Съдят дядото на 9-годишния Стефан, загинал от газ фосфин

Мъжът искал да прогони плъхове и поставил отровата в стените
8 яну 2021 10:08,
11
Съдят дядото на 9-годишния Стефан, загинал от газ фосфин
Снимка: Кадър bTV

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд дядото на 9-годишния Стефан от село Кардам, който издъхна от отровния газ фосфин в дома си, съобщиха за "24 часа" от държавното обвинение.

От Живко И. /61 г./ ще бъде търсена наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, както и на средна телесна повреда чрез действия, които спадат към правно регламентираната фумигация - метод за контрол на вредителите.

Още по темата

При тежкия инцидент през октомври 2019 година дядото, който живеел със съпругата си, дъщеря си и шестте й деца, поставил в дупки на една от стените в къщата таблетки от биоцида "Delicia", за да прогони плъхове. Мъжът открил отровата в метална бутилка, донесена по-рано в дома от зет му, който вече не живеел с тях.

Биоцидът е лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда, посочват от прокуратурата. След като сложил по една таблетка от препарата в дупките, дядото ги замазал с разтвор от пръст и вода. Тогава активното вещество - алуминиев фосфид, започнало да отделя през замазката отровния газ фосфин.

Деветгодишният С.Ж. и други две деца, които спяли в стаята, през нощта се оплакали от гадене, повръщане, болки в стомаха и тежест в гърдите. Семейството потърсило Спешната помощ в Генерал Тошево, но пристигналите медици сметнали, че децата са получили разстройство от некачествена храна. По-късно С.Ж. починал, а сестра му И.М. е била отведена в болница.

Дядото на децата не споменал на никого, включително и на екипите на Спешната помощ, за поставените в стената таблетки.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза смъртта на С.Ж. е настъпила от отравяне с газа фосфин, който е бил в летална - т.е. несъвместима с живота концентрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и никаква вина за медиците???просто нямам псувня!Тия точно са убийците. От къде дядката , да не би да е химик, напоитено -вкусовата
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 9 - невежеството не е оправдание... все пак го съдят за убийство по непредпазливост точно както си е...
9
2
 
21
 
! Отговори
Ббббб преди 3 години
Човекът го е направил от невежество и е достатъчно наказан от смъртта на внучето си. Бог да прости детенцето, голяма скръб е!
8
0
 
7
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Това беше случай за сценарий на д-р Хаус- "Всички , дори при най-добро желание , лъжат",
7
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 4---------------------------Къса ти е паметта.Ясно стана кой е причинител на смъртта.Не плюй лекарите,че ще ти трябват.Не ти на тях.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ставаше въпрос за битово отравяне с развален колбас, след което доктора му дал хапчета против повръщане.
5
0
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БОГ да прости ДЕТЕНЦЕТО
4
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото помня, детето беше убито от неграмотен убиец в бяла престилка.
3
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Затова е и забраната за използването им. Попаднат ли в хора, които си мислят, че това е отрова за плъхове, крайният резултат се вижда.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонименГолям праз. Ти ако им четеш инструкцията, там не пише нищо за зазиждане в стените, ама някои индивиди това изобщо не ги спира.
1
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Четете добре опаковките на всичко, което ви попада в ръцете. Тези таблетки са 1-ва група отровност, не се продават и има забрана за използването им от лица, които нямат съответното разрешително. Нямат нищо общо с отрова за плъхове. При изкарването им от опаковката, от таблетката се отделя силно отровен газ, който се използва за обгазяване на зърно в складове, 14 дена е карантинният срок, през който хора не трябва да влизат в помещенията, а след това се прави задължително проветряване.