Предложение от ГЕРБ: Прокурор, който да разследва главния обвинител

Той ще може да се избира с обикновено мнозинство
Обновена: 3 дек 2020 15:00 | 3 дек 2020 15:00, Красимир Ангелов
195
Предложение от ГЕРБ: Прокурор, който да разследва главния обвинител
Снимка: БГНЕС

Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, обяви по време на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Инициативата е на управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Тя е вследствие доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на КС, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на НПК, внесен от Министерски съвет през миналата година. Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор главния прокурор. Тази законодателна инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", обясни депутатът от ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

По думите й процедурата следва да започне в сравнително кратки срокове. Целта е в рамките на 3 месеца след влизането в сила на този закон, право да предлагат прокурор, който ще разследва главния, да имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а самият избор на прокурора ще се прави от Пленума на ВСС.

"Предлагаме прокурорът, който да разследва главния прокурор, да се избира с обикновено мнозинство", посочи от своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт

"Законопроектът, който изготви Министерски съвет и внесе в края на миналата година предвиждаше прокурора, който ще разследва главния прокурор, да бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към Върховна касационна прокуратура. Както знаете Министерски съвет изпрати този законопроект за становище до Венецианската комисия и вследствие на препоръките, които получихме в становището на Венецианската комисия, ние разработихме този законопроект. Също така се произнесе със свое тълкувателно решение и КС. Есента на тази година излезе и доклада за върховенството на закона от страна на ЕК. Тази законодателна инициатива е насочена именно в посока да отговори на всичките препоръки, които получихме", допълни още Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали допреди няколко дни разправяха обратното - че няма необходимост от механизъм за разследване на главния прокурор, защото в момента всеки един от подчинените му прокурори можел да го разследва - интересно как си представяха, че това ще се случи. След като ги настъпиха, запяха друга песен.
79
1
 
10
 
! Отговори
козметик преди 3 години
До АнонименКолко пласта пудра и гримови се е наклепала тази дърта менопаоза!
78
0
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 3 години
Много яко предложение, Гешефт-2, най-вероятно баджанак или вуйчо на Гешефт-1
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовАбе другарю,не си ли забелЕзал в последно време че бабуна се е подул и отекъл яко?Явно го е хванала некоя клетва от народната любов!52102
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя прокурор пак ли вие ще го изберете?
75
1
 
5
 
! Отговори
ееех ЕК еех преди 3 години
Предложението било е вследствие на доклада на ЕК за върховенството на закона, тЪз мумЪ изумява със спокойствието с което повтаря думите на БСП за контрола на прокорора от още по-прокуререн прокурор от прокуратурната прокуратура.тЪз мумЪ изумява с лекотата с която ни казва че ЕК слушка БСП-то
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
после ще сложим прокурор да следи прокурора който следи главния прокурор...
73
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Мен не ме е страх от Гешев, даже подкрепям всички негови усилия да вразуми лешоядите, да започнат да работят за ползу роду!Бай Вълчо се гърчи в килията, а Маринелка ми казва че аз съм безсърдечен!Бай Вълчо сърдечно не си плащаше милионите и сърдечно източи стотици милиони в чужбина!С наюй-сърдечни чувства Бай Вълчо сега е на топло!Зад Гешев са милиони хора,а зад престъпниците стоят милиони евра и долари, източени от българската икономика и финансови служби!Гешев е един от Светата Троица!ЦРУ
72
18
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирациио , госпожа Атанасова ! Един от най-мъдрите ни, дейни и последователни политици ! Пълна подкрепа за ГЕРБ и легитимното правителство на България ! БОРИСОВ 4 през март !!!!!!
71
4
 
16
 
! Отговори
Няма невини преди 3 години
Хора крайно време е да.... спрем тази шайка, докато не са ни погуби ли, или те нас или ния тях.
70
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази ще и подхожда прякора Деса Мозъка ама с Лъчо че се сбият и ше хвърчи перушина и крила на калинки.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А прокурор, който да разследва прокурора който да разследва главния обвинител ?
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурор разследва прокурор а него го разследва друг прокурор. Абе то стана като влакче в брюкселско мазе с приятелчетата на Орбан даге. Наредили се един зад друг и пада едно разследване, удри!
67
2
 
13
 
! Отговори
няма време преди 3 години
Борисов усеща ,че няма време и след изборите ГЕРБ остават с около 10% подкрепа.Борисов 4 НЯМА да има и Борисов го е шубе ,че ще го подхванат за чекмеджетата и СМСите с Божков.Иска с нещо да държи Гешев като падне от власт. Няма да му помогне.Април месец Бойко ще отлети за Дубай ,ще си прибере мис-*** от Барселона и ще се прави на ударен.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупостта е най-лоша, когато се съчетае с агресивност, както е случая с госпожата.
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-отгоре на държавата ще назначат един върховен жрец на бог Тангра да призовава Тангра да се появи и да разследва прокурорите.
64
1
 
14
 
! Отговори
Само боя щеги оправи преди 3 години
Поредната лудост и театър, тези лица са вредни за България...
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А прокурора, който разследва прокурора...него кой ще го разследва?
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А прокурора който ще разследва ще е подчинен на главният прокурор, който би трябвало да разследват. Долавям мисълта *** Барни в това предложение.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най-голямата глу пост която съм чул Няма по-голям от главния прокурор.Всички останали прокурори са подчинени и нема начин да го разследвот,щото има шубе.