Софиянец присвои 4,5 млн. лева от фирмата, за която работи

36-годишния мъж имал пълномощно и превеждал парите както свари
30
Софиянец присвои 4,5 млн. лева от фирмата, за която работи
Снимка: Pixabey

Софийска градска прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 36-годишен мъж, съобщиха от прокуратурата.

През 2013 г. обвиняемият А.Х. сключил договор за търговско представителство с дружеството "А.Б." ЕООД, със седалище в гр. София. Основната му дейност била информационни технологии и телекомуникации. Съгласно договора за осъщественото сътрудничество обвиняемият имал право на възнаграждение, пише "24 часа".

Поради пребиваването на управителя на фирмата – Т.Х., предимно в чужбина, той упълномощил А.Х. да извършва от името и за сметка на фирмата редица действия. Същите били подробно посочени в безсрочно пълномощно, заверено в посолството на България в Грузия. След промяна на правната форма и името на дружеството, Т.Х. упълномощил А.Х. с допълнително пълномощно.

На практика дейността на дружеството се ръководела и се извършвала от обвиняемия. Той поддържал комуникация със служителите, със счетоводството и с контрагентите на фирмата. Именно делегираните му права от законния управител го характеризират като длъжностно лице по смисъла на закона.

В работата си обвиняемият А.Х. се ползвал с доверието на Т.Х., който му осигурил достъп до всички банкови сметки на фирмата. Възползвайки се от това, както и от честите отсъствия на управителя на дружеството извън страната, обвиняемият взел решение да се облагодетелства неправомерно с парични средства, собственост на фирмата.

Липсата на постоянен контрол на паричните преводи, които нареждал чрез дебитни карти, по банков път и плащания в брой с пари на дружеството, му дали възможност неправомерно да се разпореди с крупна парична сума.

В периода от 13.06.2013 до 31.03.2017 г. А.Х. осъществил 902 трансакции, като присвоил 4 529 920,58 лева. Въпросната сума била присвоена от него чрез извършване на множество разходи, несвързани с дейността на дружеството.

Злоупотребите били установени от собственика на фирмата Т.Х. след телефонно обаждане от служител в банка, обслужващата дружеството, за извършени голям брой плащания от сметката на ЕООД.

Предстои делото да продължи в съда.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аууу,сериозна фирма.Щом толкова е откраднал,колко ли още има за крадене.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз от алчност се е нассрал
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кое е престъпно

Престъпно е, че управител източва фирмата за лична облага, т.е. краде.
Всъщност, и собственикът така да е харчил, пак е престъпно и се води източване на фирмата.
Има си начини да е законно- одобрени представителни разходи от борд на директорите, раздаден дивидент, заплата. Те, обаче, не са ползвани в случая ясно защо.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9
Нормално да звънят. При толкова трансакции от фирмена сметка за щяло и нещяло антифрод системата е почнала да свети като коледна елха. А без обаждане при източване на карти клиентът би поискал до му възстановят парите за сметка на банката.
Минала е рутинната процедура- светва проблем, обаждат се да видят дали ти плащаш, при установена измама блокират сметките и картите, при липса на проблем с твоето потвърждение те слагат в бели листи да не вдигаш аларми.
Няма банка без антифрод, а АХ се е оа.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
14
В Софтсърв са под 100 човека в момента. Отдавна загубиха големи проекти в България и намалиха персонала си тук, а нямат чак толкова желаещи да им работят.
24
0
 
2
 
! Отговори
Те това преди 1 месец
До Кое е престъпно

Това, което е описано в НК. А там ясно и точно е описано. Това, че някой ти дава и делегира права не означава да го крадеш. А си е измама и злоупотреба наказуеми по смисъла на същият този НК. Сигурен съм, че написаното от мен е неразбираемо за теб, та в този ред на мисли може да не го четеш.
23
0
 
8
 
! Отговори
Христо Мотористо преди 1 месец
Поредният Андрешко, който си е помислил, че е надхитрил някой, а после ще намерят без глава някъде и ще тръгнат да го оплакват като честен бизнесмен и много възпитано момче, което винаги е поздравявало съседите си и е било за пример още от училище!
22
4
 
2
 
! Отговори
Кое е престъпно преди 1 месец
Тоя му е гласувал пълно доверие,дал му е пълномощно.Да не се е доверявал,кьорав карти не играе
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юнак ганеффф
20
3
 
2
 
! Отговори
баба ванга преди 1 месец
баси пича
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно е бил - член на - герб
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега от Чечня ще го накарат да ги върне. Няма не искам, няма не мога, няма недей батко. Тоз няма къде да се скрие. Чеченците подгонят ли те - няма спасение. Тоя идея си няма ква грешка е направил.
17
0
 
8
 
! Отговори
Most of the world преди 1 месец
А Вили Сечкова и Гери Дончева колко присвоиха?
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са 90% процента от чуждите компании... Предвиждат се заплати по 2-3 000€, ала нашите първенюта "шефове" си прибират огромни суми и назначават хората за по 1500лв и раздават бонуси на удобните и наведени дребни душици!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ме бяхте направили мен шеф на С###офтСърв, сега нямаше да се стигне до тук.

Хайде, дано се разберете извънсъдебно и да Ви върнат милионите.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във България имат над 1К. По Света са близо 5К служители.

Дано фирмата да не фалира, защото много програмист ще отиде на борсата. Прекалено много. Това са близо 900 човека.

СоофтСъъърв
13
1
 
4
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
ТОВА Е 4АСТЕН СЛУ4АЙ - ФИРМАТА ДА СИ ГО СЪДИ !!!!!!!!!!!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
Защо краде и не бега?!?!?!
Защото не ти ле се струва малко изкуствена статията като пусната от адвокат. Защото шефчето е бивше ДС дето си взима едни суми и малкия си е мислел, че като го ужили няма да посмее да отиде в полицията да си ги търси, защото всичко ще се усветли. За жалост малкия не знае какво значи ДС и връзките им и че нищо няма да му се случи на шефчето му освен да си върне част от парата, а другите отиват в прокуратура и съд....
Малко шоу за мишлетата...
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То като е видяло толкова пари е решило да ги гепи. Алчен и ненаситен дори 4 млн са му малко и иска още и още...но всяко нещо си има край
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат над 1000 служители. Сега пари няма.
Майко мило.

Ал%%%ан Хар%%%%лан, изпълнителен директор на So€€€€€ftServe

Хубава работа, ама българска.