Развод ми дай! Разделяме се с половинката по "Скайп" в съда

Онлайн разводът вече е разрешен и ще остане и след пандемията
Обновена: 20 яну 2021 14:37 | 20 яну 2021 14:36,
15
Развод ми дай! Разделяме се с половинката по "Скайп" в съда
Снимка: Pixabey

Разводът по видеоконферентна връзка остава и след пандемията от COVID-19, тъй като вече е разрешен с промяна в Гражданско-процесуалния кодекс от края на ноември миналата година, съобщиха за "Монитор" от Софийския районен съд.

По време на извънредното положение през 2020 г. там бяха новатори в прилагането на този способ за развод. Преди промяната в ГПК делата за развод по "Скайп" бяха възможни заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и законът за неговото изменение и допълнение, който даваше възможност да се провеждат такива заседания до 2 месеца след отпадането на извънредното положение, казаха оттам. Две съдийки от III ГО на СРС бяха първите съдии, които приложиха този начин на разглеждане на бракоразводни дела.

И преди и сега обаче условието за онлайн развода е раздялата да е по взаимно съгласие.

В молбата до съда трябва да бъде записано, че съпрузите нямат против делото да се разгледа по "Скайп" и да бъдат посочени причини за това, например, пребиваване в друга страна и невъзможност за прибиране в страната заради пандемията.

Епидемията от коронавирус не спира разделите между брачни партньори и това наложи прилагането на бърза елекронизация, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки при гледането на дела. Най-големият районен съд в страната бе първенец в нововъведението и отчете забележителни резултати – партньорите не губят време да ходят до съда, а се включват в съдебното заседание от място, което предварително заявяват, а адвокатите им – от канторите си. Освен постигането на бързина и абсолютна дистанция, разводите по "Скайп" минават в мир и хармония, защото партньорите не се срещат очи в очи и така възможността някой от тях да се раздразни.

В сградата на СРС има оборудвани няколко съдебни зали, с което е предоставена техническа обезпеченост за провеждане на дистанционно съдебно заседание.

"Следва да се има предвид, че за провеждане на такова заседание е необходимостта от допълнителна предварителна подготовка, което отнема повече време и съответно ангажира допълнително хора, както и присъствие на системен администратор по време на съдебното заседание, който може да се наложи да се включи с цел техническа обезпеченост за справяне с техническите проблеми, тъй като не всички съдии и съдебни служители имат такива познания. В този смисъл е необходима допълнителна организация на хора, които да се ангажират. Най важното обаче за провеждане на тези заседания е желанието и съдействието от страните по делото, тъй като без активното им съдействие това няма как да се случи", допълни още Александрова.

След като делото се разпредели на съдията, той го разглежда и ако прецени, че е подходящо за провеждане на дистанционно заседание, дава разпореждане, с което да се уведомят страните за дистанционно провеждане на заседанието. Съдебен служител се свързва със страните и те посочват как ще се свържат. Насрочва се заседанието и страните са уведомени за датата и часа.

В деня преди заседанието се прави тест от съдебния секретар на състава и IT специалист. При провеждане на дистанционно съдебно заседание всяка страна, респективно нейният процесуален представител, могат поотделно да се включат, независимо от коя точка на страната или света, стига да са заявили предварително акаунта, от който ще го направят.

По време на заседанието страните осъществяват връзката със съда или от кантората на адвоката си, или от вкъщи, други са на работното си място, имаше включване и от покрива на столичен МОЛ, или от паркиран автомобил. По отношение на документите за самоличност независимо дали заседанието е дистанционно или не, всеки трябва да се легитимира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Развода трябва да е два клика в нета с ел.подпис, а не тая пародия, която се свга, побе като е по взаимно съгласие.
11
1
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
заради тъпите български жени все по-малко бракове
10
0
 
3
 
! Отговори
тежко преди 3 години
Сватбите са лукс, не заради новия световен ред, а заради ограничените ни финансови възможности и калпавата икономическа ситуация. Оттам тръгва лакомията на жените и скъперничеството на мъжете. Затова и новите поколения няма да имат нищо общо със старите.
9
1
 
4
 
! Отговори
БЪДЕЩЕТО преди 3 години
Без бракове, пълна свобода и полигамия. Един мъж не може да бъде удовлетворен само от една жена. Както и една жена не може да бъде задоволена от парите и доходите на само един мъж.
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Софийския районен съд са много милостиви. Улесняват, забързват мечтана процедура.
7
1
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
:)Важното е консумирането на брака да не е онлайн :)
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е добра. Брака е такава отживелица в наши дни, че трябва да си крайно смотан да сториш такава глупост.
5
2
 
3
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Всичко това е много хубаво ,но няма как да и шибна един шамар , или да я почерпя с кутия бонбони11
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната крачка към диктатурата на новия световен ред.защо и сватбите не са толкова лесни и онлайн ?защото те не искат да се жените и омъжвате, искат ви разведени.скарват се малко партньорите и айде развод по скайп.може и после да съжаляват, ама няма пробелм, целтта на елита е изпълнена.повече разводи, повече раздели, по-малко деца, по-малко усти да хранят...
3
1
 
6
 
! Отговори
Ура ДИГИТАЛИЗАЦИЯ преди 3 години
Чудесна новина!!! Време му беше. Обаче жените с мъже които ги издържат от чужбина, а те си въртят любовници в тук в България ще им се стъжни. Работиш си в чужбина и по интернет си пускаш развода без да пътуваш и да спираш да печелиш пари.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер!Сега съдилищата няма да смогнат.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е по-голямата част от делата да могат да сегледат по този начин. Повечето граждански и административни, например, не е проблем да минават точно така. Административните са основно по документи и дори и да има свидетели и вещи лица - спокойно могат да се разпита също дистанционно или в съда, а страните да не присъстват в зала, а да участват по скайп. Проиграно е още от пролетта - работи, стига да не се бяха намесили некадърните депутати с промените в ГПК от ноември, които затлачиха