Предложение от ГЕРБ: Прокурор, който да разследва главния обвинител

Той ще може да се избира с обикновено мнозинство
Обновена: 3 дек 2020 15:00 | 3 дек 2020 15:00, Красимир Ангелов
195
Предложение от ГЕРБ: Прокурор, който да разследва главния обвинител
Снимка: БГНЕС

Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, обяви по време на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Инициативата е на управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Тя е вследствие доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на КС, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на НПК, внесен от Министерски съвет през миналата година. Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор главния прокурор. Тази законодателна инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", обясни депутатът от ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

По думите й процедурата следва да започне в сравнително кратки срокове. Целта е в рамките на 3 месеца след влизането в сила на този закон, право да предлагат прокурор, който ще разследва главния, да имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а самият избор на прокурора ще се прави от Пленума на ВСС.

"Предлагаме прокурорът, който да разследва главния прокурор, да се избира с обикновено мнозинство", посочи от своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт

"Законопроектът, който изготви Министерски съвет и внесе в края на миналата година предвиждаше прокурора, който ще разследва главния прокурор, да бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към Върховна касационна прокуратура. Както знаете Министерски съвет изпрати този законопроект за становище до Венецианската комисия и вследствие на препоръките, които получихме в становището на Венецианската комисия, ние разработихме този законопроект. Също така се произнесе със свое тълкувателно решение и КС. Есента на тази година излезе и доклада за върховенството на закона от страна на ЕК. Тази законодателна инициатива е насочена именно в посока да отговори на всичките препоръки, които получихме", допълни още Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заначи, разследващ прокурор ще се предлага от Прокурорската колегия на ВСС и ще се утвърждава от ВСС с обикновенно мнозинство!Ами, при това положение, не е ли по-удачно този "разследващ" прокурор да се назначава направо от главния прокурор, а най-добре да се уточни "Главният прокирор Гешев"? Поне няма да се губи ценното време на ВСС и Прокурорската колегия!
139
0
 
15
 
! Отговори
Има такава био-жена преди 3 години
това е някаква удачно-сполучлива смесица от МатаХари ЕгатиГлисти и ПодцинковкатаОтКърлежи
138
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ЕС сте идио.и...след Унгария и Полша...и тая се гаври с вас...ама вие ги създадохте и финансирате през данъците на вашите сънародници и нашите...Справедлив и Солидарен...Свободен и Демократичен...ЕС политическата класа финансира модерен фашизъм...какво лицемерие...престъпление срещу Народите населяващи съюза ни е...единствено британците отказаха да финансират мафиоти и престъпници...фашизъм в 21 век в ЕСССР...финансиращ зависимите от Русия Унгария и Полша и мафията в България...Хайл Путин...
137
1
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ха ха!..Защураха са мажоретките....Забележете:-1.-"Разследващия главния" да са бил избирал С ОБИКНОВЕНО мнозинство,тоест,с мнозинството,което гробарите и техните патерици имат в НС!!!!..Това е МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ!..Защото с нея се ИГНОРИРА мнението на ОСТАНАЛИТЕ в "Парламента".!!!!-Второ:-КОЙ МИСЛИТЕ ЩЕ БЪДЕ "избран" С "ОБИКНОВЕНОТО МНОЗИНСТВО,ГАРАНТИРАНО ОТ герп и САТЕЛИТИТЕ им?..залаганията могат да започнат..Макар че едва ли ще се намери будала,който да заложи на "неправилната"
136
0
 
24
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Само като видя "миризливка" на снимка и ми става ясно, че ще прочета поредната простотия на ГЕРБ. То бива, бива малоумщина, но тези надминават всички очаквания. Направо счупват глупомера.
135
3
 
33
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Искаме прокурор който да се избира пряко от народа за да може да вкара всички крадливи гербаджии в затвора веднага и завинаги!!!
134
3
 
11
 
! Отговори
Гербафродит преди 3 години
Като гласоподавател на ГЕРБ смятам че Пеефски би бил най-подходящия за позицията. Като реалния ръководител на партия ГЕРБ той винаги се е старал за добруването на електората.
133
6
 
16
 
! Отговори
Хаджи Тошко Трифонов преди 3 години
В ФРАНЦИЯ, ПРОКУРОРА Е ПОД КРИМИНАЛНАТА ЮРИСДИКЦИЯ НА ОБЩИЯ КРИМИНАЛНО-ПРОЦЕСУАЛЕН + И НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС НА ФРАНЦИЯ !ТОЙ Е ПОД '' ОБЩА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ'' --ПЪРВО , И ВТОРО -- ПОД ПРОФЕСИОНАЛНА И ЕТИЧНА ОТГОВОРНОСТ --.ЗА НЕГЛИЖЕ , ЗА УМИШЛЕНО НЕ-ВЪРШЕНЕ НА РАБОТАТА СИ , И ЗА ОЩЕ СУМАТИ ДРУГИ ОТГОВОРНОСТИ !ТУКА ГЕШЕФ ТРЯБВАША ДА Е РАЗСЛЕДВАН ОТДААВВНА ОТ НЯКОЙ ДРУГ ПРОКУРОР, ЗАЩО НЕ ГОНИ БОКО ТИКВОС -- ЗА 2та милиона евракя , за златото и за патлака !
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак яйца
131
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали това беше основното искане на протестиращите-------Основното искане беше оставка на престъпника Иван Гешев. Всъщност Боко го прибра след доклада, за да не дразни европейците, да не му спрст парите.
130
2
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тия открито се подиграват с Еврокомисията.
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контра предложение - главният прокурор да не е шеф на другите прокурори, а и всеки да може да го разследва! А не като предложеното само 1 да може да го разследва и той да е избран от същите избрали главния прокурор
128
2
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Когато герб предложат нещо веднага се разбира поредната простотия.
127
3
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Беше по лесно да изберем нормален главен прокурор при нормални обстоятелства ,а не този.
126
4
 
6
 
! Отговори
How to tame a horse? преди 3 години
Все едно че съм я изкарал от Minecraft, с тая квадратна главЪ.
125
12
 
4
 
! Отговори
коментар на коментар преди 3 години
Като чета коментарите оставам с впечатлението, че дружинката от другари ги тресе як страх, че акодойде тевния прокурор, пък и техния Лозан Панов щего проверява някой. Как така те са "нашите друв корумпирагари"?За мен главният въпрос е онази част от съда, който е корумпиран ине издава присъди, съобразно ,доказателствата, а съобразно Панов,Христо Иванов или ДПС.
124
10
 
3
 
! Отговори
Смешни коментари! преди 3 години
Нали това беше основното искане на протестиращите,главният прокуро.р няма кой да го разследва!Много бързо забравяте, пийте гинко билоба!Какво искате, предложението е добро - има реални и изпълними изисквания, относими към задачите, които ще изпълнява!
123
3
 
12
 
! Отговори
Аман от тъпанарщини преди 3 години
И цялата тази герберска ***е защото заедно с дупесето инсталираха за главен прокурор най-голямото недоразумение между прокурорите, което за няма и една година забърка кашата в която са сега, но за съжаление и цялата "държава"!
122
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно се върнахме в соца...Контрольор, контролиращ контрольора на контролиращия.Толкова управленска безпомощност лъха от тези хора...
121
4
 
18
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
От такива калинки , намерени по кръстовища и светофари, само акъл да искаш ...