Окончателно: Специален прокурор ще разследва обвинител №1

Мандатът му ще е от 5 години, ще се избира с мнозинство от пленума на ВСС
Обновена: 29 яну 2021 10:41 | 29 яну 2021 10:41, Камелия Цветанова
30
Окончателно: Специален прокурор ще разследва обвинител №1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С окончателното приемане на промени в Наказателно-процесуалния кодекс депутатите въведоха фигурата на специален прокурор, който ще разследва главния прокурор.

Според Филип Попов от БСП това е поредният Франкенщай в правната наука, създаден от управляващите.

Левият Крум Зарков отсече, че разследването на новия прокурор няма да е обективно, защото този обвинител може да възлага отделни действия на следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

Още по темата

„Освен това, ако този прокурор е в невъзможност да проведе разследване, на случаен принцип се избира прокурор от Специализираната прокуратура, т. е. този специален прокурор ще бъде заместват от обикновен прокурор“, настоя той.

Управляващите защитиха предложението си. Христиан Митев от Обединени патриоти обясни, че всъщност става въпрос за отделни действия, а цялото разследване ще бъде отговорност на прокурора, който има правомощията да разследва главния.

Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че въвеждането на новата фигура е, за да се изпълнят препоръките на европейските ни партньори и да се отговори на обществените очаквания.

Процедурата за избор на този прокурор се открива от пленума на ВСС три месеца след влизането в сила на промените в НПК.

Пленумът на ВСС избира този прокурор с мнозинство не по-малко от 15 гласа с явно гласуване.

Мандатът му ще е 5 години без право на повторно избиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще разследва разследващия прокурор ако той наруши закона?Значи тоя ще получава заплата 7 години без да прави нищо и ще чака евентуално главния прокурор да наруши закона. Ми то може да не се случи тоя век. Егати лешперската служба!
5
2
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А специалния прокурор кой ще го разследва? Защото така пътя на корупцията се съкращава значително. Плащаш дебело на специалния прокурор и той излиза със становище, че прокурор номер 1 е корумпиран, зависим от политическа сила и пристрастен в обвиненията и престъпника си тръгва ненаказан :)))
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юристите на шайката Гроб са завършили право в ПУЦ-а в Гълъбово и сега творят нови закони. Не мисля, че е възможно това жалко нещо да стане отново държава.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако главния прокурор почне да разследва разследващия прокурор и да бори корупцията сред разследващите прокурори ? Е тъй да попитам.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия продължават да се гъбарката с нас.Народ ли сме или м ...ша?
1
0
 
12
 
! Отговори
Еьин тулуп преди 3 години
Майтап бе,Уклон!