Скокът на парното с над 25% през 2017 г. - незаконен

ВАС постанови, че КЕВР няма компетентност за такова решение
Обновена: 10 дек 2020 17:12 | 10 дек 2020 15:07, Камелия Цветанова
41
Скокът на парното с над 25% през 2017 г. - незаконен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цените на топлинна и електрическа енергия са незаконни, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който уважи протест на Върховна административна прокуратура (ВАП).

На 27 април 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София - град решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на „Топлофикация София” ЕАД, „ЕВН България Топлофикация” ЕАД за гр. Пловдив, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД, „Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация Враца” ЕАД, „Топлофикация ВТ” АД, гр. Велико Търново, „Топлофикация-Разград“ ЕАД, „ЮЛИКО ЕВРОТРЕЙД” ЕООД, гр. Пловдив, „Овергаз мрежи“ АД - ЛОЦ Овча купел, „КОГРИЙН” ООД, гр. Първомай, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 500 дка“, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 200 дка“, „Оранжерии Гимел ІІ” ЕООД, ТЕЦ „Оранжерия Левски“, „ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО” АД, „З-Пауър“ ООД, ЧЗП „Румяна Величкова”, „Алт Ко” АД, „Биовет” АД, „Декотекс” АД, „Зебра” АД, „Унибел” АД, „Димитър Маджаров - 2” ЕООД, „Овердрайв“ АД, „МБАЛ – Търговище” АД, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора, „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС“ АД, „Топлофикация Петрич” ЕАД, „Коген Загоре“ ЕООД.

Още по темата

С цитираното решение от КЕВР се повишават цените на топлинната енергия с повече от 25%.

Аргументите на ВАП за оспорването са, първо, че КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.

Решението на ВАС е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: парноценисъдваскевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се учудя ако тази неграмотна мома извади и тапия за висше образование по журналистика. Дотам сме се докарали, пълна деградация...
17
1
 
7
 
! Отговори
Авторката преди 3 години
--Как се пише думата ток в множествено число? токове ли?
16
2
 
4
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Тия не са добре с акъла си!! Как е възможно да се занимават с цените за 2017 г. Какво ще се случи сед такива *** "разследвания" и решения. Или просто си намират работа като си говорят за "ланския сняг"?
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е то подлог, допълнение и обстоятелство в изречението? Въпрос за началното училище!!!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-якото е, че трият думата подлог, когато е в непълен член, т.е. пoдлoгa. Смешно!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така учеха децата в съседния клас - за всеки случай да слагат пълен член, я някой ги хване, я не. А пък в нашия ни казваха да правим проверка с въпросите - кой, кого.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скокът (кой/кое - *** в изречението) на какво (непряко допълнение, но от допълнение пряко или непряко почваме да забравяме за пълния член), т.е. тОка (изговаря се ТОКъ). Жена ли е писала този хабер, та е наслагала толкова пълни членове?
11
0
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Това е огромно падение. Навремето пресата беше еталон за правопис. Проверявахме как се пише дадена дума във вестника... Сега, читателите трябва да оправят неграмотния правопис на някакви парвенюта, зовящи се журналисти. Срам и позор!
10
0
 
6
 
! Отговори
До №7 преди 3 години
Не, нямат образование, но не им прави забележки за грамотността, защото се обиждат и изтриват коментари.
9
0
 
12
 
! Отговори
ЗА АВТОРКАТА преди 3 години
Един малък тест за 7- ми клас:Как е правилно да се изписва?а) Скокът на токътб) Скокът на токав) Скока на токаг) Скока на токът
8
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
КЕВР - ?? Що е то?? Нещо бандитско ( бандитска организация) решаващо цените на услугите винаги на "закрити врата',,и оглавявано от ПЕНСИОНЕР?? Той явно е много "ценен" кадър след като е на този пост? защо не си гледа пенсията и старостта?/ Българите намразиха КЕВР- ""Нещото"" създадено от ГЕРБ -Параван в който се решават цените -но Правителството не носи огтоворност!!?? -но ТО ТАЙНО диктува решенията вътре в КЕВР и Послушкото Пенсионер и Новобогаташ Иванов изпълнява като войник задачите!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скокът на токът от балконът на паважът. Някой от пишешщите има ли заършено основно образование?
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СКОКЪТ НА ТОКЪТ...Боже, Боже каква неграмотност.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато произнесат и те поне 3 пъти го увеличи. С тази скорост догодина може да оспорите увеличението от 2001. Не че някой, нещо, някъде ще бъде компенсиран. Кое пречи при внасяне на подобни увеличения, те да се разглеждат в едномесечен срок и да бъде взето решение.
4
0
 
12
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Ама тези изме-кя-ри от КЕРВ не сте ли забеляза ли че като започнат да решават нещо за цени винаги се случва на закрита врата, демек си правят каквото си искат, Те взели парите през 2017г и сега след 3 години ще търсиш нещо!!!!!!!!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 2017 г. до сега колко хиляди сме платили? Кой ще ни ги върне сега?
2
0
 
11
 
! Отговори
Скокът на токЪТ преди 3 години
Ало, "журналистите"! Правилата за пълен и непълан член се учат в 4-ти клас... Вие до кой клас сте учили?
1
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Те ако се разровят кой знае още колко незаконни решения и документи ще намерят.