. Иначе се обезсмисля цялата идея като теб пак пазаруват с останалите.
12
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОЗИ Е НАД 70 ГОДИНИ И ХИЧ НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ПАЗАРУВА САМО ОТ 1 ДО 4
11
3
 
1
 
! Отговори
гггг преди 3 години
правилно е да са жълто-кафяви коридори.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен незаконна, тая мярка е откровено глупава...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България ако спазваш правила си будала, захлупен, ако ги нарушаваш си готин, вървежен, отракан, печен, тарикат.
8
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
ВСИЧКИ мерки за ограничаване на пандемията са незаконни. Нужни са закони за извънредна ситуация, за да не се нарушават нормално действащите закони в обществото. Всяко проследяване на карантинирани с телефон, уведомяване с телефон, писане на рецепта с телефон, медицински преглед по телефона, носене на маска, забрана за струпван...всичко е извънредно. Медиците също работят извънредно и натовареността им не е заложена в трудовите им характеристики. Нарушава се кодекса на труда, закона за здравето..
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В зеленете коридори нямаше да има нищо лошо, ако възрастните хора ги спазваха и пазаруваха предимно тогава.Отивам в Билла преди 2 дни, в 12 на обяд. Паркингът претъпкан, магазинът също, голяма част от пазавуващите - доста над 65 години и с маски под носа. Изводът - не може да накараш някого на сила да се пази.Иначе от 13.30 до 16.30 магазините изглеждат откровено опустели.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те всички тия мерки са незаконни бе Марковски. Колко жалби има пуснати в съда, от доверен човек знам че са десетки хиляди и ще се гледат още години наред. Защо иначе ГЕРБ ще иска да промени конституцията, ако всичко беше наред и законно!
5
12
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Този който прилага Закона защитавайки отявлени престъпници и убийци, се е загрижил че същият този закон е "незаконен" ... !!!
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има зелени коридори и служители с пръскачи да дезинфекцират нон стоп.Също така е добре охраната да носи маски. Големите вериги винаги искат да вървят през трупове но да продадат половин кило салам повече .Въпросът е какво ще надеделее безумната пиратска алчност или разумът и добрината?
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над деветдесет процента от нещата които се вършат от бандата на баш суджука, са незаконни. Законно е само шкафчинциту с евраците и кюлчетата, поне според топ йористъ завършил пуца за милиционери от гешовия род.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А коронавирусът законен ли е?
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после ще ми легнеш болен и ще искаш внимание, ама ....