Предложение от ГЕРБ: Прокурор, който да разследва главния обвинител

Той ще може да се избира с обикновено мнозинство
Обновена: 3 дек 2020 15:00 | 3 дек 2020 15:00, Красимир Ангелов
195
Предложение от ГЕРБ: Прокурор, който да разследва главния обвинител
Снимка: БГНЕС

Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, обяви по време на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Инициативата е на управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Тя е вследствие доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на КС, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на НПК, внесен от Министерски съвет през миналата година. Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор главния прокурор. Тази законодателна инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", обясни депутатът от ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

По думите й процедурата следва да започне в сравнително кратки срокове. Целта е в рамките на 3 месеца след влизането в сила на този закон, право да предлагат прокурор, който ще разследва главния, да имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а самият избор на прокурора ще се прави от Пленума на ВСС.

"Предлагаме прокурорът, който да разследва главния прокурор, да се избира с обикновено мнозинство", посочи от своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт

"Законопроектът, който изготви Министерски съвет и внесе в края на миналата година предвиждаше прокурора, който ще разследва главния прокурор, да бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към Върховна касационна прокуратура. Както знаете Министерски съвет изпрати този законопроект за становище до Венецианската комисия и вследствие на препоръките, които получихме в становището на Венецианската комисия, ние разработихме този законопроект. Също така се произнесе със свое тълкувателно решение и КС. Есента на тази година излезе и доклада за върховенството на закона от страна на ЕК. Тази законодателна инициатива е насочена именно в посока да отговори на всичките препоръки, които получихме", допълни още Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става все по - абсурдно
119
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лизофреният и наглоста на управляващите добива нови невиждано до момента размери.Колегията на ВСС, начело с главния прокурор, ще предлага кой да разследва главния прокурор.
118
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурор, който да разследва прокурор, който да разследва главния прокурор. Разбира се всичките трима избрани и подкрепени от герберастите в конкурси с по един кандидат. Гарантирано от СИК.
117
3
 
8
 
! Отговори
Q преди 3 години
Е, такъв ако назначат няма да има какво да работи. Те ще сложат човек на човека.А ако не си човек на човека значи не си човека:)))
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още един разследващ, който да разследва прокурора
115
2
 
9
 
! Отговори
Бате Енчо преди 3 години
Аз предлагам Бате Енчо....той и без това води предаването " Кой е по-по-най"..... Резултата ще е същия...че той може и да направи нещо полезно....а иначе раздута администрация,струваща милиони....
114
3
 
8
 
! Отговори
Смех... преди 3 години
Всичко ще е за задаване на очите на Европа,че уж в БГ има разделение на властите....Всички Ви видяха до сега....
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешници
112
4
 
3
 
! Отговори
Цирк Буриш преди 3 години
Може да плюете по ГЕРБ, но най-новото им предложение, което в ЕК е асимилирано и неправилния му синтатксис, и с граматическите му грешки и с вулгарния му език но с огромната идея за БЪДЕЩЕТЕ поколения е следното.ИДЕЯ 1. НадГланоидален Прокурор който да следи БЪДЕЩИТЕ над-прокурорни прокурори от прокуратурната прокуратора
111
4
 
0
 
! Отговори
Атенузня с/у Борузня преди 3 години
ДА! Има нещо в нея.Това е ГЕРБоидната Нинова.Това е ГЕРБалистическата Таска МозъкерТова е ГЕРСката Безбагежна СмехуаналневаИзобщо женското в нея е повече от мъжкото в тоя.Друго си е да псуваш лидер-жена от колкото лидерка-мъж!
110
3
 
7
 
! Отговори
хахах преди 3 години
После прокурор, който да следи прокурора, който пък следи главния прокурор!!!!
109
3
 
14
 
! Отговори
ужассссс преди 3 години
След тия ще ни трябват поне 20 години,за да оправим държавата...минимум!
108
8
 
1
 
! Отговори
Новият Лидер на ГЕРБ преди 3 години
Ако всичкив ГЕРБ бяха като Г-жа Атанасева, не само щяха да победят на следващите избори, а щяха да победят без нито един фашифициран или подкупен глас.Колко е жалко че Атанасева е само една единственна в ГЕРБ.Това е новият лидер на ГЕРБ. Ако тя бъде избрана на ГЕРБския конгрес преди изборите - с удоволствие ще гласувам за нея, нейната програма и колеги които ще я подкрепят, пазят от посегателствата на сегашните буржуа и носят идеите висока на знамето ГЕРБално!!!!
107
2
 
16
 
! Отговори
Fate преди 3 години
Прокурор който да узаконява престъпленията на главния прокурор
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще назначат ли и прокурор, който да разследва този прокурор и още няколко проверяващи на проверяващите?
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А-ха да проговори.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хи-хи...........а може ли да си изберем Министър-председател, с юридическо образование, който да разследва главния ни министър-председател????
103
1
 
17
 
! Отговори
infinite loop преди 3 години
Това в програмирането се нарича безкрайна рекурсия. Води се бъг и никога не трябва да се случва. В държавата обаче безкрайни луупове колко щеш. Тия ГРЕБ счупиха държавата.
102
1
 
12
 
! Отговори
Идея! преди 3 години
Като сме тръгнали, дайте да направим едно НАП-2, което да прави ревизии на нормалното НАП?
101
2
 
5
 
! Отговори
Емил Боев преди 3 години
До Анонимен Не беше държанката на НСО и затова и викат Деса Миризливката .